2. marts 2023

Gammel cirkushest takker af

Når Teater Hund spiller ’Tab og vind’ for sidste gang onsdag 5. april på Krudttønden i København, takker Folmer Gry Kristensen af efter 44 år i børne- og ungdomsteaterbranchen som flittigt brugt freelance-skuespiller og instruktør. 

Folmer Gry Kristensen (f. 1957) er uddannet fra Institut for Dramaturgi ved Aarhus Universitet og startede sin lange kunstneriske karriere hos Kaskadeteatret i 1979. Han har gennem årene optrådt hos bl.a. Teatret v. Hans Rønne, Teater Rio Rose, Teater Svalegangen, Det Kongelige Teater, Teater Møllen, Holbæk Teater, Aaben Dans, Teater Patrasket, Det Lille Teater og Teater Hund, ligesom han har instrueret adskillige forestillinger hos børne- og ungdomsteatrene. 

Hans kunstneriske virke har altid lagt vægt på det fysiske og non-verbale teater, som ses i den gadeteater- og cirkustradition, han oprindelig kommer fra og som han i perioder er vendt tilbage til.

Således etablerede han bl.a. i 1984 det hestetrukne Cirkus Freja, grundlagde siden Fru Doras Omkringfarende Cirkus Varieté og har også optrådt som komisk artist i bl.a. Circus Fantastico i Tivoli og The Glorious Beatles Circus Show. En uddannelse og arbejde som cirkusklovn er det også blevet til.

Men selvom Folmer siger farvel til børne- og ungdomsteatret, fortsætter han med at spille teater for voksne. Sammen med sin kone, Gitte Gry Ballesheim, har han for nylig gæstet Warszawa med den ordløse forestilling ’Bare vent’, produceret af Teater Gry.

Teatret, der blev stiftet af de to i 2020, som tidligere har spillet sammen i bl.a. Fish-a-deli-circus (2017-19), biver således base for Folmers fortsatte karriere.

»Teater Gry er et lille teater med forestillinger, produceret af min kone og jeg. I det nonverbale univers, jeg netop holder så meget af. Og som handler om voksne følelser, oplevelser og erfaringer. Og som sådan vil jeg gerne prøve alternativer til freelance-projekt-co-produkt-tilværelsen, både kunstnerisk og økonomisk,« siger Folmer til Teateravisen.

Hans virtuose og særegne spillestil vil dog blive savnet i børne- og ungdomsteatret…

OBS: Der afholdes hygge-hylde-reception i Teater Hunds lokaler, Østerbrogade 95, lørdag 1. april kl. 14:30-16:30. Tilmelding senest tirsdag 28 marts til vov@teaterhund.dk

(Gitte Gry Ballesheim og Folmer Gry Kristensen i Teater Grys forestilling ’Bare vent’. Foto: Andrzej Filinowicz)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne