7. november 2022

Jul i den gamle bryggerkælder

Blandt årets juleforestillinger, der tilbydes børn og deres familier i det nordjyske område, er også Teater Natterdags ’En lille Nisse rejste’ om Nissen Gorm, der leder efter sit eget ståsted. Han har næsten prøvet alt – fra drillenisse, til kravlenisse og hønisse, skibsnisse, gårdnisse og allerværst: havenisse! Og så havner han på en bryggergård…

Teater Natterdag er et relativt nyt opsøgende turnéteater fra Jammerbugt i Nordjylland, hvis vision er at skabe originale teateroplevelser for det yngste publikum og deres familier – og gerne med lokale historier i ditto site-specific-miljøer. 

Teatrets første forestilling, ’Fiskeren og hans kone’ blev således oprindeligt lavet til Thorup strand hvor den spillede foran og på en kutter (se note), inden en turneudgave blev sendt rundt i landet og bl.a. blev vist på Aprilfestival i Esbjerg (se anmeldelse).

Nu gælder det altså en juleforestilling, og her har man lavet aftale med Fjerritslev Bryggerimuseum om at bruge museets kælder til at opføre "En lille Nisse rejste", der får premiere i slutningen af november og bliver opført 1.-11. december som offentlige forestillinger.

Tanker er så også her at lave en turneversion og håbe på at få den refusionsgodkendelse, der er essentiel for at kunne sælge den til skoler, institutioner mv.

Teatret har en kyndig mand bag produktionen, idet Hans Nørregaard står for instruktionen og også har været med i manuskriptarbejdet sammen med skuespillerne Sanne Sol og Jens Vejsnæs. 

Hans Nørregaard (f. 1948), der har huseret i dansk børneteater i næsten et halvt århundrede – som skuespiller, instruktør og dramatiker – havde også en hånd med omkring  ’Fiskeren og hans kone’, og siden han forlod sit eget Nørregaards Teater, har han været en flittig brugt ’fødselshjælper’ og forestillingskonsulent for både nystartede og etablerede teatre omkring især småbørnsforestillinger. De seneste år bl.a. for Mit Teater, Syddjurs Egnsteater, Team Teatret og ikke mindst hans ’gamle’ teater, Nørregaards Teater.

Hans Nørregaard fortæller Teateravisen, at han, siden han overdrog sit teater til Carsten Wittrock og Co. i 2008, har været med til at lave mindst to-tre forestillinger om året, som instruktør, konsulent, dramatiker og skuespiller – inklusive egne produktioner i regi af Nørregaards Teater.

»Nu har jeg været i gang siden 1977 og har primært arbejdet med den aldersgruppe. Før jeg begyndte med teater, brugte jeg min uddannelse som børnehavepædagog i godt otte år. Derfor har det været helt naturligt for mig at lave forestillinger for de mindste,« lyder det fra Hans Nørregaard, der de sidste ti år har prøvet at svare sig selv på, hvor længe han skal blive ved.

»Men jeg bliver 75 år til næste år, og jeg kan mærke at nu er det tid, så jeg kan kun med kæmpe glæde og varme tænke tilbage på 45 fantastiske år.« 

Men her og nu gælder det altså færdiggørelsen af juleforestillingen med Teater Natterdag i en bryghuskælder i Fjerritslev.

(Billedet: Teater Natterdags Jens Vejsnæs og Sanne Sol er i gode hænder hos Hans Nørregaard (midt), der hjælper med deres kommende juleforestilling, som spilles i Fjerritslev Bryggermuseums kælder. Foto: Teater Natterdag)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne