15. oktober 2014

Gensyn med stumfilmsteater

Som ren forbrugerorientering kan teateravisen.dk her fortælle, at når Dansk Rakkerpak fra 28. oktober til 15. november 2014 indtager Københavns Musikteater med forestillingen 'Maria & Mohammed – en kærlighedshistorie i stumfilmstempo'(foto), er der tale om god, men gammel vin på nye flasker.

Forestillingen hed nemlig tidligere 'Da Kamal mødte Maria' og blev tilbage i efteråret 2011 opført i regi af Taastrup Teater, der siden er nedlagt som egnsteater.

Forestillingen er et interessant miks af film og teater tilsat nykomponeret musik og har sit eget unikke formsprog, hvor 20’ernes flimrende og hakkende stumfilm kombineres med en nutidig dansk virkelighed i et sort-hvidt univers.

Da forestillingen i sin tid blev lavet, skrevet og instrueret af Dansk Rakkerpaks Niels Grønne, har teatret nu besluttet at genoptage forestillingen – der fik mange roser med sig for tre år siden – og en nogenlunde positiv anmeldelse her på portalen.

»'Maria og Mohammed' – altså formerly known as 'Da Kamal mødte Maria' – var en kæmpesucces på Vestegnen tilbage i 2011 for både det almindelige teaterpublikum, sprogcentre, seniorer, skoleelever og gymnasier. Den blev genopsat i 2012 og var på en lille turne rundet i landet, men der var store planer med forestillingen om af få den ud i verden, som aldrig blev til noget. Den skulle bl.a. have gæstespillet på seks teatre i Norditalien, men så besluttede Høje Taastrup Kommune jo altså at lukke egnsteatret. Men vi kunstnere bag forestillingen kunne simpelthen ikke bære, at den bare skulle skrinlægges. Og da jeg som forestillingens primus motor er en del af Dansk Rakkerpak, og da forestillingen går fint i trit med teatrets øvrige repertoire, var det oplagt at lade Dansk Rakkerpak overtage forestillingen,« siger Niels Grønne til teateravisen.dk om baggrunden for at genoptage forestillingen.

Og han mener på det bestemteste, at forestillingen stadig er særdeles brugbar og vedkommende:

»Vi mener, at forestillingen er unik og et af de mest succesfulde forsøg på at integrere teater, film og musik i en kunstnerisk helhed og samtidig fortælle en vedkommende historie. Forestillingen formår at identificere og indarbejde nogle af de klicheer om racemæssige, religiøse og interkulturelle forskelle, der fylder meget i et multikulturelt Danmark. Det flygtige er blevet gjort konkret, og det lokale er blevet gjort globalt. Det er fysisk, enkelt, råt og universelt stumfilmsteater. Helt uden ord, men med indlagte tekstskilte og et imponerende persongalleri. Forestillingen kan i princippet spille overalt i verden. Nu starter vi i København og håber, at resten af verden følger efter,« lyder den optimistiske salgstale fra Niels Grønne.

Og Dansk Rakkerpak er i øvrigt ikke alene med projekt navneskift. Således har Bornholms Teaters interaktive forestilling '687 km' fået ny titel, omend den altså bliver i samme teaters regi. Man kalder så forestillingen 'baseret på' forestillingen 'Del dit lort!' – men der er primært tale om to nye spillere – og forestillingen blev i førsteudgaven også anmeldt her på portalen. 

(caj) 

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne