CARAVANEN er den største fast tilbagevendende internationale festival for professionelt teater for børn og unge i Danmark. Årets festival adskilte sig fra de tidligere udgaver af festivalen (i hhv. 2003 og 2005) på ét afgørende punkt: Alle billetter til de mange teateroplevelser var gratis.
”Helt konkret var det en pose penge indeholdende 400.000 kr. fra Bikubenfonden, der gjorde det muligt for os at forære billetterne væk”, fortæller festivalleder Michael Ramløse fra Teatret Fair Play og fortsætter: ”Vi var glade, fordi vi således slap for besværet med at sælge billetter, men også lidt nervøse i starten, eftersom vi frygtede, at folk måske ikke ville tillægge hverken billetterne eller forestillingerne den værdi, de jo alt andet lige har – for der
Masser af publikum
Arrangørernes nervøsitet på billetfronten skulle dog vise sig at være helt ubegrundet. Allerede før tæppet gik op til den første forestilling, var næsten 90 pct. af gratis-billetterne blevet udleveret, og selvom solskinsvejr i nogle tilfælde var en sej konkurrent til festivalens oplevelser i mørket, dukkede størstedelen af de personer, der havde sikret sig billetter, op til forestillingerne.
CARAVANEN ’08 præsenterede internationale gæstespil fra Canada, Libanon, Kenya, England, Tyskland og Sverige. Hertil kom en række håndplukkede danske kvalitetsforestillinger. I alt kunne publikum opleve 16 forskellige forestillinger på den rullende festival. CARAVANEN ’08 var udover Bikubenfonden støttet af Kulturregion Midt- og Vestsjælland, Region Sjælland, Kulturministeriet, Randers Eventsekretariat og Randers Egnsteater. Desuden modtog CARAVANEN ’08 et særligt tilskud fra Kunstrådets Scenekunstudvalg i forbindelse med det libanesiske teaters besøg i Danmark.
Trængte egnsteatre bag CARAVANEN ’08
Bag CARAVANEN ’08 stod bl.a. Odsherred Teater, Holbæk Teater, Teatret Fair Play (også i Holbæk), Randers EgnsTeater og Teatret Carte Blanche, der er egnsteater i Viborg. CARAVANEN ’08 var frugten af et tæt samarbejde mellem disse teatre, som alle er meget afhængige af statslige egnsteatermidler.
Egnsteatrene spiller en vigtig rolle i de enkelte kommuners teater- og kulturliv, og de mange aktiviteter, som er en del CARAVANEN ’08, illustrerer dette fint. Således leverede festivalen ikke bare kvalitetsteater fra både ind- og udland til lokalsamfundet. Festivalen arrangerede også symposier, hvor der diskuteredes scenekunst, og afholdt teaterworkshops for både amatører og professionelle teaterfolk.
Men egnsteatrene er nu trængte pga. af reduktionen i den statslige refusionsprocent fra 50 til 38, hvilket i 2009 kan få negative økonomiske konsekvenser for teatrene og måske på sigt tvinge dem til at skære ned på deres aktiviteter. Det kan ikke udelukkes, at nogle teatre helt må lukke som konsekvens af denne politik.
I en pressemeddelelse fra CARAVANEN 4. september gav borgmester i Odsherred Kommune Finn Madsen (S) udtryk for, at han er stolt over, at hans kommune huser et egnsteater, og han tilføjede: ”Egnsteatret er en vigtig kulturinstitution i vores lokalområde, og det er da klart, at vi ville blive kede af det, hvis den statslige kulturpolitik går ud på at forringe og besværliggøre teatrets arbejde fremover”.
Den nytiltrådte kulturminister Carina Christensen (K) kan nok ikke ændre meget på denne situation lige med det første, men det danske børneteatermiljø og egnsteatrene har da lov at håbe på, at der blæser mildere kulturpolitiske vinde fra Christiansborg i det nye år.
Søren Kløft var pressekontakt og informationsmedarbejder på Caravanen ’08