Mens arbejdet med Festival 2012, der afvikles 22.-29. april i Ringsted og Sorø, er i fuld gang, kunne arrangørerne fra Teatercentrum i sidste uge underskrive den endelige aftale om Festival 2013 med Morsø Kommune.
Det skete i byrådssalen på Det Gamle Rådhus i Nykøbing Mors med deltagelse af borgmester, kulturudvalgsformand, repræsentanter for byrådet og lederen af det lokale Limfjordsteatret.
»Det bliver et stort projekt at løfte for en lille kommune. Men vi har stor tradition for den slags,« sagde borgmester Lauge Larsen ved den lejlighed.
Festivalen, der fortsat kan bryste sig af at være verdens største af sin slags, finder sted 14.-21. april 2013. I festivalugen får Mors således forventeligt besøg af over 100 teatre med over 150 forskellige teaterforestillinger, der vil blive opført over 600 gange i alt og give plads til uddeling af op mod 25.000 gratis teaterbilletter.
Det koster Morsø Kommune 4,2 millioner kroner at få børneteaterfestivalen til Mors. Men halvdelen af beløbet bliver refunderet af staten, og man regner desuden med, at den kommunale udgift bliver reduceret via støtte fra lokale sponsorer, lyder budskabet fra den nordjyske kommune, som i øvrigt har udpeget servicedirektør Poul Erik Olsen og formand for Kulturelt Samvirke Niels Otto Degn som tovholder og koordinator for det store projektet, mens kulturudvalgsformand Walther Mikkelsen er politisk ansvarlig.
Limfjordsteatret er medspiller
Poul Erik Olsen er også bestyrelsesformand for det lokale Limfjordsteatret og har netop været med til at forny kontrakten med teatrets leder, Gitta Malling, så hun også skal stå i spidsen for teatret fra august 2012 til juli 2016.
Gitta Malling, der i august blev valgt som første formand for TIO – Teatrenes Interesseorganisation – vil givet sammen med dygtige folk fra Limfjordsteatret være med til at sætte sit præg på den kommende festival.
Og de gode erfaringer med et aktivt lokalt teater i festivalværtskommunen var i hvert fald til at få øje på ved dette års festival i Randers, hvor Randers Egnsteater med den driftige leder Peter Westphael i spidsen var med til at sikre både en overmåde velorganiseret begivenhed og stor opmærksomhed omkring festivalen lokalt.
Morsø Kommune lægger dog ikke skjul på, at man håber på et samarbejde omkring Festival 2013 med nabokommunerne.
Således udtaler kulturudvalgsformand Walther Mikkelsen til Morsø Folkeblad, at man håber, at Skive og Thisted vil være med til at løfte den store opgave. Og der var da også en repræsentant fra Thisted med til aftaleunderskrivningen.
Frederiksberg klar til 2016
Også de to efterfølgende år er der fundet værtsbyer til april-festivalen, men de sidste ting skal lige falde på plads, inden Teatercentrum kan melde ud, hvem der står for Festival 2014 og Festival 2015. Dog kan det allerede nu røbes, at det er Frederikssund og Vejle, der er i spil til hver sin festival – omend hverken kontrakten eller året altså er på plads.
Dermed er det ingen hemmelighed, at Frederiksberg netop har lagt billet ind på Festival 2016. Det blev meldt offentligt ud i slutningen af november, og dermed kommer festivalen helt ind i hovedstaden for første gang siden 1976.
Den har dog været tæt på i 1996 (Hvidovre), 2002 (Lyngby) og senest 2009 i Ballerup, men holder ansøgningen, vil Frederiksberg også kunne gå i fodsporene på Randers og Mors ved at have et lokalt teater med i gennemførelsen af festivalen, idet Jytte Abildstrøms Teater/Riddersalen kan stille op med mange årtiers erfaring på børneteaterområdet.
»Frederiksberg har en stærk teatertradition og har et levende teaterliv for både professionelle og amatører – også når det kommer til børneteater. Festivalen vil derfor både kunne give et kulturelt løft til byen, en kæmpe oplevelse til alle vores børn og unge og ikke mindst være med til at brande Frederiksberg som en spændende by med et varieret kulturliv,« siger 2. viceborgmester og rådmand Katrine Lester til dr.dk.
Kandidat til 2017
Teatercentrums leder, Henrik Køhler, melder i øvrigt ud, at der også p.t. er en seriøs liebhaver til Festival 2017 – det kan godt røbes her, at det er Sønderborg, der overvejer et festivalværtskab – og dermed ser planlægningshorisonten ganske fornuftigt ud for Teatercentrum, som kan arbejde målrettet på at bringe aftalerne sikkert i hus og dermed sikre ro på de indre linjer på kompetencecentret, der baserer en stor del af medarbejderstaben på den årlige festival.
Dermed kan Teatercentrum også lige nu koncentrere kræfterne om den kommende festival i Ringsted og Sorø. Som også kan se frem til en hulens bunke teater i en uge for de lidt over fire millioner kroner – stadig med halvdelen refunderet af Kulturministeriet – som man kan få verdens største børneteaterfestival for.