16. august 2013

Gyula Molnàr på danmarksbesøg

Gyula Molnàr er et ikonisk navn inden for ikke mindst animations- og performancekunsten, og hans forestilling 'Tre små selvmord' er en klassiker i objektteatergenren.

Nu bliver et uddrag af denne forestilling vist under et besøg i København 8. og 10. september 2013 i forbindelse med en såkaldt artist talk-seance og bogreception.

Gyula Molnàr, der er født i Ungarn i 1950, men i mange år har boet og arbejdet i Italien, har også sat sit præg på dansk børne- og ungdomsteater, idet han bl.a. har arbejdet sammen med Teater Rio Rose ('Mod Nord' i 1994) og navnkundige Ray Nusselein og hans Paraplyteater: 'Nattevågen' fra 1994, 'Den ottende dag' fra 1997 og 'Aske' fra 1999, der blev Ray Nusseleins sidste forestilling.

Gyula Molnàrs københavnske besøg foregår i Warehouse 9 på Halmtorvet, tæt ved Københavns Hovedbanegård og med følgende program:

Fredag 6. september kl. 19-20: Bogreception med gratis adgang, kl. 20-22: Foredrag, forestilling og artist talk, entre 60 kr. (billetter/pladsbestilling på www.warehouse9.dk)

Søndag 8. september kl. 16-18: Artist talk, forestillingseksempler og diskussion. Gratis adgang.

***

Den omtalte bog er 'Objektteater' – med undertitlen 'Optegnelser, citater, øvelser, samlet af Gyula Molnàr' – der udkom tidligere på året, prisværdigt udgivet af Scenekunstens Udviklingscenter og tilsvarende udmærket oversat fra den tyske udgave af Jette Lund. Og med små forord af Catherine Poher og Martin Elung.

Bogen lanceres som et hovedværk om objektteater, men alle Molnàrs meritter til trods er det altså ikke en specielt velegnet fagbog/manual udi animationsteater. Dertil er den alt for flagrende og fragmentarisk – måske også fordi den gode kunstners arbejde med forestillinger i høj grad baseres på og udvikles i prøveforløbet – 'en slags skabende ekspedition i objekternes verden, til udforskning af deres poetiske og betydningsdannende potentialer', som der står på bogflappen.

Bogen er nærmest en kaskade af fritstående reflektioner, små indfald, enkelte øvelser eller antegninger hertil m.v. – samt et væld af citater fra A.A. Milnes 'Peter Plys' over Umberto Eco til diverse udtalelser fra venner og teaterkunstnere.

Der er næppe tvivl om, at stilen og indholdselementernes fragmentariske karakter – herunder et forord anbragt på side 108 og en lille gentagelsestegneserie med pointen på femte side osv. – er helt bevidst, og man kan sagtens lade sig fange ind af stemningen i den lille bog. Og der er skønne små historier undervejs, herunder en betagende fortælling om hans tante, der blev fyret efter 25 år ved det statslige dukketeater og derefter lukkede sig inde i sin lejlighed, hvor hun de næste 17 år til sin død levede af mælkepulver, Nescafe og aspirin.

For kendere og beundrere af Gyula Molnàr – og erfarne, inspirationssøgende objektteaterudøvere – er der givet noget at komme efter og reflektere over på de knapt 100 regulære tekstsider. Og så får man i øvrigt også lige et kort overblik over de mange iscenesættelser, som Molnàr har medvirket til/i.

Gyula Molnàr: 'Objektteater' (ISBN 978-87-92969). Oversat af Jette Lund. 130 sider. Kr. 200 (vejl. pris). Udgivet af Scenekunstens Udviklingscenter. Kan købes på Saxo.com eller bestilles tilsendt via info@jettelund.dk for 225 kr. (inkl. porto) eller via Scenekunstens Udviklingscenter (jon@otcenter.dk)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne