Af: Carsten Jensen

11. august 2017

Truende skyer kunne ikke skræmme hverken kunstner eller et stort publikum væk, da hollandske Bram Graafland diverterede med 'The Yelling Kitchen Prince' - cirkus, rockkoncert og teater i en ganske energisk sammenkogt ret - på Axeltorv i Helsingør under Passage 2017. Og så fik Erik af Pommern (statuen i baggrunden) førsteparket til gadeteatret. Foto: Carsten Jensen

Liv i gaderne og gang i festivalerne

Sommeren har budt på flere internationale gadeteaterfestivaler, men festivaler med liv og løjer i byrummet fortsætter rundt omkring i landet nogle uger endnu. Og når gadeteaterfestivalerne klinger af, tager en lang række andre teaterfestivaler med tilbud til børn og unge over. En sæson med over 30 større og mindre festivaler venter forude...

Fakta

Festivaler fra lige nu og her og resten af sæsonen:

- HamletScenen: Shakespeare Puppets på Kronborg (juli hvert år)  del af Shakespeare-festivalen - www.hamletscenen.dk  2017: 1.7-13.8

- Street Cut: International gadeteaterfestival i Næstved (NY) - www.danskrakkerpak.dk 2017: 11.-12.8

- DYNAMO - Nycirkusfestival i Odense (NY) https://www.facebook.com/events/1909605992616322/ 2017: 11.-12.8

- Danmarks Internationale Gadeteaterfestival  (aug/sep - ikke hvert år) - www.gadeteaterfestival.dk  2017: 14.8-3.9

- Waves Festival (august) i Vordingborg - www.wavesfestival.dk 2017: 20.-26.8

- H.C. Andersens Festivals i Odense (august) - www.hcafestivals.dk 2017: 20.-27.8

- Bornholms Dukketeaterfestival (september - biennal) - www.bornholmpuppetfestival.com 2017: 7.-12.9

- Horsens Teaterfestival (3. weekend i sept) - www.horsensteaterfestival.dk 2017: 15.-17.9

- Næstved Internationale Maskefestival (NY) - www.maskefestival.dk

 2017: 15.-16.9

- Frederikssund Teaterfestival (efterår) www.frederikssund.dk/teaterfestival  2017: 19.-24.9

- Aarhus Børneteaterfestival (sept/okt. ) www? 2017: ?

- Modelteater Festival: Viby Sj. (NY) - http://pre.dansk-modelteater.dk 2017: 7.-8.10

- Live Art for Børn - performancekunstfestival  (skiftende steder og tidspunkter) - www.liveart.dk 2017: 13.-15.10 på S/H (2018: 14-22.4 Brandts)

- Amager Børneteaterfestival (efterårsferie) - www.zebu.nu/Facebook 2017: 14.-22.10

- Filiorums Efterårsteaterfestival på Sølyst - www.filiorum.dk 2017: ?

- Vanløse Børneteaterteaterfestival - www.kulturstationen.kk.dk  2017: 16.-20.10

- Herning Børneteaterfestival (november) - www.kultureltsamraadherning.dk/borneteaterfestival 2017: 3.-5.11

- Festival of Wonder/Silkeborg Dukketeaterfestival  (biennal - november) www.festivalofwonder.dk 2017: 9.-12.11

- GrowOP! Festival - operafestival for børn i Aarhus, Herning, Ikast, Struer, Holstebro og på Samsø (NY!) - www.growopfestival.com 2017: 11.-26.11

- Vesterbro Teaterfestival (marts) - https://vesterbroteaterfestival.wordpress.com 2018: 7.-11.3

- Aprilfestival (april - skiftende byer) - www.aprilfestival.dk 2018: 15.-22.4 Syddjurs Kommune

- SWOP i Roskilde (forår - biennal) - www.swopfestival.dk 2018: 3.-7.5

- :Danish+ i Aarhus (forår) - www.danishplus.dk 2018: 7.-9.5

- Springfestival (forår/maj - biennal) - www.springfestival.dk 2018:?

- ILT (int. festival i Aarhus - biennal) - www.iltfestival.dk 2019:?

- CPH Stages (juni) - www.cphstage.dk 2018: 31.5-9.6

- Bornholms Gadeteater Festival (juli) - www.bornholmsgadeteaterfestival.dk 2018: ?

- Copenhagen Opera Festival (juli-august) - www.operafestival.dk 2018: ?

- Passage - int. gadeteaterfestival i Helsingør/Helsinborg (juli-start august) - www.passage.nu 2018: ?

 Andre festivaler med teater for børn og unge:

- Batidas Teater fra Månen-festival (biennal - skift. perioder) www.batida.dk

- Spektakelfestival i Randers (skiftende perioder/år?) - www.spektakelfestival.dk

- Enestående (soloperformancefestival - initieret af Gruppe 38) - www.gruppe38.dk

- SubURBAN DANCE Festival (NY i foråret 17 Kbh NV- gentages?)  - www.dansekapellet.dk 

Sommerens vejrmæssige udfordringer har selvfølgelig ikke afholdt teaterlivet fra at føre sig frem på gader og stræder og torve og havnefronter m.v.

Bornholms Internationale Gadeteaterfestival (27.-30.7) klarede regnbygerne uden aflysninger og med fin publikumstilstrømning. Passage i Helsingør og Helsingborg (1.-6.8) pynter sig med titlen som Nordeuropas største internationale og transnationale gadeteaterfestival, og dette års program var da også næsten lige så overvældende som de kaskader af vand, der især under torsdagens skybrud gjorde det til særdeles våd oplevelse. Alligevel måtte forbavsende få events aflyses, mens andre blev flyttet indendørs, hvor mulighederne var der.

Og som en fra arrangørgruppen noterede, så er de medvirkende kunstnere gjort af et særligt stof – og regnvejr er blot en af de mange spændende udfordringer, der er ved at lave teater i fri luft og med uforudsigelig adfærd fra publikum.

Gadeteater kan virkelig vække opmærksomhed – hvor forbipasserende tager det i mindre tidsmæssige doser – og forestillingernes natur er følgelig også ofte gentagelse på gentagelse og en letfattelig dramaturgi samt masser af humor.

Passage er en hel festivalindustri…

Men Passage-festivalen nøjes ikke med at være en stor årlig festival i byens centrum. Man opererer også i større (belastede) boligområder i både Helsingør og de omliggende byer som led i et socialt-orienteret ønske om at bringe levende kunst ud til folk, der ikke normalt opsøger den (se artikel). 

Man sælger også festivalens forestillinger til en række andre festivaler, teaterforeninger, kommuner m.v. i både Sverige og Danmark (se note).  

Og man indgår også i et samarbejde om at få de nordiske gadeteaterkunstnere ud i Europa. Nordic Streets hedder udviklingsprogrammet, som Helsingør Teater og svenske Halmstads Internationella Gatuteater Festival samarbejder om.

Jens Frimann Hansen fra Helsingør Teater fortæller, at der i år har været 22 internationale observatører – med støtte fra Kulturkontakt Nord – til både Passage-festivalen og Halmstad-festivalen, og de er gået direkte efter nordisk gadeteater.

»Der er interesse for dansk og nordisk gadeteater i udlandet, men meget lidt konkret viden. Selvfølgelig kender mange de klassiske gadeteatre, men der er hvert år projekter hvor andre scenekunstnere stifter bekendtkendskab med at arbejde i det offentlige rum. Derfor er det vigtigt også at have kontakt på festival-niveau, så vi kan være så velorienterede som muligt med hinandens arbejde,« siger han.

Passage-festivalen har også en samarbejdsaftale om at udvikle SO-festivalen i britiske Skegness, ligesom man er med det EU-støttede 'Power of Diversity'-projekt, hvor unge, lokale dansere fra en række europæiske lande bl.a. tilbydes professionel træning af internationale professionelle kunstnere med henblik på en fælles produktion, der kan vises på festivaler.

»Vi er med i Power Of Diversity til 2018, men det meste er nu overstået for vores vedkommende. Det har været et spændende samarbejde, hvor et kendt tysk teater – Panoptikum – har haft modet til at bringe de unge i forgrunden i en kunstnerisk ambitiøs forestilling,« siger Jens Frimann Hansen.

Nye og gamle festivaler i september

Men tilbage til gadeteater i Danmark, for sæsonen er langt fra slut, så der er masser af gratis glæder forude. Således lancerer Dansk Rakkerpak 11.-12. august Street Cut, en ny mini-gadeteaterfestival i Næstved med deltagelse af både danske og udenlandske forestillinger. (se note).

Og fra 14. august til 2. september huserer Danmarks Internationale Gadeteaterfestival rundt om i landet, hvor 12 forskellige forestillinger opføres over 100 gange i alt på gader og pladser i Esbjerg, Silkeborg, Randers, Vejle, Fredericia, Ringsted, Køge, Guldborgsund (Nykøbing F. og Væggerløse), København (Brønshøj, NV og Valby), Frederiksberg og Gentofte. Arrangørerne fortæller, at festivalen 'udfoldes i mindst tre byer på samme tid' og 'udvider grænserne for, hvad der forstås ved teater normalt' (se note).

Der er også mulighed for at se en række gadeteaterforestillinger i Vordingborg, hvor de indgår i den store Waves-festival, der afvikles fra 20.-26. august og også byder på en lang række spændende entrebelagte forestillinger, workshops og særprogrammer (se note)

I nogenlunde samme tidsrum – 20.-27. august – afvikles den store H.C. Andersens Festivals i Odense, hvor der blandt de mange arrangementer også er en række gratis udendørs forestillinger for børn (og voksne) udendørs – bl.a. fra etablerede børneteatre som Nørregaard Teater med 'Historiehuset', Teatret Fyren og Flammens 'Tommelise' og 'Fusskopf' og Asguer Zap Showteaters  'Mito og Dito' – ligesom Tin Can Company laver nycirkus i form af et fortovsshow.

Der er ofte mange nycirkus-forestillinger på gadeteaterfestivaler, bl.a. fordi formen med akrobatik m.v. gør sig godt, men genren har også fået en helt ny festival, idet DYNAMO nycirkusfestival afvikles for første gang 11.-12. august i Odense, hvor Dynamo, produktionshus for nycirkus og ny scenekunst står bag festivalen (se link i faktaboksen).

Hele året rundt

Og for de festivalglade stopper tilbuddene på ingen måde med udgangen af august, selvom de fleste festivaler herefter rykker indendørs.

På Horsens Teaterfestival 15.-17. september er der mange forestillinger og events i byrummet – de er ligesom resten af festivalens over 30 forestillinger ganske gratis for børn og unge og deres voksne (se artikel).  

En helt ny festival afvikles næsten samtidig på Sydsjælland, hvor Næstved Internationale Maskefestival efter en teaser sidste år er klar med en rigtig og EFFE Label-godkendt festival på Grønnegades Kasernes Kulturcenter 15.-16. september. Her vil foruden danske og internationale maskeforestillinger også være workshops og maskeparader m.v. (se note).

Og så går det ellers slag i slag med både nye – bl.a. en modelteaterfestival til oktober i Viby Sj.- og gamle festivaler med teater for børn og unge hen over efteråret og igen fra foråret 2018.

Langt fra alle af disse sidste har allerede program endsige faste datoer på plads, men som en lille service for langtidsplanlæggere forsøger faktaboksen sig med en liste over alle de festivaler, der byder teater for børn og familier, selvom en del (eller en stor del) af programmet måtte være for voksne.

Hvis der er relevante teaterfestivaler, der ikke er med i listen eller mangler infolink, vil de fluks ryge på, hvis de ellers når frem til redaktionen…

Fakta

Festivaler fra lige nu og her og resten af sæsonen:

- HamletScenen: Shakespeare Puppets på Kronborg (juli hvert år)  del af Shakespeare-festivalen - www.hamletscenen.dk  2017: 1.7-13.8

- Street Cut: International gadeteaterfestival i Næstved (NY) - www.danskrakkerpak.dk 2017: 11.-12.8

- DYNAMO - Nycirkusfestival i Odense (NY) https://www.facebook.com/events/1909605992616322/ 2017: 11.-12.8

- Danmarks Internationale Gadeteaterfestival  (aug/sep - ikke hvert år) - www.gadeteaterfestival.dk  2017: 14.8-3.9

- Waves Festival (august) i Vordingborg - www.wavesfestival.dk 2017: 20.-26.8

- H.C. Andersens Festivals i Odense (august) - www.hcafestivals.dk 2017: 20.-27.8

- Bornholms Dukketeaterfestival (september - biennal) - www.bornholmpuppetfestival.com 2017: 7.-12.9

- Horsens Teaterfestival (3. weekend i sept) - www.horsensteaterfestival.dk 2017: 15.-17.9

- Næstved Internationale Maskefestival (NY) - www.maskefestival.dk

 2017: 15.-16.9

- Frederikssund Teaterfestival (efterår) www.frederikssund.dk/teaterfestival  2017: 19.-24.9

- Aarhus Børneteaterfestival (sept/okt. ) www? 2017: ?

- Modelteater Festival: Viby Sj. (NY) - http://pre.dansk-modelteater.dk 2017: 7.-8.10

- Live Art for Børn - performancekunstfestival  (skiftende steder og tidspunkter) - www.liveart.dk 2017: 13.-15.10 på S/H (2018: 14-22.4 Brandts)

- Amager Børneteaterfestival (efterårsferie) - www.zebu.nu/Facebook 2017: 14.-22.10

- Filiorums Efterårsteaterfestival på Sølyst - www.filiorum.dk 2017: ?

- Vanløse Børneteaterteaterfestival - www.kulturstationen.kk.dk  2017: 16.-20.10

- Herning Børneteaterfestival (november) - www.kultureltsamraadherning.dk/borneteaterfestival 2017: 3.-5.11

- Festival of Wonder/Silkeborg Dukketeaterfestival  (biennal - november) www.festivalofwonder.dk 2017: 9.-12.11

- GrowOP! Festival - operafestival for børn i Aarhus, Herning, Ikast, Struer, Holstebro og på Samsø (NY!) - www.growopfestival.com 2017: 11.-26.11

- Vesterbro Teaterfestival (marts) - https://vesterbroteaterfestival.wordpress.com 2018: 7.-11.3

- Aprilfestival (april - skiftende byer) - www.aprilfestival.dk 2018: 15.-22.4 Syddjurs Kommune

- SWOP i Roskilde (forår - biennal) - www.swopfestival.dk 2018: 3.-7.5

- :Danish+ i Aarhus (forår) - www.danishplus.dk 2018: 7.-9.5

- Springfestival (forår/maj - biennal) - www.springfestival.dk 2018:?

- ILT (int. festival i Aarhus - biennal) - www.iltfestival.dk 2019:?

- CPH Stages (juni) - www.cphstage.dk 2018: 31.5-9.6

- Bornholms Gadeteater Festival (juli) - www.bornholmsgadeteaterfestival.dk 2018: ?

- Copenhagen Opera Festival (juli-august) - www.operafestival.dk 2018: ?

- Passage - int. gadeteaterfestival i Helsingør/Helsinborg (juli-start august) - www.passage.nu 2018: ?

 Andre festivaler med teater for børn og unge:

- Batidas Teater fra Månen-festival (biennal - skift. perioder) www.batida.dk

- Spektakelfestival i Randers (skiftende perioder/år?) - www.spektakelfestival.dk

- Enestående (soloperformancefestival - initieret af Gruppe 38) - www.gruppe38.dk

- SubURBAN DANCE Festival (NY i foråret 17 Kbh NV- gentages?)  - www.dansekapellet.dk 

Flere artikler

Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere

Seneste artikler

Seneste artikler

Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere