Et spændende led i den snarlige Aprilfestival i Esbjerg, der afvikles fra 27. marts til 3. april, er projekt ’Festivalens Hjerte’, hvis formål er at undersøge, hvordan teateroplevelsen sætter sig spor hos de mindste publikummer på 0-6 år.
Det handler om styrke kvaliteten af mødet mellem teater og børn ved at give de voksne omkring børnene – både pædagoger og forældre m.fl. – metoder til oplevelsesarbejdet efter en forestilling. Festivalens Hjerte er også et fysisk sanserefleksionsrum, der placeres centralt i kommunen under Aprilfestivalen og indeholder forskellige udtryk af små børns forventninger og refleksioner i mødet med teateroplevelser.
Projektet er finansieret af Nordea-fonden med 1,5 mio. kr., løber over en treårig periode og startede ved sidste års Aprilfestival i Holbæk.
Der er tilmeldt 572 børn fra børnehaver og vuggestuer i Esbjerg, fordelt på 11 daginstitutioner. Det er fire gange så mange som de 120-140 børn som Festivalens Hjerte er budgetteret til, fortæller Naja Birke, der er Teatercentrums konsulent på projektet.
Men det har ligget Esbjerg Kommune meget på sinde at nå ud til ALLE tilmeldte børn og institutioner, så kommunen har derfor postet ca. 100.000 kr. ekstra i projektet, så der kan afholdes ekstra workshops og købes ekstra teater til børnene i Esbjerg.
»Det betyder også, at vi har måttet indkalde ekstra hjælp til afvikling af workshopsene ude i daginstitutionerne i ugerne op til festivalen. Årets kunstnere, Gertrud Exner fra Teater Blik på Fanø og Diana Boholm fra Esbjerg Kunstmuseum, får således hjælp af skuespiller Maria Grønlund Malling og kunstformidler Maren Groesen, og dette stærke hold afvikler fra uge 5-11 workshops i institutionerne før og efter forestillingerne ’Om lidt er alting nu’ med Teater My/Refleksion, ’Rundt og rundt’ med Arthotel, ’Sikke et vejr’ med Teater Du Miilde Himmel, og ’Blåt barn’ med Det Lille Turnéteater, helt frem til og med uge 11,« fortæller Naja Birke.
Når selve Aprilfestivalen – teater for store og små (se www.aprilfestival.dk) er i gang, åbnes sanserefleksionsrummet fredag 1.-søndag 3. april.
»Så vil alle byens borgere have mulighed for at opleve professionelt teater for børn og unge ganske gratis og derefter besøge sanserefleksionsrummet på både Esbjerg Bibliotek og i Musikhusets foyer i samarbejde med Esbjerg Kunstmuseum. I år åbner vi således for tvilling-hjerterum,« fortæller Naja Birke, der glæder sig over, at så mange i Esbjerg har vist interesse og lyst til at undersøge de 0-6-åriges oplevelser.
Den store tilslutning og opbakning fra både daginstitutioner og Esbjerg kommune gør det muligt at brede projektet ud i stor stil.
Læs mere om Festivalens Hjerte på Aprilfestivalens hjemmeside
(Billedet: Projekt Festivalens Hjerte blev indledt ved sidste års Aprilfestival. Her fra børnehuset Tusindfryd, hvor teaterpædagog Anna Ross Agner faciliterer workshoppen. Foto: Naja Birke)