25. oktober 2022

Jørgen Hvidtfelt fik Trelleborg Fondens Kulturpris

Jørgen Hvidtfelt blev søndag 23. oktober den velfortjente modtager af Trelleborg Fondens Kulturpris – og de tilhørende 25.000 kr. Prisen er tænkt som en hæder til kulturelle aktører, der har bidraget til den kulturelle udvikling i Næstved Kommune.

Det har Hvidtfelt unægtelig gjort – ikke mindst som en ihærdig ildsjæl og formand for den lokale teaterforening, Næstved Teater, hvor han i over 40 år har været med til at hente hundredvis af teaterforestillinger til byen.

Formanden for Næstved Kommunes kultur- og Idrætsudvalg, Andreas Pourkamali, overrakte prisen ved det årlige arrangement ’Tak for venligheden’ på Rønnebæksholm. 

I sin tale kaldte han Hvidtfelt ’indbegrebet af teater i Næstved’ og noterede, at man normalt altid mødte ham ved indgangen til teaterforeningen, når der var forestillinger, for den flittige formand tog sig både af de administrative og de praktiske opgaver i foreningen.

Hvidtfelt egen teaterinteresse er også stor, og han har været en fast og engageret gæst ved de store børneteaterfestivaler gennem flere årtier – ligesom han aktuelt også er bestyrelsesformand for det lokale egnsteater, Dansk Rakkerpak & Faster Cool.

»Jørgen Hvidtfelt har helt fra starten som egnsteater i 2017 siddet i teatrets bestyrelse – som formand siden efteråret 2017, hvor Kirsten Nottelmann Rav forlod formandsposten og i stedet blev vores administrator. Det har været rigtig trygt at have en så kompetent teaterpersonlighed lige ved hånden. Han er utrolig effektiv og reagerer prompte på alle mine/vores henvendelser. Hans dobbeltrolle som formand for både teaterforeningen og egnsteatret har også givet muligheder for gode samarbejder – bl.a. omkring vores Børneteaterbrunch-arrangementer og omkring Smalle Voksenforestillinger,« siger teaterleder Niels Grønne til Teateravisen. 

Det hænger tillige sammen med, at Jørgen Hvidtfelt har været en dreven debattør lokalt omkring kommunens teater- og kulturliv, men hans organisatoriske indsats har også rakt langt udover Næstved Bl.a. Som formand for Danmarks Teaterforeninger i 11 år (1989-2000) og et endnu længere forløb som bestyrelsesmedlem. Og som medlem af diverse kulturministerielle arbejdsudvalg m.v.

Hans store indsigt kom også til sin ret, da han stod som forfatter af Danmarks Teaters jubilæumsbog, ’Teater til hele Danmark’ i forbindelse med organisationens 50-års jubilæum i 2017.

Det er en overmåde kyndig og velskrevet beretning om den frivillige teaterformidling, udsat for kulturpolitikkens udfordringer og skiftende teaterloves vilkårligheder – og således også et fornemt indblik i et halvt århundredes kulturkamp (se artikel).

(Billedet: Jørgen Hvidtfelt med blomster og diplom, da han modtog Trelleborg Fondens Kulturpris 2022. Foto: ISO 4700 Photography)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne