Af: Carsten Jensen

5. november 2021

Juleteater 2021 Øverst: God jul, Cirkeline (Teater Next); Vintersilhuetter (Riddersalen); Det bimler og bamler ((André Andersen SOLO). Midten: Juletræets hemmelighed (Randers Teater); Når du ser et stjerneskud (Anemonen); (H)jul (Uppercut Danseteater). Nederst: Et Juleeventyr (Nørrebro Teater); En rigtig nisse (Det Lille Verdens Teater); Snefald (Aalborg Teater). Foto: Louise Eriksen, Dennis Vinterberg, Torben Sørensen, Søren Pagter, Rafael Solholm, Badi Berber, Büro Jantzen, Jan Bille Hansen og Allan Toft

Juleteater med knas

Så er tiden inde til juleteater i hele landet. Der spilles på små og store scener, der er små nisserigtige forestillinger og store klassiske familieforestillinger, og der er hyggelige og opbyggelige fortællinger. Der er mange genopsætninger efter sidste års nedlukning af teaterlivet i begyndelsen af december - men der er desværre også en foruroligende stigning i corona-smittetallene, der truer med atter at påvirke juleteatersæsonen.

Fakta

Juleteater 2021

 - børne- og ungdomsteater og familieforestillinger

G = genopsætninger

* = er anmeldt her på portalen (Brug Søg-funktionen)

(*) = forventes anmeldt i spilleperioden

 

- Anemonen: Når du ser et stjerneskud (23.11-23.12) *G 

- BaggårdTeatret: Gæstespil af Asguer Zapshowteater & Mimeteatret: Juleballaden (4 & 11.12) *G & André Andersen SOLO: Det bimler og bamler (5.& 12.12) *G

- Batida: To i et hus og en mus - holder jul (3.-11.12 henholdsvis i Batidas Teaterhus og Tingbjerg Bibliotek *G

- Bellevue Teatret: Folk og røvere i Kardemommeby (6.11-29.12) *G

- Cirkus Jul: Muskelsvindfonden, Saxo og Aarhus Teaters juleevent. Spiller i Ballerup Idrætsby (16.-28.11) og Tangkrogen i Aarhus (9.-21.12)

- Det Kgl. Teater: Nøddeknækkeren (26.11-22.12) *G

& Brødrene Løvehjerte 19.11-29.12 *G

- Faster Cool/Dansk Rakkerpak: Petruskas julehjerte (1.-8.12) *G  

- Folketeatret: Jul i Gammelby (18.11-23.12) *G & /U-teater: Gæstespil med Meridiano Teatret: Englene i sneen (26.11-19.12) *G

- Frilandsmuseet; Lyngby:  Mig & Bedstefar og så Nisse Pok (Frilands Teater) (27.11-19.12)  

- Himmerlands Teater: Nissepigen der blev væk (5-9.12) 

- Ishøj Teater: Det sidste juletræ (6.11-22.12) * 

- Limfjordsteatret: Gæstespil med Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (20.-28.11) *G - Egenproduktion (juleforestilling for voksne): Manden med de gyldne kugler (14.11-4.12)

- Nørrebro Teater: Et juleeventyr (18.11-21.12) *G

- Nørregaards Teater: Jul (20.11-18.12) *G  (coproduktion med AbstraXteater & Den Fynske Opera

- Odense Teater: Jul på slottet (11.-28.12)  

- Odsherred Teater: Cabaret: Flæsk, tæsk og toner  (24.11-18.12/Ung- og voksen)

- Randers Teater:  Mio, min Mio (24.11-20.12) *G & Juletræets hemmelighed (11.-12.12) *G

- Riddersalen: Vintersilhuetter (18.11-19.12) *G

- Syddjurs Egnsteater: Gæstespil med De Røde Heste: Ja, ja nemlig (25.11, 1.-2.12 på Musikskolen i Knebel, KulturHotellet i Rønde og Hornslet) *G

- Teaterhuset Filuren: 4 fortællinger ved juletid (27.11-21.12) (*)  

- Teater Refleksion: Ja, ja nemlig (5.-11.12) *G  

- Teater V: Gæstespil med Teater Next: God jul, Cirkeline (1.-23.12) *G

- Teater Vestvolden: Kongerne på Vestegnen (julekalender i bus 29.11-20.12) & gæstespil med Det Lille Turneteater: Juleevangeliet (4-5.12) *G  samt gæstespil med De Røde Heste/Refleksion: Ja, ja nemlig (12.12) *G 

- Teatret Gruppe 38: Du må være en engel, Hans Christian (28.11.-19.12) *G

- Teltet på Bakken: Nissebanden i Julemandens land (21.11-10.12)

- Tivoli: Eventyrteatret/Glassalen: Det magiske julebånd (27.11-19.12) - London Toast Theatres Crazy Christmas Cabaret/Glassalen: Tell Me About It (16.11.21-15.1.22) - Tivolis Koncertsal: Snedronningen (1.-23.12)  

- Vendsyssel Teater: Motionisterne (11.11-18.12/fra 15 år)  

- Zangenbergs Teater: Ritas Jul (26.11-19.12) (*)  

- ZeBU: 24 hemmeligheder (28.11.-21.12) *G 

- Zeppelin: Gæstespil m. Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (28.11-3.12) *G & Louise Schouw Teater: Den store nisseprøve (4.-12) *G & De Røde Heste/Refleksion: Ja, ja nemlig (14.-19.12) *G

- Aalborg Teater: Snefald (13.11-23.12) *G

- Aarhus Teater: Alice i Eventyrland (11.11-22.12) *  

! Enkelte af ovenstående events er ikke deciderede juleforestillinger, men indgår alligevel som teatrenes familieteater-juletilbud. 

***

Mange turnerende børneteatre tilbyder turne-juleforestillinger – her hentet fra Den Røde Brochure 2021-22 (* = anmeldt):

André Andersen SOLO: Det bimler og bamler (*) - Apollo Teater: Den lille pige med svovlstikkerne (*) - Asguer Zap Showteater & Mimeteatret: Juleballaden (*)- Batida: To i et hus og en mus - holder jul - De Røde Heste: Ja, ja nemlig - Det Lille Turneteater: Juleevangeliet (*) - Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (*) - Himmerlands Teater: Nissepigen der blev væk - Ishøj Teater: Spillenissen - Louise Schouw Teater: På sporet af julen (*); Nissemor og Kanelia i julenød; Nissedrys; Julemandens gave; Den store nisseprøve (*);  Juletrolderier; Julefis med Trille og Tralle - Meridiano Teatret: Englene i sneen (*) - Mit Teater: Lotte og nissen - Randers Egnsteater: Juletræets hemmelighed (*) - Syddjurs Egnsteater: Jul i den gamle mølle (*) - Teater Baglandet: Faster Lizzies Jul (*) - Teater Next: God Jul, Cirkeline (*) - Teater O: Så er det endelig (h)jul (*) - Teater Vestvolden: Kongerne fra Vestegnen - Uppercut Danseteater: (H)JUL (*)   

Vel er det i overkanten at skrive, at julen blev aflyst sidste år, for der var givet både julemad og juletræ og julegaver m.v. på de fleste matrikler i landet, men rent teatermæssigt blev julen jo afblæst i forbindelse med en ny nedlukning i starten af december. 

Mens nisserne stod med huen i hånden og julemænd skulle forsøge sig med økonomiske kompensationsordninger, måtte en masse tilskuere i alle aldre undvære de årlige julestemningsskabere på de små og store scener de sidste uger op til jul.

Det vil nok være at udfordre Nemesis lige en kende for meget her i starten af november at skrive, at teatrene nok skal få spillet deres juleforestillinger både varme og til ende i år, for med de seneste udmeldinger omkring stærkt stigende smittetal og varslinger om tiltag – måske i første omgang 'blot' genindførelse af mundbind og visning af coronapas bl.a. ved kulturelle arrangementer – er intet givet på forhånd.

Genopsætnings-jul

Men fakta er, at adskillige teatre sidste år forlods for nedlukningen valgte at aflyse deres juleteater og skyde både genopsætninger og nye forestillinger til i år – ikke mindst afstands-restriktionernes belastning af belægningsprocenter og indtjeningsmuligheder gjorde udslaget. Mens andre altså måtte indstille spilleperioden de sidste ellers givtige uger op til juleaften.

Derfor er der endnu flere genopsætninger end vanligt på juleteater-repertoiret i år, men mange lukrerer også stadig på genkendelsens glæde hos et fast og genbesøgende publikum gennem generationer. Det er lidt som DR's julekalendere i monopoltiden – med få års mellemrum skabes der jo nye aldersberedte publikumssegmenter.

Blandt traditionalisterne udi familieforestillinger tager Bellevue Teatret teten i år med sit imponerende 40 års jubilæum med ikke-juleklassikeren 'Folk og røvere i Kardemomme By', der går i gang allerede 6. november – men den skal også nå at spille 62 gange inden jul…

Nye versioner

Andre teatre finder sidste års afbrudte/aflyste repertoire frem: Som ZeBU, der genopliver sin omfangsrige kalenderinstallation '24 hemmeligheder' på Amager, mens både Eventyrteatret med 'Det magiske julebånd' og London Toast Theatre med Crazy Christmas Cabarets 'Tell Me About It'. atter begge er tilbage i Glassalen i Tivoli.

I Holbæk valgte Teatret Fair Play sidste år at udskyde sjette udgave af 'Den store julemiddag' til 2021 – men selvom det var meningen at spille den i eget teaterhus i år, laver man i stedet  'en forsimplet version', fortæller pr-medarbejder Maria Lilholt-Grøne om konceptet, hvor Hr. Larsen og nisserne  tager på besøg i kommunens børnehaverne, hvor de vil underholde og skabe julestemning med musik, sange og en smule magi…

I Aarhus måtte Teaterhuset Filuren sidste år lukke ned for sin kalenderforestilling, 'Hemmeligheder', før alle fire adventslåger var åbnet, men man tager konceptet op igen med den nye titel '4 fortællinger ved juletid' – og underoverskrifterne: Nærvær, Savn, Omsorg og Håb.

Fortællingerne afdækker nemlig nogle af de mere sårbare og smertefulde sider, som tiden op til jul også kan være med til at forstærke fraværet eller tilstedeværelsen af, lyder det fra pr-medarbejder Ida Mathilde Szatkowski om de fire musikalske forestillinger, hvor familiepublikummet med børn fra 4 til 10 år kan opleve en ny fortælling hver weekend op til jul, og i bogstavelig forstand træde ind ad døren, få indblik og spejle sig i et barns virkelighed, familieliv og refleksioner i juleforberedelsestiden.  

Gensyn med klassikere

Mange stationære teatre lader turnerende gæstespil sørge for julestemningen, andre lukker ned og lader op til den kommende halvsæson

Det Lille Teater holdt julefri sidste år og gentager det i år. Det sker i skæret fra det voldsomme indhug i driftsstøtten som lille storbyteater, som Københavns Kommune udsatte det hæderkronede og Danmarks første stationære børneteater for, da budgetterne for indeværende 2021-24-periode blev meldt ud.

De store institutionsteatres familiejuleteater er som vanligt en skønsom blanding af genopsætninger af klassikere med og uden juletema, suppleret med nye produktioner.

Der er således gensyn med 'Jul i Gammelby' på Folketeatret, 'Snefald' på Aalborg Teater og 'Nøddeknækkeren' og 'Brødrene Løvehjerte' på Det Kgl. Teater, mens Odense Teater holder 'Jul på slottet' og Aarhus Teater drager med 'Alice i Eventyrland'.

På en af de lidt mindre store teatre gentager Nørrebro Teater sin med Helsingborg Stadsteater co-producerede udgave af klassikeren 'Et Juleeventyr'. Her har Mette Horn hidtil brilleret som Scrooge, men et brud i skulderen i forbindelse med et uheldigt cykelstyrt har betydet, at hun i år overlader rollen som en af verdenslitteraturens største gnavpotter til Sofie Stougaard.

Må julen holde længe…

Således er der mange små og store historier omkring årets juleteater-tilbud.

Man kan få et overblik over de mange muligheder i vedstående faktaboks. Der spilles givet også juleturneteater rundt omkring i teaterforeninger og på andre mere eller mindre permanente spillesteder, som ikke er oplistet her. 

Nogle teatre tilbyder også diverse former for julestuer og andre stemningsskabende aktiviteter. Således indbyder Teater Hund for tredje år til klimavenlig 'Jul på Østerbro' (5. december) med teaterforestilling (Live Art Danmarks '50 farlige ting (alle børn bør prøve)', oplæg om klodens klimatiske tilstand, kreaworkshop, sangkor m.v.

Men med de dystre udsigter til en voldsom tilbagevenden af covid-19 må ønsket både til  scenekunsten og hverdagslivet være, at den restriktionsfrie jul vil vare rigtig længe i år.

Fakta

Juleteater 2021

 - børne- og ungdomsteater og familieforestillinger

G = genopsætninger

* = er anmeldt her på portalen (Brug Søg-funktionen)

(*) = forventes anmeldt i spilleperioden

 

- Anemonen: Når du ser et stjerneskud (23.11-23.12) *G 

- BaggårdTeatret: Gæstespil af Asguer Zapshowteater & Mimeteatret: Juleballaden (4 & 11.12) *G & André Andersen SOLO: Det bimler og bamler (5.& 12.12) *G

- Batida: To i et hus og en mus - holder jul (3.-11.12 henholdsvis i Batidas Teaterhus og Tingbjerg Bibliotek *G

- Bellevue Teatret: Folk og røvere i Kardemommeby (6.11-29.12) *G

- Cirkus Jul: Muskelsvindfonden, Saxo og Aarhus Teaters juleevent. Spiller i Ballerup Idrætsby (16.-28.11) og Tangkrogen i Aarhus (9.-21.12)

- Det Kgl. Teater: Nøddeknækkeren (26.11-22.12) *G

& Brødrene Løvehjerte 19.11-29.12 *G

- Faster Cool/Dansk Rakkerpak: Petruskas julehjerte (1.-8.12) *G  

- Folketeatret: Jul i Gammelby (18.11-23.12) *G & /U-teater: Gæstespil med Meridiano Teatret: Englene i sneen (26.11-19.12) *G

- Frilandsmuseet; Lyngby:  Mig & Bedstefar og så Nisse Pok (Frilands Teater) (27.11-19.12)  

- Himmerlands Teater: Nissepigen der blev væk (5-9.12) 

- Ishøj Teater: Det sidste juletræ (6.11-22.12) * 

- Limfjordsteatret: Gæstespil med Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (20.-28.11) *G - Egenproduktion (juleforestilling for voksne): Manden med de gyldne kugler (14.11-4.12)

- Nørrebro Teater: Et juleeventyr (18.11-21.12) *G

- Nørregaards Teater: Jul (20.11-18.12) *G  (coproduktion med AbstraXteater & Den Fynske Opera

- Odense Teater: Jul på slottet (11.-28.12)  

- Odsherred Teater: Cabaret: Flæsk, tæsk og toner  (24.11-18.12/Ung- og voksen)

- Randers Teater:  Mio, min Mio (24.11-20.12) *G & Juletræets hemmelighed (11.-12.12) *G

- Riddersalen: Vintersilhuetter (18.11-19.12) *G

- Syddjurs Egnsteater: Gæstespil med De Røde Heste: Ja, ja nemlig (25.11, 1.-2.12 på Musikskolen i Knebel, KulturHotellet i Rønde og Hornslet) *G

- Teaterhuset Filuren: 4 fortællinger ved juletid (27.11-21.12) (*)  

- Teater Refleksion: Ja, ja nemlig (5.-11.12) *G  

- Teater V: Gæstespil med Teater Next: God jul, Cirkeline (1.-23.12) *G

- Teater Vestvolden: Kongerne på Vestegnen (julekalender i bus 29.11-20.12) & gæstespil med Det Lille Turneteater: Juleevangeliet (4-5.12) *G  samt gæstespil med De Røde Heste/Refleksion: Ja, ja nemlig (12.12) *G 

- Teatret Gruppe 38: Du må være en engel, Hans Christian (28.11.-19.12) *G

- Teltet på Bakken: Nissebanden i Julemandens land (21.11-10.12)

- Tivoli: Eventyrteatret/Glassalen: Det magiske julebånd (27.11-19.12) - London Toast Theatres Crazy Christmas Cabaret/Glassalen: Tell Me About It (16.11.21-15.1.22) - Tivolis Koncertsal: Snedronningen (1.-23.12)  

- Vendsyssel Teater: Motionisterne (11.11-18.12/fra 15 år)  

- Zangenbergs Teater: Ritas Jul (26.11-19.12) (*)  

- ZeBU: 24 hemmeligheder (28.11.-21.12) *G 

- Zeppelin: Gæstespil m. Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (28.11-3.12) *G & Louise Schouw Teater: Den store nisseprøve (4.-12) *G & De Røde Heste/Refleksion: Ja, ja nemlig (14.-19.12) *G

- Aalborg Teater: Snefald (13.11-23.12) *G

- Aarhus Teater: Alice i Eventyrland (11.11-22.12) *  

! Enkelte af ovenstående events er ikke deciderede juleforestillinger, men indgår alligevel som teatrenes familieteater-juletilbud. 

***

Mange turnerende børneteatre tilbyder turne-juleforestillinger – her hentet fra Den Røde Brochure 2021-22 (* = anmeldt):

André Andersen SOLO: Det bimler og bamler (*) - Apollo Teater: Den lille pige med svovlstikkerne (*) - Asguer Zap Showteater & Mimeteatret: Juleballaden (*)- Batida: To i et hus og en mus - holder jul - De Røde Heste: Ja, ja nemlig - Det Lille Turneteater: Juleevangeliet (*) - Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (*) - Himmerlands Teater: Nissepigen der blev væk - Ishøj Teater: Spillenissen - Louise Schouw Teater: På sporet af julen (*); Nissemor og Kanelia i julenød; Nissedrys; Julemandens gave; Den store nisseprøve (*);  Juletrolderier; Julefis med Trille og Tralle - Meridiano Teatret: Englene i sneen (*) - Mit Teater: Lotte og nissen - Randers Egnsteater: Juletræets hemmelighed (*) - Syddjurs Egnsteater: Jul i den gamle mølle (*) - Teater Baglandet: Faster Lizzies Jul (*) - Teater Next: God Jul, Cirkeline (*) - Teater O: Så er det endelig (h)jul (*) - Teater Vestvolden: Kongerne fra Vestegnen - Uppercut Danseteater: (H)JUL (*)   

Flere artikler

Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere

Seneste artikler

Seneste artikler

Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere