3. marts 2010

Fra narrespil til klovneansigter

Den 19. februar havde Masken i Nykøbing Falster premiere på forestillingen ’En klovns ansigt’ – som skuespilleren Hans Henrik Clemensen (f. 1948) har udset sig – og oversat – til at markere sit 40 års jubilæum som skuespiller.

’Clemme’, som han lyder i daglig tale, har dog også markeret sig på mange andre fronter end skuespilleriet: Han har instrueret, været næstformand i Dansk Skuespillerforbund i en halv snes år, siddet i det første Refusionsudvalg – og har p.t. sæde i Scenekunstudvalget.

Men det hele begyndte i Christianshavnsgruppen (1968-70), Fiolteatret (1970-74) og ikke mindst Banden (1974-83), hvor han efter ni års medlemskab i 1983 gik freelance som skuespiller og instruktør ¬–og det har han så været siden. Med et hav af roller på teater, tv og film samt diverse instruktionsopgaver.

Ofte har der været bud efter ham på børneteaterområdet, hvor han både har spillet en lang række forestillinger og instrueret for adskillige teatre – og altså også som organisations- og udvalgsmand været med til at sætte sit præg på dansk (børneteater)liv.

Hans Henrik Clemensen var således en særdeles synlig og energisk næstformand i Dansk Skuespillerforbund (1996-2006), ligesom han sad i det allerførste Refusionsudvalg (1997-2001), der havde Michael Ramløse som formand og som skulle opstille rammer og regler for det vigtig virke som kvalitetskontrol og Teaterrådets forlængede arm.

Og netop i den nuværende udgave af Teaterrådet – nemlig Statens Kunstråds Scenekunstudvalg – har ’Clemme’ nu haft sæde siden 2007 og dermed været med til at fordele støtte til den såkaldt ’ikke-etablerede’ del af det professionelle teater – herunder ikke mindst børneteatret.

Det kræver en delikat balancegang af en kunstner, der har været med i mange af de ansøgende teatres tidligere – og måske også kommende – produktioner, men udvalgsarbejdet synes absolut ikke at have rokket ved hans popularitet og gode omdømme.

Den første forestilling, som Hans Henrik Clemensen medvirkede i som skuespiller, var ifølge hans cv ‘Narrespil’ på Fiolteatret i 1970 – og her 40 år efter er narren skiftet ud med klovnen i ’En klovns ansigt’.

En anmeldelse
af forestillingen kan læses her på portalen.

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne