17. november 2019

Hæder til Limfjordsteatret og Teatergrad

Kolding lagde by til for andet år i træk, da Danmarks Teaterforeninger (DT) denne weekend på Comwell afviklede det årlige seminar, der er identisk med en massiv fagmesse, hvor landets turneteatre præsenterer deres repertoire for landets knap 70 lokale teaterforeninger.

Teaterportalen Iscene har i en forskræpsartikel op til om dette års fagmesse opgjort fremmødet til 59 teaterforeninger, 66 professionelle teaterproducenter og 24 øvrige kulturinstitutioner/opkøbere.

Man har noteret det samlede deltagerantal til omkring 600 personer, der har haft mulighed for at overvære eller selv har medvirket i sammenlagt 85 præsentationsshows, de 65 a ca. fem minutters varighed fra stor scene og 20 a 30 minutters varighed på intimscener.

Udbuddet består af voksen- og familieforestillinger, mens børneteaterforestillingerne er henvist til Aprilfestivalen – hvilket dog ikke afholdere en række teaterproducenter med unge-/voksen-forestillinger i at møde frem.

Med et samlet udbud af ovenstående karakter er det  således hårdt arbejde at være opkøber ved dette lukkede arrangement, hvor der i weekendens løb og i dagene efter aftales køb af forestillinger for et tocifret millionbeløb. 

Derfor er lørdagens aftenfest også velkommen afslapning, hvor der udover hygge og underholdning også er prisuddeling på programmet – hvor følgende bl.a. er bygget på meldinger fra en venlig observatør.

Blandt Danmarks Teaterforeningers fire faste priser havde to af dem kurs mod et par af landets flittige børneteaterproducenter:

– Prisen Årets Børneteater gik til Limfjordsteatret – for de mange gode børneteaterforestillinger, som teatret har skabt og turneret med og hvor man aldrig har været bange for at tage store og alvorlige emner op. Dertil blev teatret i motiveringstalen fra Inge Risom – tovholder for DT's Børne-, Unge og Familieteaterudvalg og tillige medlem af Teatercentrums bestyrelse – også prist for arbejdet med talentskole og de unges tilgang til teatret.

Hædersprisen blev tildelt Teatergrad, der med sin opsøgende teaterform – herunder med Det Flydende Teater – tager hånd om samfundsaktuelle emner som arbejdsliv, demokrati og klima m.v. og spiller forestillinger hvor publikum også er; forsamlingshuse, på cafeer, plejehjem m.v. I motivationen blev der også peget på deres fine, interaktive børneforestillinger ('i børnehøjde'-produktionerne).  

Årets Turneforestilling blev 'Peer Gynt', produceret af Folketeatret med premiere i oktober 2018 og siden på turne, hvor en lang række teaterforeningerne tog vel imod den.

Årets Turneskuespiller blev Hans Dueholm – skuespiller, (opera)sanger og stand-up'er og operachef for Figaros. Og elsket for de særdeles muntre præsentationer og entreer ved de årlige seminarer. 

Men teaterforeningerne selv blev som de foregående otte år også prist retur af turneteaterproducenterne i form af en 'modpris', Kulturkongens Arrangørpris, der tildeles en teaterforening, som formår at tage særlig godt imod de gæstende teatre. Prisen gik i år til teaterforeningen i Esbjerg, hvis korrekte navn er Teater- og Musikhusvennerne, og som holder til i Musikhuset Esbjerg, hvor man bl.a. arbejder ihærdigt med publikumsudvikling.

Netop Esbjerg bliver vært for Danmarks Teaterforeningers seminar i 2020. Og i parentes bemærket også for Aprilfestival 2021. 

(Billedet: Gitta Malling, leder af Limfjordsteatret, takket for Årets Børneteaterpris på Danmarks Teaterforeningers seminar. Foto: Anne Josephsen)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne