22. august 2013

Masser af gratis dukketeater på Solskinsøen

Det er en ret så imponerende animationsteaterfestival, der afvikles på Bornholm 5.-10. september 2013: Omkring 110 internationale og danske teaterfolk gæster øen, der lægger granit og spillesteder til 40 forskellige forestillinger, udført af 32 teaterkompagnier fra 25 lande.

Det betyder, at der i perioden bliver opført over 100 forestillinger – og langt de fleste af dem er med gratis adgang, idet der er en beskeden entre på 50 kr. (20 for børn) for ganske få aftenarrangementer.

Det kan lade sig gøre takket være sponsorstøtte fra både Statens Kulturråd og fonde og ambassader 'ovre', som de siger på de kanter om alt, hvad der ikke befinder sig på Bornholm – samt selvfølgelig en næsten uendelig række lokale bidragydere fra erhvervs- og kulturliv m.v.

Selvom Bornholm Dukketeaterfestival i særlig grad henvender sig til de bornholmske skoler og børneinstitutioner, som alle har fået mulighed for at få gratis forestillinger ud på værestederne, bliver der altså også spillet på omkring 30 forskellige spillesteder rundt omkring på øen. Der spilles på gader og stræder, museer og campingpladser – og sågar på færgeoverfarterne mellem Ystad-Rønne og  Sassnitz-Rønne…

Dermed fremgår det selvfølgelig også, at man udover skolebørn og de lokale voksne også satser på turisterne som tilskuere til de mange forestillinger.

Mie Hjort fra kulturcentret Svanekegaarden, der er medarrangør og tovholder på Bornholm Dukketeater/Puppet Festival, fortæller, at hvor festivalen i 2011-udgaven havde cirka 4600 gæster, så satser man i år på at nå op til 6000.

»De fleste af vores tilskuere er bornholmere og turister, som er på øen i perioden, og hvis der bare i år kommer mellem 50-150 fra andre steder end Bornholm specifikt for festivalen – altså udover de 90 udenlandske og  20 danske spillere – vil vi være mere end glade.«

For trods det storslåede program med dukketeater fra bl.a. Frankrig, Estland, Australien, Israel, USA, Kroatien, Ungarn, England, Finland og Sverige – samt selvfølgelig nogle danske teatre – ved man godt, at det kan være svært at lokke folk til Bornholm pga. transportafstand og -økonomi.

Men det bør selvfølgelig ikke afholde dukketeater-entusiaster og andre interesserede i at valfarte til festivalen og den skønne ø og nyde kunst og forhåbentligt varme septemberdage på samme tid.

»Vi arbejder hårdt på at blive den smukkeste  og absolut hyggeligste festival i Danmark,« lyder det fra Mie Hjort.

Se mere om forestillinger og spillesteder m.v. på festivalens hjemmeside: www.bornholmpuppetfestival.com

Se hele programmet her.

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne