3. juni 2024

Millioner til digitalisering af dansk dramatik

Seniorforsker på Det Kgl. Bibliotek, Anna Lawaetz, der er ansvarlig for Teatersamlingen med de mange manuskripter fra scenekunstens verden og brænder for en formidling af dem, så der er adgang til dem ikke kun på læsesalen i Diamanten, fortæller, at det er lykkedes at skaffe en fondsbevilling på 4,1 mio. kr. fra Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, som gør det muligt at digitalisere, tilgængeliggøre og formidle ca. 12.000 teatermanuskripter fra perioden ca. 1950 til i dag, der ikke tidligere har været publiceret.

Dette giver en unik mulighed for at alle kan læse dramatik, om det er hjemme fra sofaen, i klasselokalerne eller et helt tredje sted. Med den særlige aftalelicens, der blev indgået i 2021, er der nemlig mulighed for at gøre opført upubliceret dramatik tilgængelig.

Det gælder følgelig også samlingens børneteaterdramatik, som på den måde vil skabe større synlighed om det børneteater, der har stået for en lang række originale manuskripter gennem årtiers scenekunst.

Det er et stort løft for dramatikken som litterær form, at den nu bliver tilgængelig på tværs af landet. Jeg er sikker på, at det at læse dramatik kan være med til at udvikle den demokratiske samtale’, lyder det fra Anna Lawaetz.

Det storladne digitale projekt, der har fået navnet ’Danmarks Dramatiske DNA’ og sker i samarbejde med Danske Dramatikere, går i luften fra august 2024, og de første manuskripter vil være tilgængelige i begyndelsen af 2025. En del af projektet handler om at formidle dramatikken via folkebibliotekerne, og her er et større beløb sat af til honorarer til dramatikere, ligesom der vil være en indsats målrettet gymnasieskolen.

Se også Teateravisens artikel fra september 2022 om ’Dansk dramatik til alle’.

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne