Af: Lene Norup Nielsen

9. februar 2010

Hvid sne og en rød knap

Den dansk-tyske børneteaterfestival, der har Møllen som dansk medarrangør, blev afviklet midt i en af de mest snerige vintre i mange år. Men det var ingen hindring for grænseoverskridende (!) begivenheder, god kunst og ditto snakke. En lokal deltager, erfaren formidler og lærer, fortæller om sine oplevelser under festivalen.

Sneen spillede på flere måder særdeles aktive roller under den nyligt afviklede Dansk-tysk Børneteaterfestival i Sønderjylland.

Den nævntes første gang på åbningsaftenen søndag d. 31. januar. Sidste dag i en januar måned, hvor vi havde haft tid til at vænne os til snedækket. Heldigvis havde det denne aften ikke hindret nogen i at nå frem, men vejrudsigterne for de kommende dage var truende. Og de voksne blandt deltagerne var måske også ved at være lidt trætte af alle de fortove, der sku’ skovles, de glatte veje … alt besværet.

Og det med besværet skulle vise sig i stort format, da sneen tirsdag og onsdag væltede ned over hele grænseregionen og spændte ben for en del forestillinger – og de gæster, der skulle nå frem. Netop onsdag, hvor festivalen flyttede til Flensburg, lukkede alle skoler i Schleswig-Holstein, så ikke alle de 4.000 danske og tyske børn som var inviteret, nåede at nyde godt af arbejdet bag Dansk-tysk Børneteaterfestival 2010, hvor børn i alderen 1½ til 16 år havde fået mulighed for at opleve én eller flere af de 59 planlagte opførelser af 11 forskellige teaterforestillinger med grupper fra Danmark, Tyskland og Belgien / Holland. To dage i hver af byerne Haderslev og Flensburg, samt satellitforestillinger på institutioner både nord og syd for grænsen.

Festivalen realiseres i et tæt samarbejde mellem Teatret Møllen – som i parentes bemærket 15. januar modtog JydskeVestkystens Kulturpris 2010 – Haderslev og Theaterwerkstatt Pilkentafel, Flensborg. Ligeledes kommunerne Haderslev og Flensborg samt mindretal på begge sider af grænsen står bag.

Ord uden grænser

Dette års festival er den femte rækken og markerer således både en solid tradition samt et lille jubilæum, som det blev fremhævet blandt nogle af talerne ved åbningen af festivalen 31. januar på Kulturhus Harmonien i Haderslev.

I et grænseoverskridende projekt som festivalen var der selvsagt en del, som skulle høres og mange ord om grænser: Sproglige grænser, generationsgrænser, landegrænser, kulturgrænser, grænser mellem realitet og fantasi, men også ord om børns grænseløse fantasi og teatrets kraft og evne til at slå bro over grænserne, vise forskelligheden og dermed også lighederne.

Ord på dansk og ord på tysk – og en dreven oversætter. Sådan er det med voksne og med sprog: Der er brug for oversættelse, for at vi forstår hinanden. Forstår det hinanden siger.

Kroppe i bevægelse

Kroppen har et andet sprog. Om det er universelt, skal jeg lade være usagt, men oversættelsen foregår fra krop til krop – og taler så på forunderlig vis alligevel til hovedet og tankerne.

Det var den belgiske gruppe Kopergietery’s forestilling ’Rennen!’ (Løb!) https://www.youtube.com/watch?v=qEjQcMuW_Bk
et fornemt eksempel på. På scenen omkring 20 drenge og mænd fra mellem otte og op i 30’erne i noget nær konstant hæsblæsende bevægelse i 50 minutter, hvor svedskjolderne på skjorterne bli’r større, håret og næserne drypper, mens der leges, kæmpes, krammes, hjælpes, svigtes, seksualiseres og spænes af sted med og mod strømmen. Nogle gange i et amokløb mod publikum, som først standser millimeter fra de forreste rækkers tilskuere og sender luftbølger mættet af sved mod dem bagved.

De første unge tilskuere var inviteret med til denne særdeles velvalgte åbningsforestilling. De ku’ li’, hvad de mærkede!

Teater om den første sne

Og så tilbage i sneen igen. For besværet var jo ikke det vi tænkte mest på, da de første fnug faldt i december 2009, og blev liggende så længe, at man pludselig ku’ huske dengang man var barn, og hvor fantastisk det var med den sne. Alt det man kunne.

Om netop denne første sne, ja den/det første alting har belgiske Kopergietery og franske Vélo Théâtre lavet forestillingen ’Den første sne’ for de fire-årige og ældre og både store og små blandt publikum morede sig herligt i de 60 minutter løjerne varede. Og der var masser af dem: hårvask og brusebad på scenen, vandkamp, dans med fjernstyrede helikoptere, havenisser i fri dressur, vandrende badekar, anlægning af have … rigtig jord – naturligvis – og med tegnede skilte til de grønsager, der sku’ plantes, for en del af stykkets afsæt var netop sproget som forbistring.

I dette tilfælde flamsk og fransk – og der blev talt en del, men ikke væsentligt for forståelse af det legende, det finurlige … og Nøj! Ka’ man virk’lig det. Må man godt det! Og det måtte man – og det kunne de!

Cirkus på tysk og dansk

For samme aldersgruppe ( fra 4 år og op) spillede de to tyske teatre Die Pyromantiker Berlin & Thalia Theater Halle forestillingen ’Elefanten vergessen nie’.

Jeg så forestillingen i Flensborg – og ordene var derfor ikke noget problem for de fremmødte børn, men efter min smag var der for mange af dem i en ellers rigtig godt på tænkt og udført klovnekomedie om nord/syd- og klima-problematik og med en morale, der var til at både se og føle på ….

Og som derfor ikke havde behøvet de mange ord om, at en lille myre er lige så vigtig som den største hvide elefant. Og den muntre, brogede cirkusdirektør fra Zirkus Süd, August Malimbo, lige så vægtig som den stramme hvide Mr. Herb van North fra Zirkus North https://www.youtube.com/watch?v=swZymyRFGIw

En anden slags cirkus blev spillet for elever fra de tyske skoler i Gråsten og Padborg på Förde-Schule Gravenstein. Det var Ole Sørensens knuselskelige ’Natcirkus’ om det helt fantastiske, det helt vidunderlige og det helt almindelige. Om soldaten, der vil være klovn, dyretæmmeren, der aldrig har set sine dyr, den selvbevidste loppe, kranføreren, der så gerne vil være en kvinde … og derfor ifører sig strutskørt og læbestift. På det tidspunkt var taget ved at lette. Der er ord – danske ord – i Sørensens forestilling. Men der er så meget andet – og den gik rent ind.

Forestilling på ti minutter!

De længste forestillinger spillede 60 minutter, og det har jeg oplevet før. Til gengæld var det første gang, jeg så en forestilling på ti minutter! Hollandske Vincent De Rooij’s AUW!TO var en sprælsk og egenartet forestilling i et filmstudie om en film om en lille pige, der bli’r kørt over af en biltyv. En film, som blev drejet, mens vi sad og så det ske, ja, selv var med. En gruppe elever fra 8.-9. klasse, som var i gang med projektopgave var tydeligt fascinerede af de enkle (?) tekniske muligheder https://www.youtube.com/watch?v=GJMLnrbK7xs
.

Vincent de Rooij fortæller, at forestillingen ofte spiller på festivaler – i en container. Jeg kan fint se den rykke ud i et indkøbscenter og skabe nysgerrighed blandt os, som farter rundt og forbruger. Ville være fint i tråd med kulturministerens ord om, at kulturen skal ud, hvor folk er.

Min festival startede med en forestilling for de ældste blandt publikum – og sluttede i den helt anden ende med Barkentins ’Suttog’ for de 1,5-4-årige, som jeg så den sammen med 20-25 unger på tre-fire år. Svært at sige, hvem af os der var mest barnligt begejstrede for historien om en hund, en fisk og en mand, der er sultne og skal spise, trætte og skal sove og med et lille tog, som kører rundt med det fornødne. Om formiddagen var det vuggestuebørnene som havde fornøjelsen – og de var lige så begejstrede.

Læg vejen forbi næste gang

Og sådan sluttede masser af grænseoverskridende teateroplevelser for store og små. Som publikum var det bare at møde op, ta’ plads og være beredt – og tak for det. Men uden en indsats bag kulisserne, såvel i forestillingerne som i forhold til festivalen i det hele taget, går det jo slet ikke.

Mandag og tirsdag, hvor festivalen spillede i Haderslev, var Teatret Møllens foyer rammen om måltider og uformelle møder mellem deltagere, spillere og hjælpere. Altid kaffe og te på kanden, lækre og solide måltider morgen, middag og aften og en summen af stemmer på mange sprog, trafik ud og ind ad døren.

Elever fra Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund hjalp praktisk til på scenerne rundt i byen, Mølle-folk sørgede for køkken og café, tog mod publikum, kørte på skadestuen med en løber fra Kopergietery, som faldt uheldigt på sin tommeltot – og kom derfra med hånden i gips, osv … og aldrig så snart er denne festival slut, før arbejdet med planlægningen af den kommende i 2012 går i gang.

Læg vejen forbi!

Og den røde knap? Det var såmænd bare den knap, som faldt af frakken på sidste festivals plakat, som nu var vendt tilbage.

Lene Norup Nielsen – glad deltager i festivalen – er lærer og tilknyttet Kulturkontoret på Center for Undervisningsmidler i Aabenraa (
www.cfu.dk

)

Seneste artikler

Seneste artikler

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School. Materialet blev præsenteret for offentligheden i slutningen af august sammen med bogen ’AI i gymnasiet’. Både undervisningsmaterialet og den nyudgivne undervisningsbog er guf for alle, der ønsker at vide mere om AI i særdeleshed og vores digitale liv i almindelighed.
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere
Forbehold var et ukendt fremmedord

Forbehold var et ukendt fremmedord

Der var teater i alle afkroge af Helsingør under den netop afsluttede PASSAGE Festival, hvor mere end 50 europæiske teater- og cirkuskompagnier deltog. Indtrykket var, at åbnede man en tilfældig gadedør i et af de små stræder, ville det vælte ud med gøgl og håndstand og udenlandske overskæg. Me Lund har lavet denne stemningsfulde festivalreportage til Teateravisen
Læs mere
God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School. Materialet blev præsenteret for offentligheden i slutningen af august sammen med bogen ’AI i gymnasiet’. Både undervisningsmaterialet og den nyudgivne undervisningsbog er guf for alle, der ønsker at vide mere om AI i særdeleshed og vores digitale liv i almindelighed.
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere
Forbehold var et ukendt fremmedord

Forbehold var et ukendt fremmedord

Der var teater i alle afkroge af Helsingør under den netop afsluttede PASSAGE Festival, hvor mere end 50 europæiske teater- og cirkuskompagnier deltog. Indtrykket var, at åbnede man en tilfældig gadedør i et af de små stræder, ville det vælte ud med gøgl og håndstand og udenlandske overskæg. Me Lund har lavet denne stemningsfulde festivalreportage til Teateravisen
Læs mere
God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere