18. oktober 2012

Fire egnsteatre i søgelyset

Blandt Statens Kunstråds Scenekunstudvalgs (SKU) opgaver udover hovedjobbet med at yde støtte til voksen- og børneteater m.v. uden for de store teatres faste støtteordninger, er også opsynet med landets egnsteatre.

I nogle år havde man udpeget to-tre egnsteaterkonsulenter til at støtte og evaluere disse teatre, men den ordning blev nedlagt med udgangen af 2011. Da havde konsulenterne evalueret en række egnsteatre – og anbefalet fratagelse af egnsteaterstøtte til et enkelt, Ishøj Teater, som fra årsskiftet dog er tilbage som egnsteater.

Og selvom SKU ikke selv tager sig af evalueringsopgaven, kan man ifølge lovgivningen iværksætte evalueringer af egnsteatre, og udvalget har nu besluttet at bestille evalueringer af  fire egnsteatre: Opera Hedeland (Høje Taastrup, Roskilde og Greve kommuner), Fredericia Teater (Fredericia Kommune), NørregadeTeatret (Lolland Kommune) og Black Box Theatre (Holstebro Kommune).

SKU har således udpeget Janken Varden og Jens August Wille til jobbet. Janken Varden (f. 1938 ), der har været en skattet anmelder på børneteateravisen.dk siden 2008, har bl.a. været instruktør og teaterleder og rektor for Statens Teaterskole (1998-2003) og har i øvrigt også været medlem af Scenekunstudvalget (2004-2007).

Jens August Wille (f. 1966) har ligeledes en karriere som sceneinstruktør og har siden  2005 været rektor for Skuespillerskolen ved Odense Teater. 

Selvom det i en pressemeddelelse fra Scenekunstudvalget hedder, at evalueringerne har ’overordnet til formål at medvirke til udvikling af teatrenes faglige og kunstneriske niveau’, så ligger der også i udvælgelsen, at SKU er usikker på teatrenes aktuelle niveau – men med tiltaget vil være med til at sikre, at ’de statslige tilskud til egnsteatre og refusion af kommuners udgifter til egnsteatre bliver anvendt til teatre, hvis faglige og kunstneriske niveau lever op til det generelle niveau for egnsteatre’.

Det er således SKU’s vurdering, at ’alle fire teatre og tilskudsbevilgende kommuner vil kunne drage fordel af evalueringsprocessen forud for, at de skal genforhandle deres nuværende aftaler, som udløber med udgangen af 2013’.

SKU meddeler i øvrigt, at man i løbet af 2013 vil iværksætte yderligere to evalueringer blandt de 32 egnsteatre.

Se i øvrigt også artiklen ’Egnsteatre i op- og nedture’ her på portalen. 

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne