24. oktober 2022

Holberg Teatret lukkes ned

Niels Vandrefalk har valgt at lukke Holberg Teatret i Sorø pr. 31. december 2022 – ’efter 60 års trofast tjeneste i Holbergs fodspor’, som han skriver med reference til sin egen kunstneriske besættelse af Danmarks store komedieskriver, der jo netop i dette efterår fejres i forbindelse med 300-års-fejringen af dansk teater.

Holberg Teatret er dog af nyere dato. Initiativet blev taget i 2004 – som en form for fusion med turnéteatret Vandrefalken – i et forsøg på at etablere det som egnsteater i det vestsjællandske, men henvendelser til både Kalundborg, Slagelse, Ringsted og Sorø var forgæves. Til gengæld lykkedes det i 2006 for stifteren at skifte navn fra Andersen til Vandrefalk – den eneste med det navn i Danmark.

Holberg Teatret har efterfølgende også fungeret som Niels Vandrefalks turneteater, men er også kendt for sine årlige Holberg-spil i den smukke Akademihave i Sorø under Niels Vandrefalks ledelse og ofte med lokale kræfter i rollerne.

Og selvom det er slut med Holberg Teatret fra nytår, gælder det ingenlunde den nu 80-årige Niels Vandrefalks fortsatte virkelyst: Således fusionerer Holberg Teatret med hans enmandsvirksomhed Falkereden, mens hjemmesiden vil skifte fra nu www.holbergteatret.dk til www.holbergscenen.dk

Her vil indgå både teaterjobs og hans nye virke som shaman.

Niels Vandrefalk (f. 1942) kan se tilbage på et teaterliv, der siden uddannelsen fra Det Kgl. Teaters elevskole (1965-68) bl.a. tæller den navnkundige Teatergruppen Banden (1969-73), teaterleder på Teatret Møllen (1974-80), leder af Vandrefalken (1981-2004) og altså Holberg Teatret (2004-2022). Foruden årevis involvering i organisatorisk arbejde, undervisning m.v.

I 2009 sprang han så også ud som forfatter – hvad der har resulteret i trilogien  ’Teatergal’ (2009); ’Bajads i ilden’ (2016) og ’Holbergs yngel’ (2022) – sidstnævnte netop anmeldt af Anne Middelboe Christensen her på portalen med overskriften ’Saftig kærlighedserklæring til Holberg’.  

I anledning af nedlukningen af Holberg Teatret inviteres der til afskedsreception på Sorø Museum fredag den 18. november kl. 16.00. Alle er velkomne.

Og folk, der har købt billetter til Folketeatrets opførelse af ’Den poetiske raptus’ på Slagelse Teater 10. november, vil kunne møde Niels Vandrefalk i et optaktsarrangement i teatercafeen forud for forestillingen, hvor der bliver fortalt om hans 60 års liv med Holberg.

(Billedet: Niels Vandrefalk har naturligvis selv taget livtag med Holberg på scenen – bl.a. i sin enmands-turnéteaterforestilling ’Alle tiders Jeppe’. Foto: Holberg Teatret)

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne