8. september 2022

Hege Tokle stopper som leder af Syddjurs Egnsteater

Efter 13 år ved roret i Syddjurs Egnsteater har Hege Tokle efter aftale med bestyrelsen besluttet at trække sig som leder.

I virkeligheden har norsk-fødte Hege Tokle (f. 1968) været teaterleder endnu længere. Hun ’genåbnede’ nemlig I 1999 det ellers hedengangne Teaterkompagniet fra Aarhus-området for at have en platform for sine børne- og ungdomsteaterforestillinger, og det ustøttede teater var et særdeles flittigt turneteater, som så i 2009 blev egnsteater i Syddjurs Kommune og i 2012 skiftede navn til Syddjurs Egnsteater. 

Fra starten som egnsteater var publikum alene børn og unge. Med den seneste egnsteateraftale blev målgruppen udvidet til også at omfatte voksne, og der er gennem årene lagt stadig større vægt på teatrets betydning som kunstnerisk formidler af historier, der er forankret i lokalområdet. 

Blandt de store succeser med udgangspunkt i det koncept er ikke mindst trilogoen ’Hjerterum’ (2014-18) og ’Heksejagten’ (2020-21), men Hege Tokle har også formidlet dramatisering flere norske folkeeventyr. 

Hege Tokle, der er uddannet fra Skandinavisk Teaterskole i  København, er kendt for sin store energi i alt, hvad hun beskæftiger sig med, og hun har da også fungeret både som leder, dramatiker og instruktør på sit teater – og har også fundet tid til at tage en lederuddannelse fra Scenekunstens Udviklingscenter.

Men selvom hun altså stopper som leder af egnsteatret, holder hun sig ikke helt væk:

’Nu ønsker jeg dog at prioritere anderledes og føler, at det er det rette tidspunkt at stoppe op og koncentrere mig om familien. Og jeg ser frem til næste år som kunstner at være med til at producere teatrets nye småbørnsforestilling’, lyder det fra hende i pressemeddelelsen om nyheden.

Her fremgår det også, at i forbindelse med Hege Tokles fratræden konstitueres teatrets administrator, Elisabeth N. Hübener, som teaterleder. Bestyrelsen vil snarest indlede en rekrutteringsproces med henblik på at besætte stillingen fremover. 

Her lyder det også, at der senere på året vil blive afholdt en afskedsreception, så samarbejdspartnere og venner af huset kan få muligheden for at sige farvel til Hege.

Se Teateravisens store portrætartikel fra 2014. ’Hjerterum og gåpåmod’.

(Billedet:  Hege Tokle takker af som leder af Syddjurs Egnsteater. Foto:Syddjurs Egnsteater)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne