Af: Carsten Jensen

19. august 2018

Horsens Teaterfestival har ekstra fokus på byrum, installationer og medskabende scenografi. Man kan bl.a. opleve installationerne 'LYSSTOF', 'Laboratoriet Tidsrummet', 'Skønhedsmaskinen' og 'Møder i mørket'. Fotos: Thomas Gunnar Bagge, Ard Jongsma, Sigurd Røge Dissing og Bo Amstrup

Installationer og interaktivitet i Horsens

Horsens Teaterfestival har i årets udgave lagt en stor del af programmet ud i det offentlige rum, hvor bl.a. der bydes på flere deltagerbaserede events, mens installationer ude og inde sætter publikum i fokus i scenografiske fortællinger. Der er dog også mere traditionelt teater blandt festivalens 35 forestillinger, der alle som vanligt er med gratis adgang.

Faktaboks

* Horsens Teaterfestival 14.-16.september 2018.

Ca. 7.000 gratis billetter udleveres - og så er der billetløs adgang til en lang række forestillinger og events i byrummet.

Se program og praktisk info m.v. på horsensteaterfestival.dk

* Den korte historie:

Det hele startede som en regional teaterfestival for medlemmer af BørneTeaterSammenslutningen (BTS) i Brædstrup i 1985, organiseret af Kaskadeteatret og dets leder Jan Torp - og med det klare sigte at give bedre muligheder (billetbestilling m.v.) for formidlerne end tilfældet var på de store april-festivaler dengang.

I 1988 flyttede festivalen til Horsens, der både tilbød bedre økonomisk støtte og lokalemæssige rammer – og selvom festivalen holdt pause et enkelt år i starten af perioden og Kaskadeteatret selv blev nedlagt i 2000, er Horsens Børneteaterfestival fortsat som et kommunalt anliggende.

Horsens Børneteaterfestival ændrede i 2009 koncept fra en åben festival for alle interesserede medlemsteatre i BTS (BørneTeaterSammenslutningen) - der spillede gratis - til en kurateret invitationsfestival med 30-35 udvalgte og betalte forestillinger. Og med et dramaturgiat bestående af teaterfagfolk fra børneteaterområdet.

Fra 2012 skiftede festivalen navn til Horsens Teaterfestival - med efterløberen: 'Scenekunst for børn og unge'. Ønsket var at tydeliggøre, at festivalen var med teater for både børn og unge - og at scenekunst bedre kunne dække over, at der også blev præsenteret dans, performance m.v.  

Den 33. udgave af Horsens Teaterfestival, der afvikles 14.-16. september, har nu åbnet billetsluserne for alle.

Formidlerne har som vanligt fået forspring og forlods råderet over halvdelen af de ca. 7.000 gratis adgangskort fra 19. juni, men fra i går, 18. august, kunne også de lokale børn og unge og deres voksne, andre interesserede, deltagende teaterfolk m.v. få adgang til det nye digitale billetsystem, der nu fremstår som en integreret del af online-programmet.

Den ligeledes nye festivalkoordinator, Maria Suh, der har afløst Ditte Felding midt i planlægningsforløbet, har således fået sin indledende ilddåb allerede før festivalstart.

Hun kan fortælle, at der som næsten forventet har været visse tekniske børnesygdomme, som skulle ordnes undervejs – først omkring formidlerne, der har taget rimeligt godt imod de nye tider – og senest omkring billetsalget til private og andre, hvor systemet fik en mindre nedtur:

»Systemet gik ned i cirka 40 minutter lørdag formiddag, men heldigvis har folk været tålmodige og forstående, så jeg synes det er gået meget bedre end forventet. Jeg er  overordnet godt tilfreds her i år 1 – selvfølgelig er der nogle ting vi skal arbejde på at forbedre til næste år både i forhold til formidlere og private, men det vigtigste er, at systemet kører og er brugervenligt,« siger hun.

Installationer og interaktive events

Det er dog ikke kun i billetreservationen, at festivalen for alvor er gået digitalt. Det kan opleves i en række af de programsatte events i form af flere installationsforestillinger, der forholder sig til det scenografiske rum både inde og ude.

Således er Horsens Kunstmuseum vært for ''LYSSTOF' – den magiske natur' (Daugaard & Hiort-Lorenzen) , hvor silkestoffer, lys og lyd sammen med publikum skaber forestillingen, og 'Møder – i mørket' (Carte Blanche), hvor publikum sendes på opdagelse i et sanseunivers.

Begge installationer er i øvrigt tilgængelige i en længere periode omkring festivalen for lokale skoler og ungdomsuddannelser.

Også åbningsforestillingen 'Menneskesøen' (Impro Everywhere & Erik Pold) er en deltagerbaseret. Her mødes publikum i parken ved kunstmuseet, Caroline Amalie Lund, hvor Bjørn Nørgaards store skulptur, 'Menneskemuren' sammen med balletten 'Svanesøen' har leveret inspirationen. Publikum skal via en gratis app og deres smartphones udføre diverse instrukser og udgør sammen med byrummet både scene, scenografi og fortælling.

Også en anden improvisation 'Mp3 Eksperiment #søndergadehorsens' er et lydbaseret interaktivt eventyr, som man deltager i via app og smartphone.

Dertil kommer installationer som 'Tidsrummet' og signaturbyrumsinstallationen 'Hesten', der begge kan ses ved/på Kulturstationen.

For de mere betragter-indstillede tilskuere er der dog også en lille håndfuld traditionelle gadeforestillinger.

Fælles for de mange byrumsoplevelser – over en snes er der i programmet – er, at man ikke skal bestille billet.

Det skal man stadig til de mere traditionelle teateroplevelser, som har fundet plads på de vanlige spillesteder, der alle kan nås i roligt gangtempo omkring bymidten.

Og hvor der bl.a. bydes på spritnye forestillinger/premierer fra i form af 'Grænser (Teateriet Apropos); 'Muren' (Randers Egnsteater), 'Sorg – i børnehøjde' (Teatergrad) og 'Nattergalen' (Det Lille Turneteater). 

Der er også festivalpremiere på fortællemekanismen 'Skønhedsmaskinen', der er placeret på Teatertorvet – og kræver billet til de syv minutters historie, der går i gang hvert 10. minut fredag eftermiddag.

Langt de fleste af festivalens forestillinger er dog allerede blevet anmeldt her på portalen (brug Søg-funktionen), hvis man har behov for en faglig vurdering af udbuddet…

Nye muligheder skal afprøves

Festivalen synes at fortsætte i et meget interaktive og installationsprægede spor med masser af byrumsforestillinger, som man har lagt sig på de senere år. Og selvom meget var planlagt før den nye koordinators ankomst, er det oplagt lige at høre om Maria Suh vil forfølge og udbygge denne kunstneriske linje på en festival, som hun faktisk oplever for første gang…

»Denne første festival er for mig en fantastisk måde at lære den at kende. Jeg synes det er vigtigt, at scenekunst ikke kun er noget der sker inde i teatersalene, men at vi også kommer ud til nye målgrupper, blandt andet gennem byrumsforestillinger. Men også gennem forestillinger i andre rum, som teaterinstallationen 'LYSSTOF', som er på kunstmuseet fra 1.-23 september og dermed også henvender sig til museumsgæster, som ikke nødvendigvis går i teatret.

Jeg synes, at Horsens Teaterfestival også skal henvende sig til et nyt potentielt publikum, og derfor er det vigtigt, at vi hele tiden afsøger nye muligheder for publikumsudvikling. I mange år har det været gennem byrummet og publikumsinvolvering, hvor de sidste to festivaler har arbejdet i rummet mellem professionelle og amatører, der skaber en forestilling i byrummet. Nu går vi linen ud i år og sætter de professionelle ind i det digitale rum og overlader scenen til publikum, som bliver spillere. Et eksperiment, jeg ser meget frem til.

Hvor vi ender fremover, ved jeg endnu ikke. Jeg har nogle tanker, men om finansieringen kan nås til næste festival ved jeg endnu ikke, for lige nu er der kun tid til at fokusere på den kommende festival. Så det bliver først efter festivalen, at jeg begynder at få en fornemmelse af festivalen og de potentialer jeg kan se i den og har lyst til at dyrke frem – sammen med dramaturgiatet, baglandet, kultur- og civilsamfundsudvalget og samarbejdspartnere,« siger Maria Suh, der overfor Teateravisen udtrykker sin store glæde over at kunne overtage en festival, der er så veletableret og med et gennemarbejdet forarbejde fra forgængeren Ditte Felding og en række samarbejdspartnere med stor erfaring fra tidligere festivaler.

Seminar og samling

Med festivalens store fokus på de særlige scenografiske muligheder, som byrummet udgør som afsæt til bl.a. interaktive og skuespillerløse forestillinger, er det næppe overraskende, at festivalens seminar, Fagligt Forum løber i samme spor og har det scenografiske rum og scenografiske fortællinger som tema.

Seminaret afvikles fredag 14. september kl. 9-15 (pris 475 kr.) som en inspirationsdag for såvel kulturformidlere som scenekunstfagfolk.

Dagen ledes af Sissel Romme, scenograf og medleder af Teater Graense-Loes, hvis forestilling, 'Love me tender, vises som led i dagens program, hvor der udover workshop og oplæg om 'den visuelle dramaturgi' ved Cathrine Poher  også vil være debatoplæg fra seks scenekunstnere med forskellige tilgange til det scenografiske rum.

Priser

Horsens Teaterfestival fungerer både som et fagligt mødested for teaterfolk og en velorganiseret salgsmesse for tilrejsende formidlere og arrangører – og udover Fagligt Forum er der også en række andre arrangementer, der primært er rettet mod fagfolk og arrangører, men dog er åbne for alle.

Festivalen er også arnested for uddeling af to priser ved den faste lørdagsfest i Horsens Ny Teater:

Horsens Børneteaterpris er arrangørkommunens pris, der udover hæderen består af 25.000 kr. og en jernskulptur skab af den lokale kunstner Kaj Rugholm.

Prisen er blevet uddelt siden 1996 og gik sidste år til den britiske instruktør Alex Byrne, der har en fornem række af succesfulde og anmelderroste danske forestillinger på samvittigheden.

Prisen kan tildeles såvel aktive teaterfolk som arrangører, organisationsfolk m.v.

Sidste år blev en ny pris uddelt på festivalen, Danske Dramatikeres Manuskriptpris, der er på 15.000 kr. og skabt i samarbejde med Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival.

Prisen gives for det fremragende tekstlige grundlag til en af den foregående sæson forestillinger – og blev sidste år givet til Pia Marcussen for manus til Opgang2 Turneteaters forestilling, 'Habibi'.

Horsens Teaterfestival kunne såmænd også fortjene en pris for den normalt så velorganiserede og veletablerede festival – som om fire uger slipper den kuraterede scenekunst løs, der udgør dette års program.

Faktaboks

* Horsens Teaterfestival 14.-16.september 2018.

Ca. 7.000 gratis billetter udleveres - og så er der billetløs adgang til en lang række forestillinger og events i byrummet.

Se program og praktisk info m.v. på horsensteaterfestival.dk

* Den korte historie:

Det hele startede som en regional teaterfestival for medlemmer af BørneTeaterSammenslutningen (BTS) i Brædstrup i 1985, organiseret af Kaskadeteatret og dets leder Jan Torp - og med det klare sigte at give bedre muligheder (billetbestilling m.v.) for formidlerne end tilfældet var på de store april-festivaler dengang.

I 1988 flyttede festivalen til Horsens, der både tilbød bedre økonomisk støtte og lokalemæssige rammer – og selvom festivalen holdt pause et enkelt år i starten af perioden og Kaskadeteatret selv blev nedlagt i 2000, er Horsens Børneteaterfestival fortsat som et kommunalt anliggende.

Horsens Børneteaterfestival ændrede i 2009 koncept fra en åben festival for alle interesserede medlemsteatre i BTS (BørneTeaterSammenslutningen) - der spillede gratis - til en kurateret invitationsfestival med 30-35 udvalgte og betalte forestillinger. Og med et dramaturgiat bestående af teaterfagfolk fra børneteaterområdet.

Fra 2012 skiftede festivalen navn til Horsens Teaterfestival - med efterløberen: 'Scenekunst for børn og unge'. Ønsket var at tydeliggøre, at festivalen var med teater for både børn og unge - og at scenekunst bedre kunne dække over, at der også blev præsenteret dans, performance m.v.  

Flere artikler

Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere

Seneste artikler

Seneste artikler

Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere