Horsens Teaterfestival byder sig til som 'Danmarks største kuraterede scenekunstfestival for børn og unge' – som vanligt fylder man byen op med teater til glæde for de lokale børn og unge og deres voksne, de mange tilrejsende formidlere/opkøbere og (børne)teaterinteresserede.
Festivalen er så forankret både i Horsens og dansk børneteater, at en forskræpsartikel som denne kan forekomme helt overflødig, men det skader jo ikke at reklamere for de mange gratis oplevelser inden for allehånde scenekunstneriske genrer, der finder sted både i byrummet og behagelig gåafstand mellem de forskellige spillesteder.
Det ved de lokale, det ved de deltagende teatre og det ved stort set alle de tilrejsende – så der er som vanligt lagt an til et behageligt gensyn med vennerne…
Dette års program indeholder 35 danske forestillinger og et internationalt gæstespil, udvalgt af det faste dramaturgiat, suppleret med faglige aktiviteter og møder, festaften og uddeling af Horsens Børneteaterpris og Danske Dramatikeres Manuskriptpris.
Forenkling af festivalnavn
Frem mod dette års arrangement har Horsens Teaterfestival fået ny hjemmeside, der nu bedre kan servicere de mindre digitale devices som mobiler og tablets – men man har faktisk også i al diskretion ændret på festivalens navn:
I 2012 skippede festivalen 'Børneteaterfestival' og blev til Horsens Teaterfestival – med efterløberen: 'Scenekunst for børn og unge'. Ønsket var at tydeliggøre, at festivalen er med teater for både børn og unge – og at scenekunst dækker over flere genrer. Ganske som den tilsvarende navneproces for denne portal.
Nu er efterløberen så droppet, men det er ikke et udtryk for, at voksenteater skal indgå i festivalen, lyder det fra festivalkoordinator Maria Suh.
»Da vi skulle udvikle ny visuel identitet, kiggede vi også på festivalens navn og diskuterede faktisk, om den skulle have et helt nyt navn. Vi endte på Horsens Teaterfestival – simpelthen fordi der ikke er nogen, der siger hele festivalens navn og fordi der ikke var særligt mange der faktisk vidste, at det var en del af titlen. Festivalen har levet i så mange år, at folk ved, hvad det er for en slags festival, så vi synes ikke, at vi behøver forklare os længere.«
Dramaturgiat med ungevedhæng
Årets festival har også lirket på konceptet omkring det faste dramaturgiat, bestående af fire erfarne personer udi dansk børneteater, der sammen med festivalkoordinatoren ser, anbefaler og udvælger forestillinger til årets festival med blik for alsidighed i aldersgrupper og genrer.
I år har der nemlig været nedsat et ungedramaturgiat med seks unge fra Horsens, Holbæk og Randers, som har anbefalet to forestillinger for den ældste målgruppe: 'NO SEX – en verden af køn' med Black Box Dance Theatre og '#FREMTIDEN' med Teater O.
Der vil være mulighed for at møde dette ungedramaturgi og deres udvalgte kompagnier til en artist talk på festivalen. Ligesom Teatercentrum i samme boldgade også kommer forbi festivalen med en workshop for unge og interesserede fagfolk i, hvordan man kan arbejde med unge som programlæggere.
Workshoppen er en del af EU-projektet T.E.E.N. (Theatre Engagement European Network), der har fokus på at undersøge unges engagement i teateroplevelser og inkludere unge (13-19 år) i programlægning af teaterfestivaler, på teatre, skoler og/eller andre kulturinstitutioner.
Det nuværende dramaturgiat ændrer i øvrigt også udseende frem mod næste festival som led i en løbende udskiftning af de faglige eksperter.
Dramaturg Jane Rasch bliver erstattet af Trine Wisbech, teaterleder på Det Lille Teater, mens Connie Tronbjerg (skuespiller på Teatret Møllen), Kenneth Gall (adm. leder på Teater Hund) og Gitta Malling (teaterleder på Limfjordsteatret) fortsætter.
'Jeg har takket ja til at sidde i dramaturgiat for Horsens Teaterfestival, fordi det er en oplagt chance for at se endnu mere børne- og ungeteater, end jeg allerede gør. Der eksperimenteres i disse år med formater og genrer i branchen, og det glæder jeg mig til at følge endnu tættere. Og så glæder jeg mig til at sparre med dygtige kollegaer og lære Horsens Teaterfestival bedre at kende', lyder det fra Trine Wisbech, der i øvrigt selv efter planen forlader lederposten på Det Lille Teater & MarionetTeatret til november næste år.
Anmeldelse af alle forestillinger
Festivalens kuraterede program indeholder som nævnt 35 danske turneforestillinger, og de beskrives kort i festivalprogrammet, men alle på nær tre er også allerede anmeldt her i Teateravisen – og vil man gerne supplere med en teaterfaglig vurdering forud for sine valg – eller tjekke enighed omkring oplevelsen sidenhen, er det bare at aktivere søgefunktionen her på portalen.
Og for en ordens skyld: De tre manglende og nye forestillinger – ZeBU: 'Mand til mand'; De Røde Heste: 'Cirkus Inhabitus' og Teater Refleksion &Andy Manley: 'Romeo og Julie' bliver anmeldt snarest efter festivalen i Horsens.
Udover teatrene selv, deres kolleger og andre interesserede er det traditionelt også de tilrejsende opkøbere – der ventes omkring 150 formidlere til Horsens – der supplerer egne og andres erfaringer, omtale i repertoirekataloget 'Teater for børn og unge' (Den Røde Brochure) med et kig på anmeldelserne fra Teateravisens kompetente anmelderkorps.
'Den glemte krop'
Netop formidlernes ve og vel var i fokus, da festivalen så dagens lys i Brædstrup i 1985, organiseret af Kaskadeteatret og dets leder Jan Torp, og hvor ikke mindst muligheden for forudbestilling af billetter var i høj kurs. Siden har den digitale logistik overtaget både billetreservation og programlægning m.v. både på Horsens Teaterfestival – der siden 2001 har været arrangeret af Horsens Kommune – og den store Aprilfestival, der som ukurateret opererer med op mod fem gange flere forestillinger og ti gange flere opførelser.
I Horsens tilbydes formidlerne udover et kvalitetsbevidst program bl.a. formidlercafe med gratis kaffe og kage og arrangementer som 'Lunch 'n Launch', hvor teatrene fortæller om deres kommende projekter.
Dertil kommer muligheden for at deltage i Fagligt Forum, der i år under titlen 'Den glemte krop' vil undersøge, hvordan man kan bidrage til, at børn og unge i højere grad lærer at lytte til kroppens signaler- bl.a. i relation til den mentale sundhed og beslutningstagning m.v.
Fagligt Forum er arrangeret i samarbejde med Teatercentrum og støttet af Region Midtjylland og er en del af et større samarbejde med Performing Arts Platform og Udviklingsplatformen, hvor der er øget fokus på scenekunst og sundhed. Seminaret, der afvikles fredag fra kl. 9-15, henvender sig til alle, der er interesseret i at finde nye muligheder i at arbejde mere med kroppen; lærere, kulturformidlere, læger, pædagoger, ergoterapeuter, teaterfolk, forskere m.fl.
Man kan læse mere om program og adgang – arrangementet koster 475 kr. – på festivalens hjemmeside: www.horsensteaterfestival.dk
Socialisering ad libitum
Horsens Teaterfestival er selvfølgelig også et oplagt mødested for mere uformelle faglige diskussioner og socialisering – både blandt teaterfolket og i deres kontakt med aftagerne af deres produktioner.
Den mere organiserede samling af udøvere og deltagere – og de mange frivillige, der er med til at gøre festivalen særdeles velorganiseret – finder sted lørdag aften i form af en Festaften med middag og underholdning og prisoverrækkelse. De sidste par år med hele to af slagsen.
Horsens Børneteaterpris er indstiftet af Horsens Kommune og har været uddelt siden 1996 og består udover hæderen af 25.000 kr. og en smuk jernskulptur skabt af den lokale kunstner Kaj Rugholm. Og gives til 'en person, et teater eller en gruppe af personer, der har gjort sig bemærket ved en indsats for at fremme det professionelle børne- og ungdomsteater'.
Danske Dramatikeres Manuskriptpris er indstiftet i 2017 af Danske Dramatikere i samarbejde med Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival og består af 15.000 kr. Og gives til det tekstlige grundlag for en af foregående sæsons forestillinger indenfor børne- og ungdomsteaterområdet.
Hvor deadline for indsendelse af manuskripter til sidstnævnte pris er overskredet, er det stadig muligt for alle frem til 27. august at indstille kandidater til Horsens Børneteaterpris. Motiverede indstillinger sendes til teaterfestival@horsens.dk
(Se note om priserne og med liste over modtagere i begge kategorier)
Alt det andet
Så meget dette års festival, som starter om præcis en måned. Man kan læse meget mere om program, spilletider og – steder – og de mange tilknyttede arrangementer.
Herunder en workshop i KUBEN, hvor man kan lave sit eget kostume; et huskunstnerprojekt, 'Farvernes Teater', der udsmykker baggården mellem Søndergade og Horsens Ny Teater hele festivalweekenden; Kulturstationen, der byder på 'udendørs menageri', 'dramatisk croquis' og jazzmusik i og omkring Komediehuset.
Det meste på festivalen er som sagt gratis, og mens der er mange billetfrie oplevelser i byrummet, skal man reservere billet til de fleste teaterforestillinger.
Reglerne for billetanskaffelse, der blev givet fri for alle i går, mandag 19. august, kan man selvfølgelig også se mere om i programmet.