Der er ikke tvivl om, at også landets teatre glæder sig over at kunne fylde salene og byde tilskuerne velkommen uden krav om mundbind, coronapas og afstandsregler.
Men selvom alle restriktioner bortfalder fra 1. februar, vil der stadig være behov for hjælp til dele af kulturlivet, der kræver lidt længere omstillingstid for at kunne genåbne for fuld styrke.
Derfor etableres en omstillingsperiode fra 1. til 15. februar, hvor man stadig kan betragte sig som nedlukket og kan søge kompensationsordningerne, samtidig med at der tilknyttes en aktivitetspulje på 20 mio. kr., så aktører, der aktuelt er underlagt restriktioner, men fra og med 1. februar ikke længere er omfattet af restriktioner, kan søge en aktivitetspulje samme periode, 1.-15. februar.
Det er tiltag, der ikke mindst er møntet på spillesteder, men også dækker sæsonbetonet scenekunst.
Samtidig oplever teatrene, at flere af de tidligere indførte kompensationsordninger og hjælpepakker omkring faste omkostninger, lønkompensation m.v. stadig ikke er åbnet eller endnu ikke har afregnet med teatrene – eller er svære at navigere i for ikke mindst de små, ustøttede teatre.
Se mere om covid-19-hjælpepakkerne: https://slks.dk/covid-19/aktive-covid-19-hjaelpepakker
Men kulturministeren ser lyst på fremtiden:
’Efter næsten to år med restriktioner går vi nu endelig en mere normal hverdag i møde. En hverdag med vuggende menneskehav til koncerter, fyldte teatersale og fulde huse til idrætsarrangementer. Vi skal tilbage i vores fællesskaber. Jeg opfordrer alle danskere til at tage ud og nyde vores kulturliv – det vil jeg gøre’, lød det bl.a. i går fra Ane Halsboe-Jørgensen.
(Billedet: Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen glæder sig over genåbningen, der bliver fulgt til dørs med omstillingsperiodesikring og aktivitetspulje. Foto: Jens Honore)