29. november 2021

Gitte Kielberg er død

Gitte Kielberg, kunstnerisk leder af Teatret Kimbri, er død, 61 år. 

Hun mistede på tragisk vis livet ved en hestevognsulykke på et julemarked i Aarhus i lørdags (27. november). Ifølge politi og vidner blev hesten urolig, skræmt af de mange mennesker, og forsøgte at flygte, hvorved hestevognen knækkede et hjul og væltede. Gitte Kielberg, der var en særdeles erfaren kusk og hestekender, slog i faldet hovedet mod asfalten, og hun blev erklæret død ved ankomsten til hospitalet.

Gitte Kielberg (f. 1960) var kunstnerisk leder og spiller i Teatret Kimbri, som hun etablerede i 1982 i samarbejde med Ryszard Cieslak fra Grotowskis teater-laboratorium i Polen. Teatret var således i flere år kendt for eksperimenterende forestillinger med et stærkt fysisk og sanseligt udtryk. 

Fra 1990'erne blev Kimbri primært kendt som et børneteater, der lavede forestillinger med inspiration fra det moderne objekt- og performanceteater.

Gitte Kielberg havde som skuespiller og idemager også passion for at kombinere hestekræfter og teatermagi, hvilket hun bl.a. viste med forestillingen 'Pooka' fra 2009, hvor to af hendes heste medvirkede og sprængte grænser for mere traditionelt børneteater (se anmeldelse).

Men hestene var også omdrejningspunkt for en række alternative kulturmøder, som den utrættelige projektmager Gitte Kielberg satte i værk.

I sommeren 2012 stod hun således bag en storstilet kulturel vandring, kaldet 'Teater på Træk' langs Hærvejen med internationale teaterfolk, gøglere og musikere m.v. –  og selvfølgelig hestevogne. Karavanen medbragte selv en række familievenlige forestillinger, men ideen var også at lade lokale kulturaktører byde ind med kunst i en slags mellemfolkelig byttehandel, hvor man kom frem. (se artikel).

Der fulgte andre projekter udenfor de traditionelle teaterrammer – i år således kulturkaravanen 'Visioner fra Vandkanten', der med heste, dans, musik og teater skabte liv i det danske sommerland – fra Møn til Vendsyssel.

I alle årene turnerede Gitte Kielberg også rundt med Teatret Kimbris meget holdbare repertoire af forestillinger for børn, der spillede på skoler, i kirker, i naturen og i teatrets eget cirkustelt. 

(Billedet: Gitte Kielbergs passion for heste indgik også i hendes teaterarbejde og kulturelle events og projekter. Tragisk nok døde hun i forbindelse med en hestevognsulykke. Foto: Teatret Kimbri)

(caj) 

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne