15. juni 2021

‘Jean de France’ i Akademihaven 28. juni-3. juli

Holberg Teatret fortsætter efter den ufrivillige coronapause sidste år med at spille sommerforestillinger i Akademihaven i Sorø – 'den smukkeste skueplads nord for Alperne', som det lyder fra teatrets stifter og leder, Niels Vandrefalk, der bl.a. på denne måde fører Ludvig Holbergs arv videre – så at sige på hjemmebane for den store teatermand, der gav sin formue til oprettelsen af Sorø Akademi, tilbragte sine sidste år på Tersløsegaard tæt på byen og er stedt til hvile i en sarkofag i Sorø Klosterkirke.

Niels Vandrefalk har spillet Holbergs komedier i Akademihaven hver sommer siden 2010 i et professionelt set-up med lokale amatørspillere, og i går gælder det så 'Jean de France', der får premiere 28. juni og spiller til 3. juli. – med mulighed for tilkøb af picnic m.v. før forestillingsstart. Man er dog også velkommen til selv at medbringe mad og drikkevarer. Der er åbne generalprøver 26. og 27. juni.

Se mere om forestilling, billetkøb og anden info på https://www.holbergteatret.dk/jean-de-france.html

Niels Vandrefalk fortæller, at det samtidig bliver hans sidste forestilling i Akademihaven, 'den flotteste – og frækkeste', som det lyder med vanlig kækhed fra den entusiastiske teatermand, der nærmer sig de 80 år.

Han fortæller også, at 'næste år står min allersidste Holberg-komedie ’De Usynlige’ på paletten 20. juni i Holberghaven på Tersløsegaard i form af en professionel forestilling i samarbejde med Sjællands Teater (fusionen af egnsteatrene Holbæk Teater, Teatret Fair Play og det nystiftede Slagelse Teater, red.) i anledning af 300 året for dansk teaters fødsel!«  

Forestillingen indgår i denne fejring af, at der 23. september 1722  første gang offentligt blev spillet teater på dansk – Molieres 'Gnieren'. For Niels Vandrefalk er datoen to dage senere, 25. september, givet af endnu større betydning: Her var der urpremiere med professionelle skuespillere på Ludvig Holbergs 'Den politiske Kandestøber' på Lille Grønnegade Teatret i København – og dermed var Den Danske Skueplads en historisk kendsgerning.

Niels Andersen naturligvis for længst engageret sig i denne fejring med brask og bram og kom også Foreningen Dansk Teater 300 år – der nu står for den landsdækkende fejring -i forkøbet (se note).

Men lige her og nu gælder det altså 'Jean de France' i Akademihaven i Sorø, hvor prøverne er i fuld gang, så Holbergs giftige komedie om Hans Frandsen, der efter 15 uger i Paris både har taget navneforandring og tillagt sig franske manerer i en grad, så han har glemt sit danske.

(Billedet: Plakaten til 'Jean de France' med Holberg Teatret i Akademihaven i Sorø. Kunstner: Adi Holzer)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne