Af: Carsten Jensen

11. august 2017

Liv i gaderne og gang i festivalerne

Sommeren har budt på flere internationale gadeteaterfestivaler, men festivaler med liv og løjer i byrummet fortsætter rundt omkring i landet nogle uger endnu. Og når gadeteaterfestivalerne klinger af, tager en lang række andre teaterfestivaler med tilbud til børn og unge over. En sæson med over 30 større og mindre festivaler venter forude...

Sommerens vejrmæssige udfordringer har selvfølgelig ikke afholdt teaterlivet fra at føre sig frem på gader og stræder og torve og havnefronter m.v.

Bornholms Internationale Gadeteaterfestival (27.-30.7) klarede regnbygerne uden aflysninger og med fin publikumstilstrømning. Passage i Helsingør og Helsingborg (1.-6.8) pynter sig med titlen som Nordeuropas største internationale og transnationale gadeteaterfestival, og dette års program var da også næsten lige så overvældende som de kaskader af vand, der især under torsdagens skybrud gjorde det til særdeles våd oplevelse. Alligevel måtte forbavsende få events aflyses, mens andre blev flyttet indendørs, hvor mulighederne var der.

Og som en fra arrangørgruppen noterede, så er de medvirkende kunstnere gjort af et særligt stof – og regnvejr er blot en af de mange spændende udfordringer, der er ved at lave teater i fri luft og med uforudsigelig adfærd fra publikum.

Gadeteater kan virkelig vække opmærksomhed – hvor forbipasserende tager det i mindre tidsmæssige doser – og forestillingernes natur er følgelig også ofte gentagelse på gentagelse og en letfattelig dramaturgi samt masser af humor.

Passage er en hel festivalindustri…

Men Passage-festivalen nøjes ikke med at være en stor årlig festival i byens centrum. Man opererer også i større (belastede) boligområder i både Helsingør og de omliggende byer som led i et socialt-orienteret ønske om at bringe levende kunst ud til folk, der ikke normalt opsøger den (se artikel). 

Man sælger også festivalens forestillinger til en række andre festivaler, teaterforeninger, kommuner m.v. i både Sverige og Danmark (se note).  

Og man indgår også i et samarbejde om at få de nordiske gadeteaterkunstnere ud i Europa. Nordic Streets hedder udviklingsprogrammet, som Helsingør Teater og svenske Halmstads Internationella Gatuteater Festival samarbejder om.

Jens Frimann Hansen fra Helsingør Teater fortæller, at der i år har været 22 internationale observatører – med støtte fra Kulturkontakt Nord – til både Passage-festivalen og Halmstad-festivalen, og de er gået direkte efter nordisk gadeteater.

»Der er interesse for dansk og nordisk gadeteater i udlandet, men meget lidt konkret viden. Selvfølgelig kender mange de klassiske gadeteatre, men der er hvert år projekter hvor andre scenekunstnere stifter bekendtkendskab med at arbejde i det offentlige rum. Derfor er det vigtigt også at have kontakt på festival-niveau, så vi kan være så velorienterede som muligt med hinandens arbejde,« siger han.

Passage-festivalen har også en samarbejdsaftale om at udvikle SO-festivalen i britiske Skegness, ligesom man er med det EU-støttede 'Power of Diversity'-projekt, hvor unge, lokale dansere fra en række europæiske lande bl.a. tilbydes professionel træning af internationale professionelle kunstnere med henblik på en fælles produktion, der kan vises på festivaler.

»Vi er med i Power Of Diversity til 2018, men det meste er nu overstået for vores vedkommende. Det har været et spændende samarbejde, hvor et kendt tysk teater – Panoptikum – har haft modet til at bringe de unge i forgrunden i en kunstnerisk ambitiøs forestilling,« siger Jens Frimann Hansen.

Nye og gamle festivaler i september

Men tilbage til gadeteater i Danmark, for sæsonen er langt fra slut, så der er masser af gratis glæder forude. Således lancerer Dansk Rakkerpak 11.-12. august Street Cut, en ny mini-gadeteaterfestival i Næstved med deltagelse af både danske og udenlandske forestillinger. (se note).

Og fra 14. august til 2. september huserer Danmarks Internationale Gadeteaterfestival rundt om i landet, hvor 12 forskellige forestillinger opføres over 100 gange i alt på gader og pladser i Esbjerg, Silkeborg, Randers, Vejle, Fredericia, Ringsted, Køge, Guldborgsund (Nykøbing F. og Væggerløse), København (Brønshøj, NV og Valby), Frederiksberg og Gentofte. Arrangørerne fortæller, at festivalen 'udfoldes i mindst tre byer på samme tid' og 'udvider grænserne for, hvad der forstås ved teater normalt' (se note).

Der er også mulighed for at se en række gadeteaterforestillinger i Vordingborg, hvor de indgår i den store Waves-festival, der afvikles fra 20.-26. august og også byder på en lang række spændende entrebelagte forestillinger, workshops og særprogrammer (se note)

I nogenlunde samme tidsrum – 20.-27. august – afvikles den store H.C. Andersens Festivals i Odense, hvor der blandt de mange arrangementer også er en række gratis udendørs forestillinger for børn (og voksne) udendørs – bl.a. fra etablerede børneteatre som Nørregaard Teater med 'Historiehuset', Teatret Fyren og Flammens 'Tommelise' og 'Fusskopf' og Asguer Zap Showteaters  'Mito og Dito' – ligesom Tin Can Company laver nycirkus i form af et fortovsshow.

Der er ofte mange nycirkus-forestillinger på gadeteaterfestivaler, bl.a. fordi formen med akrobatik m.v. gør sig godt, men genren har også fået en helt ny festival, idet DYNAMO nycirkusfestival afvikles for første gang 11.-12. august i Odense, hvor Dynamo, produktionshus for nycirkus og ny scenekunst står bag festivalen (se link i faktaboksen).

Hele året rundt

Og for de festivalglade stopper tilbuddene på ingen måde med udgangen af august, selvom de fleste festivaler herefter rykker indendørs.

På Horsens Teaterfestival 15.-17. september er der mange forestillinger og events i byrummet – de er ligesom resten af festivalens over 30 forestillinger ganske gratis for børn og unge og deres voksne (se artikel).  

En helt ny festival afvikles næsten samtidig på Sydsjælland, hvor Næstved Internationale Maskefestival efter en teaser sidste år er klar med en rigtig og EFFE Label-godkendt festival på Grønnegades Kasernes Kulturcenter 15.-16. september. Her vil foruden danske og internationale maskeforestillinger også være workshops og maskeparader m.v. (se note).

Og så går det ellers slag i slag med både nye – bl.a. en modelteaterfestival til oktober i Viby Sj.- og gamle festivaler med teater for børn og unge hen over efteråret og igen fra foråret 2018.

Langt fra alle af disse sidste har allerede program endsige faste datoer på plads, men som en lille service for langtidsplanlæggere forsøger faktaboksen sig med en liste over alle de festivaler, der byder teater for børn og familier, selvom en del (eller en stor del) af programmet måtte være for voksne.

Hvis der er relevante teaterfestivaler, der ikke er med i listen eller mangler infolink, vil de fluks ryge på, hvis de ellers når frem til redaktionen…

Seneste artikler

Seneste artikler

Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Over 1.000 teaterfolk fra over 70 lande, 65 faglige arrangementer og 25 håndplukkede forestillinger fra fem kontinenter - dét dannede til sammen en meget multikulturel begivenhed, der under ét havde fået navnet Den 21. verdenskongres for scenekunst for børn og unge. Det hele blev afviklet i den cubanske hovedstad, Havana, i dagene 24. maj til 1. juni. En talstærk dansk delegation deltog også i dette omfangsrige arrangement, som uden sammenligning er det største af sin art inden for børne- og ungdomsteatret.
Læs mere
Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere
Juryen har talt

Juryen har talt

Reumert-juryen har udpeget de nominerede forestillinger og kunstnere i 15 kategorier. Årets Børne-/Ungdomsforestilling skal findes mellem ’Tove’ (Teatret Masken & Teatret Zeppelin), ’Mycelium’ (Myka og Anemonen) og ’Sangen om Oda og Anton’ (Teater RUM)
Læs mere
En festival med mange dagsordener

En festival med mange dagsordener

KLAP-teaterfestivalen i Esbjerg er slut, men indgår som en ny og interessant side i den store festivals over 50-årige historiebog. Det er fortsat en markant manifestation af alt det, der karakteriserer dansk børne- og ungdomsteater og drager både nationale og internationale opkøbere og branchefolk.
Læs mere
Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Over 1.000 teaterfolk fra over 70 lande, 65 faglige arrangementer og 25 håndplukkede forestillinger fra fem kontinenter - dét dannede til sammen en meget multikulturel begivenhed, der under ét havde fået navnet Den 21. verdenskongres for scenekunst for børn og unge. Det hele blev afviklet i den cubanske hovedstad, Havana, i dagene 24. maj til 1. juni. En talstærk dansk delegation deltog også i dette omfangsrige arrangement, som uden sammenligning er det største af sin art inden for børne- og ungdomsteatret.
Læs mere
Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere
Juryen har talt

Juryen har talt

Reumert-juryen har udpeget de nominerede forestillinger og kunstnere i 15 kategorier. Årets Børne-/Ungdomsforestilling skal findes mellem ’Tove’ (Teatret Masken & Teatret Zeppelin), ’Mycelium’ (Myka og Anemonen) og ’Sangen om Oda og Anton’ (Teater RUM)
Læs mere
En festival med mange dagsordener

En festival med mange dagsordener

KLAP-teaterfestivalen i Esbjerg er slut, men indgår som en ny og interessant side i den store festivals over 50-årige historiebog. Det er fortsat en markant manifestation af alt det, der karakteriserer dansk børne- og ungdomsteater og drager både nationale og internationale opkøbere og branchefolk.
Læs mere
Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere