Der er igen krig i Europa, og selvom Dansk Rakkerpak & Faster Cool med ’FJENDER’ nu kommer med et velkomment bud på en pacifistisk teaterforestilling med fokus på mennesket bag soldaten, så er den dog ikke blevet til på baggrunden af krigen i Ukraine.
Det er egnsteatrets kunstneriske leder, Niels Grønne, der er idemand til forestillingen, og han fortæller, at den var planlagt i forvejen, men jo nu er blevet sørgelig aktuel.
Men baggrunden er Første Verdenskrig:
’Jeg troede i mange år at historierne om, at tyske og engelske under Første Verdenskrig havde holdt våbenhvile i julen og bl.a. spillet fodbold, var en skrøne. Det lød for godt til at være sandt! Men så begyndte jeg at finkæmme historiebøgerne og internettet og kunne se at det faktisk var sket i virkeligheden, og det var ikke bare nogle få soldater, der havde nedlagt våbnene. Nej, det var et overvældende antal tyske og allierede soldater, der mødtes mellem skyttegravene i ”Ingenmandsland” og for en kort stund holdt fred,’ lyder det fra Niels Grønne om ’FJENDER’, der altså handler i ’Julefreden 1914’.
Forestillingen har premiere og spilleperiode 21.-25. september på Grønnegade Kasernes Kulturcenter i Næstved., og 23. september markerer man – i samarbejde med den lokale teaterforening Næstved Teater – 300 års-jubilæet for dansk teater, selvom der altså ikke er tale om en egentlig jubilæumsforestilling.
Siden præsenteres ’FJENDER’ på Danmarks Teaterforeningers seminar 18.-20. november med henblik på turné i næste sæson.
P.t. ligner det altså en forestilling for voksne, men Niels Grønne fortæller, at man også agter at spille for elever på Næstved HF – og Gymnasium.
»Vi forventer, at den også vil kunne spille for folkeskolens 8. ,9. og 10. klasse, men vi har ikke ville lade det styre processen, så vi må se,« lyder det fra Niels Grønne, der selv medvirker i ’FJENDER’ sammen med Søren Møller Pedersen, mens Folmer Kristensen instruerer og Andreas Dawe har skrevet manuskriptet sammen med holdet.
(Billedet: To fjender mødes i ”Ingenmandsland” ved juletid 1914 mellem skyttegravene under Første Verdenskrig – og krigen stopper mirakuløst, mens der hilses, spises sammen og spiller fodbold… Foto: Dansk Rakkerpak)