Af: Carsten Jensen

26. april 2023

Et kort og godt gensyn

Syddjurs Kommune viste sig atter fra sin bedste side som festivalvært – og som redningsplanke – for Aprilfestival 2023, der blev gennemført i en kort, men vellykket udgave og nu kan skrives ind i den store fortælling om verdens største festival med teater for børn og unge. Teaterfolket er draget videre med biler, scenografier og scenekunst – mens de mange oplevelser forhåbentlig bundfælder sig hos de lokale børn og de deltagende opkøbere.

Aprilfestival 2023 er allerede historie. Teaterfolk, formidlere, internationale gæster, arrangører, frivillige m.fl. har forladt Syddjurs Kommune for denne gang.

Men det var et landskabssmukt og befolkningshyggeligt sted at afvikle en stor teaterfestival for børn og unge – trods udfordringerne med to ligeværdige epicentre i Ebeltoft og Rønde med 17 kilometers afstand– så hvis Syddjurs har mod på og midler til at være festivalvært en tredje gang, vil det givet blive mødt med stor velvilje både fra teatre, formidlere og arrangørerne fra Teatercentrum. Og hos de mange lokale børn og deres voksne, der over en hektisk weekend skulle forholde sig til over 300 opførelser af professionelt teater, som bredte sig over allehånde genrer – fra breakdance, opera, dukketeater, moderne dans, fortællinger, nycirkus, musikteater, klassiske eventyr, animationer, interaktivitet og meget mere. 

Og med oplevelser i alle kategorier, hvor krig og utryghed, død og venskaber, angst og humor, håb og sorg og alskens andre vigtige indholdstemaer blev frembragt som scenekunst.

Ikke alt var lige godt – med over 150 forestillinger af over 100 turneteatre blev bredden i dansk børne- og ungdomsteater af og til spændt til bristepunktet. Men var man ihærdig nok og tog for sig af retterne i det tre dages bristefærdige program, nåede man også frem til sande perler og bevægende oplevelser med holdbarhedens iboende kvaliteter.

De faglige vurderinger af festivalens forestillinger er overladt til Teateravisens anmeldere. Mens omkring 120 af festivalens programsatte forestillinger allerede ER anmeldt her på portalen og kan søges frem, kommer der dugfriske anmeldelser af stort set resten i den kommende tid.

'Kulturelt momentum'

Beretningen om en festival, verdens største af sin art, der var ved at tilte pga. den oprindelige værtskommunes sene frafald, langvarigt fraværende alternativer og en stærkt forsinket økonomisk redningspakke fra Kulturministeriet, er beskrevet flere gange her på portalen.

Men den forgangne weekends korte udgave af en Aprilfestival viste, at kampen for selv en væsentlig anderledes udgave blev vundet. Og Syddjurs Kommune fortjener stor ros for at agere risikovillig redningsplanke. Man har både her som festivalvært og hos Teatercentrum som central arrangør måttet arbejde med planlægningen uden vished for udfaldet, og alene det fortjener applaus.

Syddjurs Kommune, der også var vært for en ’rigtig’ ugelang og succesrig Aprilfestival i 2018, tog opgaven i stiv arm.

Som det lyder et par dage efter festivalen fra Lene Bjarke Skov, afdelingsleder i Kultur og Fritid: 

»Det har været en spændende udfordring for en lille kommune som Syddjurs at binde an med så stort et arrangement, men her er et kulturelt momentum, såvel blandt de mange foreninger og frivillige ildsjæle i kommunen som politisk, så det har været et forarbejde med masser af medvind trods det meget korte aftræk.
Udbyttet for Syddjurs har, udover at kunne tilbyde de mange teateroplevelser, været at vise sig frem som en attraktiv og gæstfri kommune med spændende kulturinstitutioner, smuk natur og engagerede borgere,« siger hun til Teateravisen og føjer sin egen fornøjelse over den vellykkede festival til:
»Personligt har det været en stor glæde at møde så mange samarbejdspartnere og frivillige, som har stået klar til at gribe de bolde, der blev kastet uden helt at vide, hvad der ventede. Aprilfestivalen har i høj grad været en event, der er blevet løftet i flok lokalt, og så har det været et superbehageligt samarbejde med de kompetente folk på Teatercentrum, som jo har trukket det store læs.
Jeg fik en hands-on-oplevelse af festivalen ved selv at springe til som frivillig, der hvor der pludselig manglede, og det lykkedes mig også selv at nå at opleve nogle få forestillinger.«

'Perfekte rammer'

Aprilfestival ER en stor logistisk mundfuld selv i årets korte udgave, og med begrænset tid og økonomi er der også blevet skåret nogle hjørner – både rent praktisk, markedsføringsmæssigt og indholdsmæssigt (hvor ikke mindst de mange faglige fora måtte droppes) – men det blev opvejet af den store entusiasme både hos de mange deltagende teatre, for hvem en festival er det store årlige familietræf og faglige komsammen og de lokale ildsjæle.

Blandt dem festivalkommunens ihærdige projektleder, Lise Grankvist Larsen, der havde en velvoksen tjans i festivalens maskinrum.

»Jeg har haft en stor opgave med at kontakte og koordinere de mange forskellige spillesteder, og det har været fantastisk at opleve den velvilje, der har været alle steder. Mange har selvfølgelig kunnet huske festivalen fra 2018, men der er også kommet mange nye ansatte til, som også har grebet festivalen med stort gåpåmod og været løsningsparate og optimistiske hele vejen igennem. Det har også været godt hjulpet på vej af den professionalisme, som Teatercentrum har ydet i deres tilgang til planlægningen,« siger hun.

»I forhold til rekruttering af de frivillige er det altid en stor opgave, og Syddjurs er ingen undtagelse. Her har vi været godt hjulpet på vej af ReThinkers Syddjurs, som har ydet en stor indsats i forhold til hele rekrutteringen og koordineringen. 
Vi har også været heldige, at vi nu står med en åben Maltfabrik, som har været den perfekte ramme for teatrenes dage her i Syddjurs. Maltfabrikken agerede både billetudlevering, information, deltagercafé, reception og fest i sine smukke rammer med udsigten til Ebeltoft Vig, der skinnede i det perfekte solskinsvejr,« kommer det fra projektlederen i en velfortjent markedsføring af både de lokale og naturen…

»Jeg var selv så heldig, at jeg nåede at se en række forestillinger på steder, hvor der normalt ikke vises teater. Det var spændende at opleve de steder til andre formål, og det har også åbnet op for nye muligheder i fremtiden. 
Alt i alt har Aprilfestival været en stor oplevelse for os her i Syddjurs, og vi er stolte af, at det lykkedes os at skabe en så stor festival på så kort tid!« slutter Lise Grankvist Larsen af her et par dage efter festivalslut, hvor hun fluks har kastet sig over en ny kamp i form af en kommende event i kommunen, hvor et historisk slag ved Rønde-bakken i forbindelse med Treårskrigen 1848-51 senere på året skal genskabes.

Tilrejsende i alle aldre

Udover gode organisatoriske rammer er dedikerede og tilfredse deltagere jo også en forudsætning for en vellykket festival.

De mange deltagende teaterfolks indsats, der med gratis forestillinger sørgede for scenekunstens fremme, taler jo for sig selv. De mange tilrejsende formidlere, der som opkøbere fyldte ganske mange stolesæder til de fleste forestillinger ligeledes. Dertil kom et halvt hundrede internationale gæster fra over 20 forskellige lande fra bl.a. Mongoliet, Japan, Kina, Iran, Pakistan og Ukraine og en række andre europæiske lande – som fik set dansk børne- og ungdomsteater an på nærmeste hold.

Samt over 100 danske unge – det meget eftertragtede segment fra teatrenes målgruppe – som deltog i festivalen. Her var unge fra bl.a. Holbæk Drama College, Horsens Teaterfestivals ungedramaturgiat, talentskoler, efterskoler og KulturCrews – og de fik mulighed for at møde både hinanden og førsteårsstuderende fra de danske scenekunstskoler i det efterhånden klassiske ’Suppe og Snak’-arrangement.

Flere af unge-grupperne havde også til opgave at udvælge forestillinger til festival, lokale skoler m.v. – ligesom fx Allerød Børneteaterforening, der med tre voksne og fem børn var på indkøbstur og delte deres glæde over en række uventede oplevelser på Aprilfestivalens Facebook-side, hvor andre også kom til orde.

Ganske som de mange lokale børn og deres voksne, der weekenden igennem sørgede for at fylde op på tilskuerrækkerne. Gennem hele lørdagen var fx Rønde Skole og Rønde Idrætscenter så sprængfyldt med publikums parkerede biler, at rabatter og byggegrunde måtte tages i brug og kødannelser ved forestillingerne var obligatoriske.

Der var dog stadig oftest flest voksne til de fleste forestillinger, men heldigvis flere børn end normalt set ved den afsluttende weekenddel – og de havde jo heller ikke fået teater på deres skoler og institutioner, som er en del af en ’normal’ festivaluge, så der var lidt at indhente…

’Belægningsprocenten på de fleste forestillinger var derfor meget tilfredsstillende’, som det lød i en afsluttende pressemeddelelse fra arrangørerne. I sandhedens interesse skal det dog også med, at på programmets tidsmæssige yderkanter, fredag og lørdag aften, kunne man også af og til opleve ganske få publikummer – og et lidt for voldsomt spild af ubrugte billetter.

Det er et tilbagevendende problem for den store og tidsmæssigt langstrakte festival, som det altid har været svært at begrænse og som følger med gratis billetter – suppleret med lidt for godt eller dårligt vejr…

Bevar festivalen, tak!

Men Aprilfestival 2023 blev i al sin afkortethed en succes. Endnu en markant manifestation af det store og internationalt berømmede danske børne- og ungdomsteater. Og en nødvendig livline for de mange turneteatre, der har brug for festivalen som markedsplads og salgsmesse.

Og som i forvejen døjer med umulige produktions- og eksistensvilkår og et vigende salg pga. aftagerkommunernes økonomiske smalhans. Hvilket også betød, at flere teatre måtte aflyse deres deltagelse på årets festival alene af økonomiske årsager.

Så lad denne artikel slutte med kulturminister Jakob Engel-Schmidts ord i forbindelse med tildelingen af det særlige tilskud til festivalens gennemførelse – og som blev gentaget i nogenlunde samme form i hans video-hilsen ved festivalens åbningsreception:

’Vi kan ikke undvære Aprilfestivalen herhjemme. Ikke nok med, at den i sig selv giver en masse børn og unge mulighed for at møde scenekunstens forunderlige verden, den er også med til at sætte en masse ringe i søen, så teatre kan komme på turné og ud til børn i hele landet’.

Seneste artikler

Seneste artikler

Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere
Juryen har talt

Juryen har talt

Reumert-juryen har udpeget de nominerede forestillinger og kunstnere i 15 kategorier. Årets Børne-/Ungdomsforestilling skal findes mellem ’Tove’ (Teatret Masken & Teatret Zeppelin), ’Mycelium’ (Myka og Anemonen) og ’Sangen om Oda og Anton’ (Teater RUM)
Læs mere
En festival med mange dagsordener

En festival med mange dagsordener

KLAP-teaterfestivalen i Esbjerg er slut, men indgår som en ny og interessant side i den store festivals over 50-årige historiebog. Det er fortsat en markant manifestation af alt det, der karakteriserer dansk børne- og ungdomsteater og drager både nationale og internationale opkøbere og branchefolk.
Læs mere
Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Nyt teater tager livtag med angsten

Nyt teater tager livtag med angsten

Et af de nye teatre, der er med på KLAP-teaterfestivalen for første gang, er teater Luns, der deltager med en forestilling om angstens komplekse natur, der bl.a. bygger på de to teaterstifteres og medvirkendes egne oplevelser. Luns ser frem til festivalen og mødet med både publikum og teaterkolleger.
Læs mere
Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere
Juryen har talt

Juryen har talt

Reumert-juryen har udpeget de nominerede forestillinger og kunstnere i 15 kategorier. Årets Børne-/Ungdomsforestilling skal findes mellem ’Tove’ (Teatret Masken & Teatret Zeppelin), ’Mycelium’ (Myka og Anemonen) og ’Sangen om Oda og Anton’ (Teater RUM)
Læs mere
En festival med mange dagsordener

En festival med mange dagsordener

KLAP-teaterfestivalen i Esbjerg er slut, men indgår som en ny og interessant side i den store festivals over 50-årige historiebog. Det er fortsat en markant manifestation af alt det, der karakteriserer dansk børne- og ungdomsteater og drager både nationale og internationale opkøbere og branchefolk.
Læs mere
Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Nyt teater tager livtag med angsten

Nyt teater tager livtag med angsten

Et af de nye teatre, der er med på KLAP-teaterfestivalen for første gang, er teater Luns, der deltager med en forestilling om angstens komplekse natur, der bl.a. bygger på de to teaterstifteres og medvirkendes egne oplevelser. Luns ser frem til festivalen og mødet med både publikum og teaterkolleger.
Læs mere