23. marts 2011

Håbets Pris til Barba og Odin Teatret

Håbets Pris, der gives til en person eller et teater, som har arbejdet for det menneskelige håb, bliver i år tildelt Eugenio Barba og hans Odin Teatret, der nu har eksisteret i 47 år.

Den navnkundige italiensk-fødte teatermand og hans lige så berømte teater har været et vartegn for både den jyske by Holstebro og det internationale teaterarbejde gennem årtier. Både de spektakulære forestillinger og Nordisk Teaterlaboratorium har være milepæle i teaterkunsten.

I den officielle motivation hedder det: ’Eugenio Barba og Odin Teatret får Håbets Pris 2011 for en indsats gennem 47 år, som skaber dialog og visioner om ligeværdige kulturer på den samme jord. Billeder som bliver på nethinden: I Amazonas, Holstebro og i Sahara ørkenens sand’.

Odin Teatret har i øvrigt også i en periode haft en ’filial’, der producerede specifikke børneteaterforestillinger og deltog på festivaler m.v. – men med knap så stor gennemslagskraft som teatrets øvrige aktiviteter.

Håbets Pris er foruden hæderen også symboliseret ved et kunstværk af Klaus Tams, der til de mange foregående prismodtagere har kreeret en personlig maske.

Institut for Folkeligt Teater har uddelt Håbets Pris siden 1989. Blandt modtagerne har også været børneteater-engagerede kunstnere som svenske Suzanne Osten – der fik prisen for nyskabende indsats for barnet i teaterkunsten, ikke mindst som leder af Unga Klara i Stockholm.

I 2007 fik nu afdøde scenograf Poul Fly Plejdrup prisen for bl.a. sine mange opgaver i dansk børneteater. Og helt tilbage i 1996 var det Teatrets Hans Rønne, der modtog Håbets Pris for sine soloforestillinger og som et fornemt vartegn for dansk børne- og ungdomsteater.

Håbets Pris/Prize of Hope uddeles hvert andet år i Danmark på Aasen Teater og hvert andet år i USA på Dell’Arte i Californien. Lørdag den 28. maj sker det altså i Nordjylland – på Åsen Teater i Sterup ved Jerslev.

Mere om pris og prisgiver m.v. på www.aasen.dk

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne