8. december 2010

Marianne Andreasen er død

Instruktøren og skuespilleren Marianne Andreasen (f. 1940) er død, 70 år.

Marianne Andreasen har sat sit store aftryk på dansk børneteater gennem flere årtier, men hun blev født i Göteborg i Sverige og virkede de senere år i Tromsø i Norge, så hun er samtidig en gedigen repræsentant for det særlige nordiske sammenhold, der findes inden for børneteaterverdenen.

Marianne Andreasen var som så mange andre veteraner i dansk børneteater autodidakt, og det hele startede på Bornholm i 1977, hvor hun var med til at stifte Ø-Gruppen, der var solskinsøens første professionelle børneteater.
Hun fik sin debut som skuespiller i teatrets første forestilling, ’Da månen forsvandt’, hvor hun spillede sammen med Søren Hauch-Fausbøll og Iben Højlund.

Siden blev det til otte år i Ø-Gruppen som skuespiller, dukkefører og instruktør – bl.a. i tæt samarbejde med Hans Nørregaard.

Ø-Gruppen ophørte i 1990, men da var Nørregaard draget ’ovre’, som det hedder på de kanter. Mens det for Marianne Andreasens vedkommende blev til en freelance-tilværelse som instruktør, men stadig med fast base på Bornholm. Samt studier i dukketeater 1995-96 på det tjekkiske teaterakademi i Prag (Figurative Arts and Puppets Theater).

Men først og fremmest instruktøropgaver for en lang række danske børneteatre: Skægspire, Taastrup Teater, Comedievognen, Kaskadeteatret, Bådteatret, Bjørneteatret, Zangenbergs Teater, Jomfru Ane Teatret Egnsteatret Masken, Svalegangen, Marionetteatret, Det Lille Turneteater, Nørregaard & Reiches teater, Månegøgl, Randers Egnsteater, Teater 83, Teater Refleksion, Teater Konkylie, Teater Trekanten og Nørregaards Teater m.fl.

Også DR TV B&U-afdelingen har haft bud efter hende, men senest blev det til tre sæsoner på Hålogaland Teater i Tromsø i det nordlige Norge.

Her fik hun mange roser for sin indsats – og bl.a. fremhævet for sin rolige og neddæmpede måde at lave børneteater på. Det blev også til en nominering for årets bedste børneteaterforestilling (Hedda-prisen) i 2006 for ’Det er sikkert og visst’ – en norsk udgave af ’Det er ganske vist’, som var en succesforestilling på Randers Egnsteater med Lisbeth Knopper som formidleren af H.C. Andersens eventyr.

’…så bra at jeg vil anbefale det vilt og hemningsløst til alle som er eller har vært unger. Sånn. Der var DET sagt’, lød det betaget i fra Erling Steenstrup fra norske NRK.

Marianne Andreasen (f. 14.10,1940) sov ind 7. december efter et par års op- og nedture med en kræftsygdom. Hun døde hjemme i det smukke snelandskab på Bornholm med hele familien omkring sig.

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne