Af: Carsten Jensen

15. januar 2019

Hjørring varmer op til Aprilfestival 2019

Handelslivet, foreningslivet og kulturlivet er ligesom den lokale arbejdsgruppe og kulturforvaltningen på absolut forkant med forberedelserne til Aprilfestival 2019, der med Hjørring Kommune som vært afvikles 31. marts-7. april. Både borgmester og festivaldirektør ser følgelig frem til en succesrig festival.

Aprilfestivalerne er altid en langstrakt affære, hvis konkrete og meget synlige aftryk i form af en uges teaterinvasion i en dansk kommune er den egentlige afslutning på flere års planlægning og forarbejde.

Og allerede et par år i forvejen deltager der repræsentanter fra de kommende værtskommuner for at se, hvordan festivalafviklingen kan foregå og hvad der eventuelt kan gøres anderledes og bedre.

I tilfældet Hjørring 2019 blev kontrakten således underskrevet ved Aprilfestival 2017 i Sønderborg, og ved Aprilfestival 2018 i Syddjurs kunne de kommende festivalværter fra Hjørring helt uhørt allerede fremvise plakat og det grafiske udtryk, der skal sælge festivalen i det nordjyske i år.

Denne særlige rettidige omhu har præget hele forløbet og arbejdsgruppens indsats i Hjørring – og dermed også samarbejdet med arrangørerne fra Teatercentrum.

Spillesteder er for længst valgt ud til de lukkede forestillinger i ugens løb på skoler og institutioner; spillelokaler er fundet til den afsluttende weekend, hvor Skolevangen laves om til 'Teatervangen' og med logistisk overskud kan rumme hele weekendarrangementet med de flere hundrede opførelser; festivalens administrative centrum i form af sekretariat og billetudlevering m.v. er klar til at blive en del af det smukke Vendsyssel Teater (indviet januar 2017) osv.

Kultur og handel

Også det lokale handelsliv og foreningsliv er for længst på banen og klar til at deltage i den kulturelle manifestation, som Aprilfestival – teater for små & store bliver for Hjørring.

I samarbejde med Hjørring Kommune bliver der hele ugen teaterpyntet i byens butikker, der får mulighed for at købe såkaldte deko-pakker til formålet. Og lige op til festivalstart kører Hjørring Handel – hvis medlemmer er butikker, håndværkere, restauranter, ejendomsmæglere, sportsklubber m.v. – et teatertema ved deres Open by Night-event fredag 29. marts.

Den kommende teaterfestival var således også på programmet, da Hjørring Handel holdt nytårskur på i byrådssalen sidste tirsdag, 8. januar.

'Kultur og handel kan spille hinanden gode', lød det således fra kulturkonsulent Leif Lund Jakobsen, der er festivalens lokale projektleder.

De forventede over 110 deltagende teatre og deres mere end 500 medarbejdere, 5-600 tilrejsende opkøbere/formidlere, over 100 internationale gæster m.v. vil give ekstra travlhed i byen.

'De har kontanter i lommen og har brug for steder, hvor de kan spise, shoppe og sove', citerede Vendelboposten.dk Leif Lund Jakobsen for – med henvisning til, at en undersøgelse viser, at en Aprilfestival genererer meromsætning på op til syv mio. kr. i nærområdet.

Foreninger og frivillige

Også det lokale foreningsliv, der traditionel er hovedleverandør af frivillig arbejdskraft på festivalen, er klar til det store rykind. De frivillige står bl.a. for klargøring og værtsfunktioner på de mange spillesteder, herunder information, eventuelle madboder m.v. – og denne service er også med til at markedsføre foreningerne.

 En af lokalforeningerne er Harkens Ungdoms- og Gymnastik Forening, hvor formand for forretningsudvalget, Flemming Jensen, til Vendelboposten.dk fortæller, at et arrangement som Aprilfestivalen hjælper til at styrke sammenholdet blandt de frivillige, samtidig med at man tjener penge til sin forening. 

Aprilfestivals kulturelle identitet som leverandør af en overdådig mængde gratis teateroplevelser til de lokale børn og unge – og deres voksne – er også med til at få de lokale ildsjæle på banen.

Dem har Hjørring Kommune også blik for, idet man giver en teaterforestilling til 20 udvalgte landsbyer.

'Dette gør vi for at anerkende det daglige arbejde, hvor lokale foreninger bidrager til kvalitet og tilbud i kommunen. På den måde sikrer vi, at festivalen sætter spor. Aprilfestivalen skal bl.a. understøtte Hjørring Kommunes mangeårige teatertradition og sikre kulturelle oplevelser for børn, unge og voksne', lyder det fra kulturkonsulent Leif Lund Jakobsen.  

Eftervirkninger

Den positivt afledte effekt af en Aprilfestival kan tidligere værtskommuner snakke med om. Og det gør de bl.a. i en festivalopvarmningsartikel ved årsskiftet i Nordjyske.dk, hvor man har snakket med to centrale personer fra Aprilfestival 2013 i det sydlige nabolag, hvor Nykøbing Mors i et samarbejde med Thisted og Skive kommuner var festivalvært.

Daværende projektleder Niels Otto Degn fortæller om afsmitningen fra festivalen i området:

'Kommunen fik en idé om, at større kulturelle arrangementer faktisk er mulige at gennemføre – og så gav det et kæmpe boost til dem, der var med til at lave det. Det engagerede en masse frivillige, som syntes, at det var spændende at være med til at organisere', siger han og nævner konkret, at erfaringerne gav mod på at lave det første Kulturmøde blot fire måneder efter. 

Og siden er Kulturmødet Mors som bekendt år efter år vokset i omfang og opmærksomhed.

Også hos det lokale egnsteater, Limfjordsteatret, hæfter teaterleder Gitta Malling sig ved, at Morsø Kommune siden festivalen i højere grad er blevet en kulturkommune.

'Byen fik et kæmpe løft ved, at man fandt ud af, at der er så meget fantastisk børneteater i Danmark. Det gjorde også, at der blev fokus på Limfjordsteatret som vært og på vores evner inden for børneteater', siger hun til Nordjyske.dk – og noterer også lige, at det var samme år, som Limfjordsteatret fik ti mio. kr. af kommunen til at bygge et nyt teater for, der sammen med donationer fra et par store fonde gør, at et moderne scenekunsthus er klar til indvielse i byen i løbet af 2019.

Borgmesterlig peptalk

Der er vist heller ingen tvivl i den lokale arbejdsgruppe om, at Aprilfestival 2019 i Hjørring vil sætte sig varige spor. Og det hjælper et godt forarbejde med til.

Arrangørerne fra Teatercentrum, der har stået bag rækken af festivaler i samarbejde med de lokale værtskommuner siden første festival i Herning i 1971, er i hvert fald imponerede over den lokale ildhu og effektivitet.

Det blev også demonstreret ved møde i Hjørring i går, mandag 14. januar, med repræsentanter fra den lokale arbejdsgruppe og den tilrejsende flok erfarne festivalarrangører fra Teatercentrum i København. Her var der besøg af borgmester Arne Boelt (S). 

»Han gav os en peptalk, hvor han særligt talte om, at det, der kendetegner Hjørring kommune, er et særligt engagement i de aktiviteter, der foregår heroppe. Det både være sig hos den enkelte borger, som hos medarbejdere og ildsjæle, der er involverede i planlægningen,« fortæller Henrik Køhler, direktør for Teatercentrum, til Teateravisen.

»Han udtrykte fuld tryghed ved og tro på, at festivalen bliver en succes, og han har tillid til, at erfaringer og aktiviteter kan omsættes til en varig værdi for kommunens børn og unge.

Jeg kan kun tilslutte mig hans ord. Vi har heroppe kun mødt engagement og vilje til at få så meget ud af aktiviteterne som muligt. Samarbejdet med den lokale arbejdsgruppe, med kommunen og med Vendsyssel Teater tvinger det bedste ud af os hos Teatercentrum og samarbejdet ersærdeles inspirerende,« lyder det uforbeholdent fra Henrik Køhler.

Politiassistent Knudsens meriter

Med de mange positive tilkendelser er der ingen tvivl om, at Aprilfestival 2019 på alle tal og parametre vil overgå forgængeren fra 1982 i området, hvor den store festival blev delt mellem Hjørring og  Hirtshals kommuner – med et omfang på 47 teatre, 80 forestillinger og 210 opførelser.

Dels bliver den kommende festival altså mere en dobbelt så stor og afvikles alene i Hjørring Kommune, dels er logistikken helt i top med Vendsyssel Teater som omdrejningspunkt og en koncentreret bydel til weekendarrangementet.

Og mon ikke man slipper for den særlige oplevelse, som mange teatre fik dengang i 1982, hvor en lokal politiassistent Knudsen tilsyneladende havde specialiseret sig i opsøgende virksomhed over for teatergruppernes biler. I hvert fald dem på gule plader, som ofte havde flere personer med, end der lovligt var plads til i førerkabinen.

Det blev takseret til bøder på 600 kr. pr. person og 1000 kr. til køretøjsindehaveren. Det var ganske mange penge dengang – ikke mindst for et ustøttet teater, der bare gerne ville spille og sælge forestillinger… 

Seneste artikler

Seneste artikler

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School. Materialet blev præsenteret for offentligheden i slutningen af august sammen med bogen ’AI i gymnasiet’. Både undervisningsmaterialet og den nyudgivne undervisningsbog er guf for alle, der ønsker at vide mere om AI i særdeleshed og vores digitale liv i almindelighed.
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere
Forbehold var et ukendt fremmedord

Forbehold var et ukendt fremmedord

Der var teater i alle afkroge af Helsingør under den netop afsluttede PASSAGE Festival, hvor mere end 50 europæiske teater- og cirkuskompagnier deltog. Indtrykket var, at åbnede man en tilfældig gadedør i et af de små stræder, ville det vælte ud med gøgl og håndstand og udenlandske overskæg. Me Lund har lavet denne stemningsfulde festivalreportage til Teateravisen
Læs mere
God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School. Materialet blev præsenteret for offentligheden i slutningen af august sammen med bogen ’AI i gymnasiet’. Både undervisningsmaterialet og den nyudgivne undervisningsbog er guf for alle, der ønsker at vide mere om AI i særdeleshed og vores digitale liv i almindelighed.
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere
Forbehold var et ukendt fremmedord

Forbehold var et ukendt fremmedord

Der var teater i alle afkroge af Helsingør under den netop afsluttede PASSAGE Festival, hvor mere end 50 europæiske teater- og cirkuskompagnier deltog. Indtrykket var, at åbnede man en tilfældig gadedør i et af de små stræder, ville det vælte ud med gøgl og håndstand og udenlandske overskæg. Me Lund har lavet denne stemningsfulde festivalreportage til Teateravisen
Læs mere
God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere