17. juni 2022

Holbergs ’De Usynlige’ på Tersløsegaard 18.6-3.7

Alle sejl er sat til i fejringen af, at det i år er 300 år siden, at der første gang offentligt blev spillet teater på dansk. Det skete 23. september 1722 med Molieres 'Gnieren'. To dage senere, 25. september, var der urpremiere med professionelle skuespillere på Ludvig Holbergs 'Den politiske Kandestøber' på Lille Grønnegade Teatret i København – og dermed var Den Danske Skueplads en historisk kendsgerning.

Det er således også baggrunden for premieren lørdag 18. juni på Holberg-komedien ’De Usynlige’, der spilles under åben himmel i Holberghaven på Tersløsegaard, omkring 20 km nord for Sorø – Ludvig Holbergs egen lille barok-herregård.

’De Usynlige er passende nok en samproduktion mellem det lokale Holberg Teatret og egnsteater-fusionen Sjællands Teater. Det er Holbergs originale tekst, der er forlægget for forestillingen, som befolkes af skuespillerne Charlotte Amalie Kehlet, Christine Gaski, Tine Gotthelf,  Henrik Blauner og Christian Damsgaard i et gøglerspil, hvor de klassiske Commedia dell’Arte-figurer Harlekin og Columbine udforsker den forbudne frugt og forelsker sig i forelskelsen selv.

Niels Vandrefalk, der som stifter og leder af Holberg Teatret har holdt Holberg-traditionen i live med årlige forestillinger i Akademihaven i Sorø siden 2010 (sidste udspil her var ’Jean de France’ i 2021), måtte pga. sygdom tidligt i produktionen overlade instruktionen til Vibeke Wrede.

Han er dog krediteret som forestillingens idemand og fortæller til Teateravisen, at han skam er med ved alle forestillingerne i Holberghaven, idet han har rollen som vært – selvfølgelig i fuldt Holberg-udtræk.

Og at det i øvrigt er Holberg Teatrets store fjellebods-scenografi – med podier, teltoverdækninger, parasoller, cafemiljø og plads til 150 tilskuere, der har taget turen de 18 km fra fra Akademihaven til Holberghaven.

Niels Vandrefalk havde naturligvis flere år forlods engageret sig i 300-års-fejringen med brask og bram og kom sågar også Foreningen Dansk Teater 300 år – der nu står for den landsdækkende fejring – i forkøbet (se note).

Og selvom samproduktionen ’De Usynlige’, der er rubriceret som en ung-/voksenforestilling, er Holberg Teatrets bidrag til fejringen, er Niels Vandrefalk også leveringsdygtig med sin helt egen turnerende Holberg-forestilling, ’Alle tiders Jeppe’, der i jubilæumsårets anledning krydres med små indslag om Dansk Teater 300 aar og Holbergs liv. Og er, som det skrives på teatrets hjemmeside: ’Tilpasset alle børn og deres forældre, unge, voksne og seniorer i det ganske land’.

Nu handler det hele jo aktuelt om Holberg og hans enestående position i dansk teater, men Niels Vandrefalk benytter også lige lejligheden og premieren på ’De Usynlige’ lørdag 18. juni til at synliggøre sit eget værk ved en lille bogreception 18. juni kl. 18.30 med lancering af teaterromanen ’Holbergs Yngel’ – sidste del af en bogtrilogi, der blev indledt med ’Teatergal’ (2009) og fortsat med ’Bajads i ilden’ (2016 – se artikel).

* ’De Usynlige’ har premiere lørdag 18. juni kl. 19.30. Varighed ca. 120 min. med pause. Spillested: Tersløsegaard, Holbergsvej 101, 4293 Dianalund. Spilleperiode 18.6-3.7. Info om forestilling og billetter m.m. på www.het.dk

(Billedet: Christian Damsgaard har rollen som Harlekin i Holbergs komedie ’De Usynlige’. PR-foto)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne