I forrige uge startede der KulturCrews op i Esbjerg Kommune. Ti skoler har meldt sig til at sørge for, at der er nu er KulturCrews til at tage imod gæstende teatre, musikere, forfattere og billedkunstnere. De er nu at finde på Urbanskolerne Rørkjær og Danmarksgade, Cosmos Bakkeskolen og Boldesager og på Vadehavskolerne special, Gredstedbro og Egebæk-Hviding samt Bohr-skolerne Fourfeldt, Vita og Ådal.
Pernille Welent Sørensen, der er Teatercentrums konsulent omkring publikumsudvikling, netværk – og etablering af disse særlige grupper af elever, som fungerer som værter ved kulturelle arrangementer på skolerne – fortæller, at de nye KulturCrews er etableret som en del af og forløber for den kommende Aprilfestival i Esbjerg Kommune, der afvikles fra 27. marts til 3. april 2022. Og selvfølgelig med ambitionen om, at de fortsætter med at varetage forskellige opgaver som værter, scenehjælp/teknik, PR/reklame m.v.
»Faktisk er der flere af skolerne, der har tegnet aftale med LMS – Levnede Musik i Skolen – og deres ordning. Derfor får de også to-tre skolekoncerter i løbet af foråret, så der bliver en masse aktivitet og en masse at arbejde med som KulturCrew,« siger hun og fortæller, at 27. januar afholdes det første KulturCrew-kursus på Tobakken i Esbjerg med fokus på de forskellige opgaver, som et KulturCrew løfter, mens der 2. marts afholdes endnu et kursus i Ribe med særlig fokus på Aprilfestivalen.
Den årlige Aprilfestival er i høj grad med til at sætte skub i udviklingen af nye KulturCrews. Godt nok var der etableret flere Crews i Holbæk forud for dette års Aprilfestival i Kommunen, men de fik et boost i forbindelse med festivalen, samtidig med at der som noget nyt blev etableret mini-crew i børnehaver.
Ifølge Pernille Welent Sørensen er der p.t. omkring 130 KulturCrews fordelt på 25 kommuner i Danmark.
»I Vallensbæk har LMS lige etableret KulturCrew, Amager taler om at få KulturCrew etableret, og der er flere kommuner, der har udbredt KulturCrew til flere skoler bl.a. i Billund, Tønder, Skanderborg og Haderslev,« fortæller hun.
Det første KulturCrew, der typiske består af en gruppe på 8-12 elever, startede i 2010 i Kalundborg, inspireret af en ordning fra Norge. I Danmark har Teatercentrum i samarbejde med LMS og Dansehallerne udarbejdet konceptet KulturCrew (lanceret under navnet 'Elever som arrangører', hvis hovedformål er at 'give eleverne kompetencer, ansvar og ejerskab, der udvikler dem både som kulturambassadører og som mennesker.
Se mere på KulturCrews egen hjemmeside: https://kulturcrew.dk
(Billedet: Fra KulturCrew-opstart i Esbjerg, hvor der blev snakket om de opgaver og holdninger, som de særlige elevværtsgrupper indeholder. Foto: Pernille W. Sørensen)
(caj)