11. oktober 2021

Kulturpolitik på et sølvfad

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen deltog mandag på Dansk Teaters årsmøde, der blev afholdt på Odense Teater med deltagelse af 100 teaterledere fra hele landet og hvor der blev diskuteret scenekunstens potentialer, bæredygtighed, uddannelsespolitik, attraktive arbejdspladser, læringer fra coronakrisen samt børn og unges møde med scenekunsten.

Organisationen er branche- og arbejdsgiverorganisation for professionelt producerende teatre og scenekunstkompagnier og har 81 medlemmer, bestående af projektteatre, egnsteatre, små storbyteatre, landsdelsscenerne, teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde, Den Jyske Opera og Det Kongelige Teater.

Kulturministeren fik så at sige overrakt en færdig kulturpolitik på et sølvfad, nemlig Dansk Teaters oplæg, "Flere med i fællesskabet”. 

'På vej ud af coronakrisen og med en ny minister ved roret har det været afgørende for Dansk Teater at komme med vores politiske visioner for scenekunstens fremtid i Danmark. Vi sætter spot på børn og unges møde med scenekunsten, bæredygtig udvikling, gode arbejdsforhold i branchen, investeringer i uddannelse og ikke mindst behovet for mere viden og data, så teatrene kan fortsætte med at være relevante for et bredt og mangfoldigt publikum i hele landet', siger Lars Sennels, forperson i Dansk Teaters bestyrelse.

På årsmødet kom man også rundt om de igangværende finanslovsforhandlinger, den nye kulturalliance 'Dansk Kulturliv' (se note) og foreningens seneste politiske forslag, hvor der efterspørges et treårigt prioriteringsbidrag på to pct. (500 mio. kr. over tre år) til kulturlivet i Danmark.

'Vi har fremlagt et stærkt, fælles finanslovsindspil fra Dansk Kulturliv, som sigter på at rejse kulturlivet efter corona-nedlukningen, så vi kan bidrage til de levende fællesskaber, danskerne har savnet i halvandet år. Det kræver investeringer i hele landet, bedre muligheder for børn og unges møde med kulturen og ikke mindst styrkede kunstneriske uddannelser. Fra Dansk Teater har vi særligt fokus på at styrke relevansen for publikum gennem et velfungerende ”Applaus”. Og så skal vi sikre balancerne, så scenekunstoplevelser er tilgængelige for alle på tværs af hele Danmark,' lyder det fra Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater.

I forbindelse med Dansk Teaters årsmøde blev foreningens generalforsamling ligeledes afholdt og Dansk Teaters bestyrelse består nu af: Lars Sennels (forperson), Vendsyssel Teater  /  Allan Aagaard, Aarhus Teater  /  Marianne Thorsen, Det Kongelige Teater  /  Betina Grove, Teatret st.tv  /  Pelle Koppel, Teater V  /  Sophie Stougaard Villsen, Kolding Egnsteater  /  Nikolaj Mineka, Teatret Møllen / Mette Wolf, Nørrebro Teater.

(Billedet: Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen åbnede årsmødet sammen Dansk Teaters forperson, Lars Sennels, der overrakte Dansk Teaters kulturpolitik til ministeren – serveret på et sølvfad. Foto: Dansk Teater)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne