Af: Carsten Jensen

15. oktober 2013

I kølvandet på galskaben

'It’s a bloody mess in the streets and a moral mess in our heads', lyder opråbet fra Odsherred Teater, der med halvanden million EU-kroner i ryggen står i spidsen for et internationalt teaterprojekt, der skal afsøge grænselandet mellem tolerance og ytringsfrihed. Selvom det udspringer af mordet på to kontroversielle islam-kritikere, insisterer teatret på, at man ikke er ude på at provokere.

Fire europæiske teatre er i disse dage i fuld gang med at stable en forestilling på benene hos Odsherred Teater i det nordvestsjællandske.

Der er urpremiere 25. oktober, og ideen er at skabe en totalteaterinstallation, hvor    lyd, projektioner og optræde skal danne en ramme for publikums fordybelse i et så påtrængende og aktuelt tema som ytringsfrihed og tolerance.

Forestillingen 'Pim and Theo' er blevet til i et samarbejde mellem danske Odsherred Teater, britiske New International Encounter, finske Korjaamo Culture Factory og norske Stiftelsen NIE, og det er den særdeles anerkendte engelske instruktør Alex Byrne fra New International Encounter, som står for iscenesættelsen af en forestilling, der er finansieret med 1,5 mio. kr. fra en EU-fond (European Union Culture Programme Strand 1.2.1), der støtter tværeuropæiske samarbejdsprojekter.

Provokation og tolerance

Det er rammerne for et projekt, der bærer kim til både konflikt og provokation, idet baggrunden for forestillingen er to mord – nemlig dem på politikeren Pim Fortuyn og filmmanden Theo van Gogh (november 2004) i Holland i starten af dette århundrede – begge kendt for deres åbenmundende kritik af islam.

Theo van Gogh arbejdede bl.a. sammen med forfatteren Ayann Hirsi om filmen 'Submussion', der kritiserede islams holdning til og behandling af kvinder. Han blev  myrdet af en hollandsk-marokkansk muslim, umiddelbart efter at have lavet sin sidste film, 'Den 6. maj', baseret på mordet på Pim Fortuyn (maj 2002) – en åbent homoseksuel politiker, der havde dannet sit eget parti med bl.a. det formål at bremse indvandringen. Fortuyun blev myrdet af en militant hollandsk dyreaktivist, der ville stoppe ham i at udnytte muslimerne som 'syndebukke'.

Mordene udløste fordømmelse både af muslimer, islam og højreradikalisme, og de to mænds død er blevet brugt i mange politiske sammenhænge.

Der er således godt med kød (og blod) i set-uppet for 'Pim and Theo' – der som de to karakterer Baldy og The Fool mødes på kanten af helvede efter deres makabre død –  den ene med et skudsår i hovedet, den anden med en kniv i brystet – og med en dagsorden, der handler om 'tolerance mellem mennesker, tab af værdier, grænser og ansvar for den personlige frihed til at ytre sig om hvad som helst til hvem som helst for enhver pris', som det hedder i pressemeddelelsen.

Ingen Muhammed-forestilling

Det er Odsherred Teaters leder, Simon Vagn Jensen, der har taget initiativet til forestillingen, der har ligesom mordene på de to hovedpersoner nok kan have potentiale til at dele vandene og skabe lidt ravage.

Simon Vagn Jensen er blevet inspireret af den prisbelønnede hollandske forfatter Ian Burumas bog, 'Murder in Amsterdam: 'The Death of Theo van Gogh and the Limits of Tolerance', der udkom i 2006.

»Udover at jeg læste bogen og det satte det i gang, var afsættet vel egentlig hvordan hele tonen, hvad man kan tillade sig at sige om andre blot man er ærlig og ytrer sig frit, omdrejningspunktet for at vi valgte at kaste os over det. 'Tonen' i Danmark havde også ændret sig umærkeligt gennem årene, men der var noget interessant og 'eksotisk' ved at beskæftige sig med et andet land, hvor konsekvenserne havde været så radikale. Så var Pim Fortuyn og Theo van Gogh interessante som personer i forhold til diskussionen,« lyder det fra Simon Vagn Jensen, der mener, at netop distancen til, at tingene er foregået i et andet land giver mulighed for at forhold sig mere sagligt til tingene.

Det er altså ikke tænkt som en brændstof til en ny omgang Muhammed-sag, men snarere som et kunstnerisk forsøg på at snakke om vigtige og aktuelle ting med den nødvendige afstand:

»Tingene kan være så tæt på og dermed så emotionelle, at det spærrer for refleksion. F.eks. blev diskussionen om Breivik-forestillingen meget emotionel og det kom vel egentlig til at handle mere om det at lave projektet end om indholdet. Det er faktisk meget længe siden,  at vi gik i gang med dialogen om det her projekt, så Muhammed- tegningerne blev vel blot endnu en ting, som gav næring til diskussionerne undervejs.«'

Modtageren i fokus

Selvom forestillingen starter i Danmark – med premiere 25. oktober på Odsherred Teater – skal forestillingen på turne i flere europæiske lande. Overalt i Europa er forholdet til indvandrere og navnlig muslimer ofte er på den offentlige eller skjulte dagsorden.

Det er derfor nærliggende lige at spørge, om forventningerne til modtagelsen – og om man går efter provokationen som et kunstnerisk og markedsføringsmæssigt incitament.

Men den hopper Simon Vagn Jensen ikke på.

»Vi går på ingen måde efter provokationen som provokation. Vi er ret opmærksomme på at forsøge at forholde os til 'modtageren'. Og derfor censurerer vi vel egentlig også os selv for at være klare i det, vi vil med forestillingen. Der er stor forskel på et publikum i Odsherred og et multikulturelt publikum på Unicorn i London. Det forsøge vi at forholde os til som en præmis. Publikum fylder i vores bevidsthed i processen, som vi er midt i,« siger han med reference til, at man i spørgende stund stadig er i fuld gang med prøverne til forestillingen, der altså har engelske Alex Byrne som instruktør.

Den prisbelønnede og særdeles efterspurgte instruktør har i Danmark sat roste forestillinger op for bl.a. Møllen, Nordkraft, Batida og Fair Play/Odsherred Teater – ligesom hans eget teater NIE har turneret mange gange i Danmark med stor succes.

Men lige nu gælder det altså en forestilling med kraftige racistiske, politiske og  moralske problemstillinger.

'Emnet er både forfærdeligt og fascinerende på samme tid. De to mord rejser tvivl om vores værdier og antagelser – og forestillingen kan ikke tilbyde nogle svar, for vi finder i stedet nye spørgsmål', er han bl.a. citeret for.

Det internationale set-tup

Måske også derfor er forestillingen 'Pim and Theo' tænkt som en interaktiv forestilling i en form for teaterinstallation og vandreforestilling, hvor publikum i scenografi og spil konfronteres med forestillingens moralske implikationer.

Men selvom der ifølge Simon Vagn Jensen vil blive tale om reel publikumsinddragelse, vil man ikke som tilskuer kunne rokke ved forestillingens egentlige handling og grundlæggende præmis.

Om der kan opstå livlige diskussioner om fremmedhad og religion, er så en anden sag, som fremtiden og forestillingens endelige udformning vil vise.

Der er som nævnt teaterfolk fra fire lande involveret, men som initiativtager har Odsherred taget godt for sig af retterne ved bl.a. at sætte sig på manuskriptdelen (Mei Oulund) og de to roller (Simon Vagn Jensen og Henrik Ipsen) samt administrationsdelen.

Simon Vagn Jensen fortæller, at man i forbindelse med udarbejdelse af en EU-ansøgning lavede en fordeling, som man selv synes var oplagt.

Inddragelse af flere nationer var også et must for at komme i kridthuset hos EU, der nok har mange kulturpenge at dele ud af, men samtidig har et voldsomt bureaukrati, der gør det svært for ikke-sagkyndige at få fat i dem.

»Men vi vidste fra starten, år tilbage, at dette skulle laves som et joint venture med NIE/Alex Byrne. De er skarpe til det med fundraising og ved, at man må have ekstern hjælp, hvis det skal rykke. De bragte Paul Bogen på banen som er professionel fundraiser og rådgiver på EU -rettede projekter. Det har været meget vellykket og professionelt kørt‚« fortæller Simon Vagn Jensen, der altså også kan se med glæde på, at samarbejdet har skaffet halvanden million kroner til veje.

»Det skal dog siges, at vi havde lavet projektet, selvom vi ikke havde fået EU-midler – men nok i en anden volumen,« siger han.

Næsten udsolgt før premieren

Men nu står premieren så for døren. En forestilling med aldersgrænse på 15 år og opefter. Spørgsmålet er vel så, om det er tænkt som en voksenforestilling med appel til unge – eller omvendt?

»I forhold til den form, forestillingen får i relation at formidle et komplekst tema, forsøger vi at forholde os til både unge og voksne,« kommer det diplomatisk fra teaterlederen, der nu kan se frem til en uges spilletid med 'Pim and Theo' på Odsherred Teater og efterfølgende fire dage i Kalundborg.

Siden står den på Europa-turne fra november 2013 til april 2014, hvor man bl.a. besøger Norge, Finland, Østrig, Tjekkiet og England, inden forestilllingen deltager på Aprilfestival i Holstebro i april 2014 og efterfølgende spiller et par dage på Teater Nordkraft i Aalborg – alene som Odsherred Teater – mens der også er planer om festivalen Danish+ i maj, Tampere i Finland m.v.

Forestillingen spilles helt i den internationale samproduktions ånd på engelsk og kan godt tænkes at blive et tilløbsstykke for både nationale og internationale teaterarrangører. Den er dog for stor til at blive spillet på skoler, så man skal have et teater til rådighed.

Og vil man se forestillingen i første fase, skal man være hurtig. Der er kun få billetter tilbage til spilleperioden på Odsherred Teater, mens den efterfølgende spilleperiode i Kalundborghallerne 5.-8. november 2013 er udsolgt.

Seneste artikler

Seneste artikler

Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Nyt teater tager livtag med angsten

Nyt teater tager livtag med angsten

Et af de nye teatre, der er med på KLAP-teaterfestivalen for første gang, er teater Luns, der deltager med en forestilling om angstens komplekse natur, der bl.a. bygger på de to teaterstifteres og medvirkendes egne oplevelser. Luns ser frem til festivalen og mødet med både publikum og teaterkolleger.
Læs mere
Esbjerg inviterer til festival

Esbjerg inviterer til festival

Når KLAP - teaterfestival for små og store indtager Esbjerg Kommune fra 14.-21. april under sit nye navn, er det med knap 100 teatre og 150 forskellige forestillinger. For Teatercentrums direktør er det første festival som leder, for Esbjergs borgere og eventchef er det et gensyn efter festivalen i 2022. Og for alle er det endnu en enestående mulighed for at opleve det meriterede danske børne- og ungdomsteater på tætteste hold.
Læs mere
Et bladrevenligt overblik

Et bladrevenligt overblik

Så er papirudgaven af ’Den Røde Brochure’ for sæson 2024-25 – hvis mere officielle navn er ’Teater for børn og unge’ og som indeholder 296 forestillinger fra 103 teatre - klar til at blive udsendt gratis til skoler, institutioner, biblioteker, teatre og teaterfaglige organisationer m.fl. Kataloget ligger allerede på nettet som bladremodul og i en brugervenlig online-søgeversion.
Læs mere
Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Nyt teater tager livtag med angsten

Nyt teater tager livtag med angsten

Et af de nye teatre, der er med på KLAP-teaterfestivalen for første gang, er teater Luns, der deltager med en forestilling om angstens komplekse natur, der bl.a. bygger på de to teaterstifteres og medvirkendes egne oplevelser. Luns ser frem til festivalen og mødet med både publikum og teaterkolleger.
Læs mere
Esbjerg inviterer til festival

Esbjerg inviterer til festival

Når KLAP - teaterfestival for små og store indtager Esbjerg Kommune fra 14.-21. april under sit nye navn, er det med knap 100 teatre og 150 forskellige forestillinger. For Teatercentrums direktør er det første festival som leder, for Esbjergs borgere og eventchef er det et gensyn efter festivalen i 2022. Og for alle er det endnu en enestående mulighed for at opleve det meriterede danske børne- og ungdomsteater på tætteste hold.
Læs mere
Et bladrevenligt overblik

Et bladrevenligt overblik

Så er papirudgaven af ’Den Røde Brochure’ for sæson 2024-25 – hvis mere officielle navn er ’Teater for børn og unge’ og som indeholder 296 forestillinger fra 103 teatre - klar til at blive udsendt gratis til skoler, institutioner, biblioteker, teatre og teaterfaglige organisationer m.fl. Kataloget ligger allerede på nettet som bladremodul og i en brugervenlig online-søgeversion.
Læs mere