26. oktober 2015

Kulturpris til Michael Mansdotter

I lørdags (24. oktober) fyldte Teater Nordkraft i Aalborg fem år – og landets sjettestørste teater har i sine første fem år præsenteret mere end 1.400 forestillinger, spillet på tre kontinenter og senest modtaget en Reumertpris for Bedste børne- og ungdomsforestilling 2015 for forestillingen 'Tivoli'.

Fødselsdagen fejrede teatret med gratis kaffe og kage i foyeren. Og ved senere at overrække Jomfru Ane Teatrets Kulturpris, der blev indstiftet i 2007 i forbindelse med Jomfru Ane Teatrets 40 års jubilæum. Prisen kan uddeles til personer, institutioner eller organisationer, som har bidraget positivt til Aalborgs 'alternative' kulturliv.

Hertil hørte også Jomfru Ane Teatret (etableret 1967) der med Jako-Bole Teatret (etableret 1978) indgik i den fusion, som i 2010 blev til Teater Nordkraft, der således er rette sted at føre prisen videre.

Og årets pris gik til Michael Mansdotter, der var sidste leder af Jomfru Ane Teatret – fra 2001 og frem til fusionen i 2010. Herefter blev han leder af Odense Teater (2010-13), men er nu tilbage i Aalborg som leder af kulturhuset Trekanten.

Teater Nordkrafts bestyrelsesformand, Johannes Andersen, uddelte prisen og sagde bl.a.

'Prisen gives i år til en person, hvis aktuelle tilstedeværelse blev mødt med en afklaret og god fornemmelse i maven. Nå, er det ham, ja men så skal det nok gå godt. Så sker der helt sikkert noget. Det er altså en person, der har formået gennem sit virke at opnå en status, der gør at man bare har det godt i hans hænder. Han har opbygget det der hedder en stor etos, som giver tillid. På trods af det næsten røde hår og et smittende temperament'.

Med prisen fulgte en speciallavet keramikkrukke og en check på 5.555 kr. 

Michael Mansdotter har dybe rødder i dansk børneteater, hvor han i flere årtier var et engageret og vellidt teatermenneske. Han var tilknyttet flere børneteatre som skuespiller, inden han blev teaterleder på først Limfjordsteatret og siden Jomfru Ane Teatret og derefter chef på Odense Teater, hvor han stoppede i  februar 2013 efter et lidt tumultarisk bestyrelsesafvisningsforløb.

Han har også haft flere tillidsposter i børneteatrenes og de små teatres faglige organisation, ligesom han en årrække var medlem af UBOT – Udvalget for Børneteater og Opsøgende Teater – der var bestyrelse for Teatercentrum.

Han var som søn af Günther Mansdotter, der bl.a. var spiller og instruktør i Banden og Filuren, også den første 2g’er i dansk børneteater, hvor han efter sin afgang fra skuespillerskolen ved Aarhus Teater bl.a. var tilknyttet Filuren.

Nu har han altså fået en pris for sit virke i Aalborg og sit gamle teater, som de foregående prismodtagere også er btæt forbundet med.

Således er prisen tidligere uddelt til instruktør og skuespiller Mogens Pedersen (medstifter af Jomfru Ane Teatret og fra 1985-94 chef for Aalborg Teater) og Niels Andersen, der begyndte sin karriere som militærnægter i 1970 på Jomfru Ane Teatret, som han mange år senere blev leder af (1991-95), inden han en lang årrække (1995-2010) var leder af Teatret Svalegangen i Aarhus.

(Billedet: Michael Mansdotter med pris og check og titel af prismodtager. Foto taget fra MM's Facebook-side)

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne