26. november 2019

Forestilling for de mindste på det største teater

Når Hvid Støj Sceneproduktion fra 3.-14. december spiller deres ny babyforestilling, [pAp]-[kAs], bliver det første gang, at det lille børne- og ungdomsteater gæstespiller på Aarhus Teater.

Det flittigt turnerende teater har ikke selv en scene, men har siden starten i 2009 spillet deres forestillinger på byens forskellige scener – med drømmen om også at få mulighed for at præsentere deres særlige og nyskabende kunst i byens største teaterhus.

'Det er utrolig dejligt for hvid støj at få mulighed for at møde nye børn og deres forældre i regi af Aarhus Teater, for vi laver jo teater for, at det bliver set af dem, det er skabt til – nemlig børnene. Og det at Aarhus Teater har åbnet dørene for os betyder, at flere børn kan få glæde af det teater, vi laver. Det er vi da stolte af og glade for, lykkes', lyder det fra teatrets kunstneriske leder, Charlotte Ladefoged om det forestående samarbejde med byens landsdelsscene.

Med eksperimenterende forestillinger i både form og indhold og for alle aldersgrupper har hvid støj sceneproduktion været en spændende fornyelse i dansk børne- og ungdomsteater, og det er blevet set og værdsat også af Statens Kunstfond, hvor Projektstøtteudvalget for Scenekunst har tildelt teatret støtte til projekter og drift gennem en halv snes år – og senest tildelt 800.000 kr. for aktiviteter i sæson 2020/21.

Hvid Støj slog igennem med et brag i 2009 med forestillingen 'CUT//', der handler om netop unge pigers cutting. Siden er fulgt spændende forestillinger som bl.a. 'hårREJSENDE' (om pubertetens veje og vildveje), 'ORd' (bogstavleg), 'Senses of City' (der nærmest foregår inden i en megaskulptur) og senest 'Spil død vol. 13' og 'vol 7-12' (om frygt og angst i de angivne aldersgrupper).

Det er altid lidt anderledes og udfordrende helt ned i de typografisk noget uhåndterbare forestillingstitler – som følges på vej af teatrets insisteren på at skrive hvid støj sceneproduktion, hvilket portal og festivalkataloger m.fl. af og til forsøger at ignorere…  – og det kan derfor ikke undre, at nyeste skud på stammen altså skrives [pAp]-[kAs]…

Mere direkte kunstneriske ambitioner fylder dog også forestillingen, der er for de allermindste (fra 0,5-3 år) og byder på skiftende landskaber af papkkasser i allehånde størrelser – og teatrets egen anbefaling: 'Understøttet af nykomponeret musik og spillernes nærværende kontakt til publikum tilbyder [pAp]-[kAs] vores mindste verdensborgere en kvalitetsoplevelse, der stimulerer hele sanseapparatet og minder os andre om legens mange kvaliteter'.

[pAp]-[kAs] spiller på 'Stiklingen' på Aarhus Teater for institutioner og grupper i dagtimerne d. 4. – 12. december, mens der er offentlige forestillinger fredage d 6. og 13. december kl. 15:00 og 16:00, og lørdage d. 7. og 14. december henholdsvis kl. 9:30, 10:15 og kl. 11:00. 

(Billedet: Anna Ur Konoy og Kasper Daugaard Poulsen er klar til papkasse-teater, når hvid støj sceneproduktion indtager Aarhus Teater. Foto: teatret) 

 (caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne