19. november 2012

København får uddannelse for nycirkus-talenter

Med  6,25 mio. kr. fra Københavns Kommune og seks mio. kr. fra Kulturministeriet er der nu grønt lys for at starte arbejdet med at etablere en ny artistuddannelse, der skal drives i et samarbejde mellem kommunen og AFUK, Akademiet For Utæmmet Kreativitet. Formåler er at fostre talenter inden for nycirkus, en teaterform med appel til både voksen- og børneteatermiljøet.

AFUK har i forvejen en produktionsskole og en daghøjskole, men den nye artistskole bliver den første af sin art i Danmark. Uddannelsen skal være tre-årig og der regnes med et optag på ni studerende årligt.

Den nye artistuddannelse skal ligge i lokaler på Bavnehøj på Vesterbro og forventes at gå i luften næste sommer eller efterår.

 ’Nycirkus er en internationalt anerkendt kunstform, og det er utrolig vigtigt, at vi kan fastholde og udvikle Københavns position inden for nycirkus. Vi skal brande os på at være en kreativ storby med højt til loftet og plads til eksperimenter og ideer – og det bliver den nye skole med AFUKs store ekspertise en fremragende medspiller til at gøre’, lyder det bl.a. i en pressemeddelelse fra Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V).

Selvom V-borgmesteren altså er tilfreds med artistskolen, har hendes partis kulturordfører i Folketinget, Michael Aastrup Jensen, et andet syn på sagen. Han anklager nemlig if. Politiken kulturminister Uffe Elbæk (R) for at være for tæt på den institution, han har bevilget de seks mio. kr. til. Elbæk har tidligere siddet i bestyrelsen for AFUK, hvor hans registrerede partner  er ansat.  

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, er hoppet med på forargelsesvognen og kræver Elbæk indkaldt i samråd. Uffe Elbæk selv afviser kritikken og henviser til, at selvom artistskolen skal ligge i AFUK-regi, er der tale om en selvstændig juridisk konstruktion.

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne