Når det gælder juleteater-sæsonen, spreder forestillingerne sig som bekendt ofte helt fra starten af november og frem til nytår, og rigtig mange teatre i alle størrelser går efter et godt billetsalg ved at tilbyde genopsætninger af egne klassikere eller historiske ditto, mens en nyere succesformel hedder store dramatiseringer af kendte tv-julekalendere.
Nu er der ved at være pakket ned for dette års julerier, men en af årets store billetsucceser, ’Tinkas Juleeventyr, fortsætter dog i Glassalen i Tivoli frem til 28. december, samtidig med at man allerede reklamerer med, at den er på plakaten til næste år fra midt i november som gæstespil i de store musikhuse i Esbjerg, Holstebro, Aarhus, Aalborg og Odense…
Det er en ganske livskraftig fortælling, som jo også simultant har kunnet ses i serieform på TV2, hvor den blev vist første gang i 2017. Og for nu at blive ved tv-julekalenderne og familieteatret havde Aarhus Teater taget ’Pagten’ – DR’s julekalender fra 2009 – til sig, mens Aalborg Teater tog sig af ’Det magiske Tivoliteater’, som huserede hos DR i 2003 (men stammer fra Norge). Her kunne Aalborg Teater jublende melde udsolgt på årets store juleforestilling for første gang i fem år – med historisk over 10.000 solgte billetter.
Traditionelt er de store juleklassikere garanti for store billetsalg. Det gælder bl.a. Dickens ’Et Juleeventyr’, som Randers Teater tog sig kærligt af i år, mens Teatret Lampe imponerede med en soloforestilling i dukketeaterhøjde, som nu givet vil være på det lille teatersturneprogram de næste mange julesæsoner.
Og så er vi nået til de mange genopsætninger. I klassikergenren hører jo også juleballetten ’Nøddeknækkeren’, der i år både kunne opleves i dronning Margrethes scenografi og kostumer i Tivoli – den er på programmet til 29. december – og på Det Kgl. Teater, hvor man allerede nu sælger billetter til næste års udgave. De timelange forestillinger tilbydes børn fra henholdsvis 6 og 7 år og kræver således stamina af de helt små billetholdere…
De allermindste kunne til gengæld få en kort og fantasifuld genskrivning af E.T.A. Hoffmanns klassiske juleeventyr i form af småbørnsforestillingen ’Nøddeknækkeren og musedronningen’ i Det Lille Teaters genopsætning, der selvfølgelig igen havde udsolgt til samtlige forestillinger. Det havde Nørregaards Teater i Odense så også til endnu en genopsætning af ’Sne’, hvor man kunne liste sig ind i vintermagien via venteliste.
I Aarhus sagde billetstatistikken udsolgt til Teatret Gruppe 38’s genopsætning af ’Den hellige nat’, der første gang blev spillet i 2009, mens Teaterhuset Filuren ligeledes kunne melde udsolgt til sin Reumert-vindende ’Duften af Betlehem’ – premiere i 2022, pris i 2023, mens man måtte ’nøjes’ med et ’godt salg’ til den nye vandreforestilling, ’Toner fra himlen’, der spillede simultant.
Nogenlunde samme melding kom – lidt overraskende for teatret selv – fra Anemonen, der selvfølgelig til den store genkendelsesglæde atter havde ’Når du ser et stjerneskud’ på plakaten – for 25. gang. Man nåede dog det forsigtigt budgetterede salg, men plejer at have udsolgt alle dage. Hos ZeBU/Børnekulturhus Ama’r erklærer man sig tilfreds med tilstrømningen til 7. udgave af julekalenderinstallationen ’24 hemmeligheder’.
Til gengæld levede julebilletsalget ikke op til forventningerne på Riddersalen, selvom ’Rejsekammeraten’ var et lille debutantmirakel (manuskript, instruktion, scenografi og hovedrolle m.v.) over H.C. Andersens eventyr og fik fine anmeldelser. Men det matchede samtidig den tydelige tendens til, at gode genopsætninger bare sælger bedre og nemmere, fordi stampublikummet står på spring. Det ved man osse godt hos Riddersalen, der gennem 25 år oplevede den årlige tilstrømning til ’De Underjordiske’- så nu må man bare satse på at køre ’Rejsekammeraten’ i samme spor…
Når man nu taler om juleteaterkonkurrence og billetslugeri i København må det med i dette års billede, at Det Kgl. Teater udover ’Nøddeknækkeren’ også havde de to familieforestillinger ’Pinocchio’ og ’Billy Elliott’ i spil, mens Folketeatret genopsatte ’Ronja Røverdatter’ og Det Ny Teater tog sig af både børn og teenagere med ’Anastasia’ og Louise Schouw Teater fyldte Aveny-T med flere opførelser af megasuccesen ’Sallys far’.
Der blev selvfølgelig spillet juleteater og familieforestillinger andre steder i landet og andre burde måske nævnes, men her altså et udvalg for at pointere tendensen: At genopsætninger og kendte forestillinger er en væsentlig billetmagnetiske del af scenekunstens jul.
(Se evt. anmeldelser af de nævnte forestillinger via Søg-funktionen)
(caj)