25. september 2020

Manuskriptpris til Carl Martin Norén

Egentlig skulle Danske Dramatikeres Manuskriptpris 2020 have været uddelt i forbindelse med Horsens Teaterfestival (18.-20.9), men da den blev aflyst, blev prisen i stedet overrakt ved et lille arrangement på Amager torsdag eftermiddag. Passende nok på teatret ZeBU, der står som producent på forestillingen 'Sne og sand', hvis manuskript løb med prisen, der uddeles i samarbejde med Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival.

Og så kunne skuespiller og nu prismodtagende dramatiker Carl Martin Norén indlede med et lille uddrag fra forestillingen, hvor han selv fremfører den prisvindende monolog (se Teateravisens anmeldelse af selve forestillingen).

Det blev fulgt op af pristalen af bestyrelsesmedlem i Danske Dramatikere, Jesper Bræstrup Karlsen, der selv sidder i prisjuryen og benyttede lejligheden til at advare om, at covid-19-krisen har 'blotlagt en afgrundsdyb uvidenhed fra officiel side om vores branche, og en komplet mangel på evne til at forholde sig til kunsten og dermed teatret'.

Han glædede sig til gengæld over de mange gode tekster, der var sendt ind til dette års pris og noterede, at emnerne var mange og der var en stor overvægt af teater for unge – og at man godt næste år kunne tænke sig flere tekster fra spillede forestillinger for de mindre aldersgrupper.

'Men valget i år er faldet på en ret lavmælt og kort tekst, som med sin rolige insisterende tone og enkle midler – har rørt os. En enkel tekst om en enkelt dag i en drengs liv, om at forholde sig til sandheden, og bevidst og ubevidst at forholde sig til virkeligheden – når den virkelighed gør ondt, når virkeligheden er svær', lød det fra ham om det udvalgte manuskript til 'Sne og sand'. 

Læs hele Jesper B. Karlsens pristale her

Så kunne en glad Carl Martin Norén modtage blomster, plakette og de 15.000 priskroner, der er finansieret af Danske Dramatikere. Og efterfølgende takke bl.a. ZeBU's kunstneriske leder, Jørgen Carlslund, for at have givet ham mulighed for at realisere sin historie og kollega Jan Overgaard Mogensen for uvurderlig hjælp både med tekst og opsætning af hans monolog og forestilling.

Man kan vel godt se prisen som en lynkarriere – fra skuespiller til dramatiker i stort set første hug – eller lytte til Jesper B. Karlsen, der selv var skuespiller, før han begyndte at skrive dramatik.

»Man kan også betragte det som en naturlig progression for en skuespiller, som hver dag beskæftiger sig med at fortælle historier og har fortælling inde under huden – og så finder sin egen historie og skriver den ned. I Danske Dramatikere betragter vi nok ikke dramatiker som en beskyttet titel, men mere som en vilje til at udtrykke sig gennem drama, og hvis man gør det godt, er det god dramatik,« siger han til Teateravisen.

Det passer også meget til Carl Martin Noréns egen udlægning efter prisuddelingen.

»ZeBU har ofte mange improvisationer forud for en forestilling, og jeg synes altid at jeg har noget at byde ind med,« siger han og fortæller, at han var (ukrediteret) forfatter til en af episoderne i ZeBU's uforglemmelige, seks-stjernede ungdomsforestilling, 'Og så stor man pludselig der' – hvor han selv spillede med (se anmeldelse), ligesom han var både medforfatter og medvirkende i ZeBU's  'Mørkeræd''.

»Jeg elsker at fortælle historier!« lyder det næsten som en programerklæring fra Carl Martin Norén, der er glad for, at der på ZeBU er så mange erfarne kræfter, der har lyst til at invitere ham og hans velvalgte ord med i arbejdet med forestillinger.  

Nu er hans tekst fra 'Sne og sand' i hvert fald delagtiggjort både i en anmelderost forestilling, der har været på programmet over flere omgange på ZeBU og også skulle have spillet til Horsens Teaterfestival, og som fjerde modtager af Danske Dramatikeres Manuskriptpris 2020. Her er han kommet i godt selskab med de tidligere prismodtagere:

2020: Carl Martin Norén for 'Sne og sand' – produceret af ZeBU

2019: Magnus Iuel Berg for 'Finn og de fem fajl’ – produceret af Zangenbergs Teater

2018: Alexandra Moltke Johansen for manuskript til 'Voksen' – produceret af ZeBU

2017: Pia Marcussen for manuskript til 'Habibi' – produceret af Opgang2 Turneteater

(Billedet: Carl Martin Norén siddende med pris og blomster, omgivet af repræsentanter for de tre organisationer bag prisen: Maria Suh, festivalleder for Horsens Teaterfestival; Jesper B. Karlsen, bestyrelsesmedlem hos Danske Dramatikere og Marc van der Velden, formand for DramatikerVæksthus. Foto: Maria Bak Ahrensberg)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne