13. april 2021

Milliondonation til Ishøj Teater

Med besøg på Ishøj Teater af kulturminister Joy Mogensen og kommunens socialdemokratiske borgmesterkandidat Merete Amdisen blev det i den forgangne uge markeret, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har besluttet at bevilge 37,1 mio. kr. til ombygning og udvidelse af det lokale egnsteater. 

Dermed kommer Ishøj Teater i godt selskab med andre egnsteatre som Limfjordsteatret, Odsherred Teater og Randers Teater, der alle har modtaget store milliondonationer fra A.P. Møller Fonden til forbedring, ny- og tilbygninger af deres lokale teater.

Ishøj Kommune bidrager med selv med 6,5 mio. kr. til projekt 'Ishøj Teater – udbygning og fornyelse', der har til formål at skabe bedre fysiske forhold og rammer til at udfolde teatrets kunstneriske visioner og levere mere kvalitet, flere forestillinger, flere kunstneriske samarbejder og bedre forhold for både publikum og ansatte.

Kulturministerens besøg var således også en opbakning til bestræbelserne på at styrke kulturlivet på Vestegnen, hvor Ishøj Teater i snart et halvt århundrede har spillet teater for børn fra Ishøj, fra Vestegnen og sådan set fra hele Sjælland, hvor børn i titusindvis er blevet transporteret med busser til og fra forestillinger på teatret.

Glæden over det kommende projekt er også stor hos Allan Grynnerup, der har stået i spidsen for egnsteatret det sidste tiår og sørget for en stabil kunstnerisk udvikling.

»Det er fantastisk. Vi startede de spæde udbygningsdrømme i 2013 og har arbejdet støt og roligt på planerne, der nu har båret frugt. Vi har i mange år følt behovet for mere plads, hvis vi skulle fortsætte den udvikling og fornyelse, som vi har sat i gang og som blev understøttet i den flotte egnsteater-evaluering, som Ishøj Teater fik i 2017. Og hvor evaluator også pegede på den manglende plads som en stor udfordring,« siger han til Teateravisen. 

»Det handler faktisk om alle rum – publikumsrelaterede som medarbejderlokaler. Takket være den flotte støtte får vi nu en prøvesal og en systue, hvilket vi aldrig har haft. Vi får et godt værksted, et rigtigt mødelokale, mere plads til publikum og meget andet. Teatret bliver forbedret, så der bliver langt større mulighed for at have flere forestillinger og arrangementer, og vi får gode arbejdsforhold, der er med til at forbedre koncentrationen og kvaliteten,« siger Allan Grynnerup.

Inden moderniseringen af Ishøj Teater går i gang, planlægger A.P. Møller Fonden, Ishøj Kommune og Ishøj Teater at afholde en indbudt arkitektkonkurrence, og Allan Grynnerup håber, at man kan flytte ind i et nyt hus i slutningen af 2023. Det bliver så året efter, at man i 2022 kan fejre 50-års jubilæum for teatrets placering i Tranegilde i Ishøj.

For teatrets historie går endnu længere tilbage – nemlig til 1965, hvor det blev stiftet af Tonny og Jytte Lyngbirk, der de første år spillede eventyrforestillinger i lejede lokaler i København, siden i deres hus i Ishøj Landsby, før de byggede det nuværende teaterhus, som Ishøj Kommune siden har overtaget.

Ishøj Teater har været egnsteater siden 1985 – dog med undtagelse af 2012, hvor en evaluering af teatrets faldende kunstneriske og faglige niveau medførte tab af egnsteaterstatus og statsligt tilskud. Men teatret kom stærkt tilbage med ny ledelse og fornyelse af repertoire og kunstnerisk samarbejde med den øvrige professionelle danske børneteaterverden. Og er altså nu også klar til at modernisere og udbygge de slidte rammer.

Helt aktuelt har Ishøj Teater i øvrigt taget konsekvensen af de mange uafklarede forhold omkring det lukkede teaterliv, der har betydet repertoireændringer og aflysninger så mange gange, at teatret er lukket helt ned og den forestilling, der skulle have spillet i marts, nu er rykket til september.

(Billedet: Teaterleder Allan Grynnerup foran Ishøj Teater, der med en milliondonation fra A.P. Møller-fond og et milliontilskud fra Ishøj Kommune nu kan se frem til en særdeles tiltrængt renovering og udbygning af egnsteatret. Foto: Nanna Nordhavn) 

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne