13. juni 2022

Ishøj Teater fejrer 50 år i Tranegilde

Ishøj Teater fejrer 19. juni 50-året for teatrets nuværende placering i Tranegilde landsby i Ishøj. Det sker med teaterklip, børneballet, koncerter, eventyroplæsning, kreative workshops m.v. i tidsrummet fra kl. 10-15.

* Hele programmet kan ses her

Men teatret ER jo flere år ældre, idet Jytte og Tonny Lyngbirk grundlagde deres teater i 1965 i København, hvor de opførte familieforestillinger på lejede scener, inden de to (der var henholdsvis uddannet pædagog og cand.phil), i forbindelse med deres hus i Ishøj Landsby byggede et lille teater i 1968, som året efter blev etableret som Ishøj Teater.

Det var i maj 1969 et af de fem børneteatre, der stiftede BørneTeaterSammenslutningen (BTS), som teatret dog forlod fire år senere som resultat af en politisk fejde mellem socialistiske og borgerligt orienterede børneteaterfolk i organisationen.

Da havde de to ildsjæle i 1972 og for egne midler bygget den nu jubilerende teaterbygning i Tranekilde, som i de følgende næsten fire årtier var en formidabel publikumssucces, der spillede traditionelle eventyr (alle 130 forfattet af Jytte Lyngbirk!) for årligt op til 60.000 børn, som blev kørt til teatret fra hele Sjælland i store busser. 

Ishøj Teater var egnsteater fra 1985 til 2011, hvor en negativ kunstnerisk vurdering fra Statens Kunstråd (se artikel) betød, at man mistede status og støtte som egnsteater i 2012. Det blev samtidig et bittert brud med Jytte og Tonny Lyngbirk, der måtte forlade deres livsværk. Herefter blev Allan Grynnerup ny teaterleder og har med succes åbnet teatret for inspiration og kunstnere fra hele det børneteatermiljø, som Ishøj Teater havde lukket sig væk fra.

Egnsteaterstatus fik teatret således allerede igen fra 2013, og sidste år betød en gedigen donation på 37,1 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, suppleret med 6,5 mio. kr. fra Ishøj Kommune, at man snart vil kunne gå i gang med opførelse af en ny teaterbygning, der ventes at stå klar midt i 2024 (se note).

Så den kommende fejring af den nuværende teaterbygning i Tranegilde bliver på sin vis også et værdigt farvel til et godt slidt og brugt teater. 

'Jeg er utrolig glad for den tillid, man har vist mig. Teateret har skullet og skal til stadighed forny sig. Mange ting er sket de sidste år og meget er lykkedes, men der er fortsat meget, der kan og skal gøres. Vi udfordres af omverdenen på godt og ondt, og vi udfordrer os selv i nysgerrighed og ønsket om at undersøge, lære og give det bedste til børnene og deres voksne. Vi står på skuldrene af nogle helt særlige mennesker, hvis lige kun findes blandt få. At have muligheden for at føre deres indsats videre og videreudvikle det, de satte i gang, er en ære’, lyder det fra teaterleder Allan Grynnerup.

(Billedet: Ishøj Teater har ligget i smukke landlige omgivelser i Tranegilde i 50 år, og det bliver fejret 19. juni – samtidig med at et nybygget teater er i etableringsfasen. Foto: Ishøj Teater)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne