Da Syddjurs Kommune fra 1. januar 2009 fik sit første egnsteater, var det Teaterkompagniet, der rykkede ind, men da aftalen blev fornyet for 2013-16, skiftede man navn til Syddjurs Egnsteater.
Nu har kommune og teater netop indgået en ny fire-årig aftale for 2017-2020, og det glæder selvsagt teaterleder Hege Tokle, der også kan notere sig, at forholdene på hjemmefronten på Kulturhotellet i Rønde er blevet mærkbart bedre i årets løb – med ny teatersal, nyt administrationskontor og bedre lagerfaciliteter.
At teatrets produktions- og arbejdsvilkår ikke har været de bedste i de senere år, fremgik også af en i øvrigt ganske positiv evaluering af egnsteatret fra maj 2015 – som led i Projektstøtteudvalget 'overopsyn' med landets egnsteatre
'Syddjurs Egnsteater har i perioden fungeret på et spinkelt fundament, både hvad angår administration, fysiske forhold og økonomi. På det grundlag er det bemærkelsesværdigt, at teatret har formået at fastholde kunstnerisk kvalitet, kontinuitet og aktivitetsniveau', som det hedder i Lene Baks rapport.
Men nu er der altså skabt klarhed om fremtiden, hvor teatrets store trilogi, ’Hjerterum’ – en coproduktion med Filuren i Aarhus – bliver en del af Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017, mens Syddjurs Egnsteater også er tiltænkt en markant rolle omkring Aprilfestival i 2018,, som Syddjurs Kommune med et snævert flertal på 12-11 stemte for at blive vært for i april i år. Og det havde været svært at forestille sig en Aprilfestival uden det lokale egnsteater og i en lille kommune, der ikke det det store økonomiske råderum (se artiklen om de kommende Aprilfestivaler: 'Først Sønderborg, så Syddjurs og dernæst…').
Teaterleder Hege Tokle har tidligere meldt ud her i teateravisen.dk, at man agter at finde 400.000 kr. direkte fra årets budget og dertil lade de 200.000 kr., som man ellers kontraktligt er forpligtet til at indkøbe børneteater for i årets løb, indgå i festivalbudgettet. Dertil kommer tilbud om at stå for festivalshow og andre opgaver.
Den nye egnsteateraftale med Syddjurs Kommune holder sig dog stadig i den absolutte minimumsgrænse for et egnsteater – med et tilskud på 2.780.000 kr. årligt, hvor den statslige refusion ligger et stykke under de 40 procent.
Men som Hege Tokle med vanlig optimisme siger: 'Jeg klager ikke, men det er klart at vi må lære at tænke ud af boksen økonomisk'.
Læs også portrætartiklen om Hege Tokle og Hjerterums-trilogien: 'Hjerterum og gåpåmod' – og mere om egnsteatret på www.syddjursegnsteater.dk
(Billedet: Kulturkonsulent Maria Work Nygård, Syddjurs Kommune, og teaterleder Hege Tokle, Syddjurs Egnsteater, ved programlanceringen af Europæisk Kulturby Aarhus 2017, som trilogien 'Hjerterum' bliver en del af'. Foto: Syddjurs Egnsteater)
(caj)