14. februar 2017

Kioskens storhed og fald

De små og skæve nyheder fra børneteatrets verden skal da også med en gang imellem, så her er den lille beretning om Riddersalens udendørsscenografiske kunstværks skæbne en dramatisk ruskende januardag.

Den er gaflet fra Facebook, men det skulle (alligevel) være ganske sandt:

Foran Riddersalen ved Lorry på Frederiksberg står nemlig på en græsplæne mellem store træer selve Kiosken, der er bygget frit efter Fritz Kochs københavnerkiosk fra 1896. Dette lille bygningsværk har de sidste to år har været det scenografiske midtpunkt for dendørs og ganske gratis forestillinger i juni for børn og voksne, hvor fortællinger om og fra det gamle Frederiksberg har haft hovedrollen.

Man kan selv læse anmeldelserne af 'Kiosken' (2015) og 'Kiosken (2016).

Men i januar knækkede der så en vældig stor gren af et af de endnu større kastanjetræer og rev i nedfarten taget, dvs. kobberspiret, af Kiosken.

I modsætning til træet kan kioskspiret dog repareres på Riddersalens eget værksted, mens stadsgartneren har besluttet, at to træer ved Kiosken her midt i februar skal fældes og rodfræses. Som det lyder på Facebook: 'Det er næsten som at skulle have ryddet overmunden i utide!'

Men så fortsætter beretningen mere positivt: I 2007 blev et af Københavns ældste træer, en 250 år gammel hestekastanje ved Reformerte Kirke fældet. Gartneren gemte nogle stiklinger, som han podede. Fire af træerne står nu rundt om kirken og to af dem bliver plantet i Lorrys Have!

Så der vil både være træer af en vis størrelse og en repareret Kiosk til at tage imod, når Riddersalen atter diverterer med gratis og lokalhistorisk teater til juni.

(Billedet: Kiosken med sit nedlagte spir og ugerningsgrenen til venstre. Foto: Riddersalen)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne