30. maj 2016

Gøglerfestival 17.-18. juni i Viborg

De konkurrerer med børneteatrene om købernes – og publikums – gunst, men har ikke længere del i det ultimative salgsredskab, nemlig den købsrefusionsordning der sikrer, at teatrene kan sælge deres refusionsgodkendte forestillinger for halv pris til skoler, institutioner m.v., idet staten så refunderer halvdelen. 

Vi taler her om landets mange gøglere, tryllekunstnere, cirkusfolk og komikere, der i tidernes morgen også kunne få deres forestillinger refusionsgodkendt, hvis de opfyldte nogle specifikke krav omkring uddannelse, indtjening m.v. – men som røg ud af teaterloven og refusionsordningen i 1988.

I forbindelse med et nyt fremstød for den særlige branche – en gøglerfestival i Viborg til juni – er teateravisen.dk røget ind i en længere mail-diskussion om det urimelige ikke at ville besøge festivalen og anmelde disse ikke-refusionsgodkendte shows.

Men det er altså ikke teateravisen.dk's fokusområde, fordi gøgl og tryl og cirkus ikke kan defineres som professionel og refusionsberettiget scenekunst for børn og unge, hvorfor deres forestillinger hverken kan deltage på Aprilfestival, blive optaget i Den Røde Brochure – eller blive anmeldt her på portalen.

Men selvom portalen i den anledning blev beskyldt for fordomme, diskriminerende fagpolitik m.v., så ligger arbejdet for anerkendelse altså et andet sted – organisatorisk, kulturpolitisk, mediemæssigt.

Alligevel skal gøglerfestivalen – der også er tænkt som en form for pendant til de børneteaterfestivaler, der har forment dem adgang – da gerne få et par ord med på vejen, så 17.-18. juni kan man i Viborg se ti forskelllige artistshows og i alt 30 forestillinger på fem scener i det offentlige rum samt på en lokal skole – og der sluttes af med en gøglergalla lørdag aften i Teatersalen, hvor entreen ubeskåret går til Red Barnets arbejde for udsatte børn.

Alle de øvrige shows/forestillinger/events i løbet af de to festivaldage har gratis adgang, ligesom artisterne alle arbejder gratis.

Se program, spilletider og -steder på www.goglerfestivalen.dk

(Billedet: Fra Gøglerfestivalens hjemmeside)

(caj)

Se debatindlæg om note og festival fra Henrik Rasmussen fra arrangørgruppen.

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne