23. marts 2015

En særlig tilstand…

Forsøgsstationen på Vesterbro i København har som led i sine forsknings- og udviklingsaktiviteter indenfor professionel scenekunst netop barslet med en rapport for hovedforsøget i sæson 2014-15, nemlig fysisk træning i scenekunstbranchen.

Rapportens titel er 'En særlig tilstand…' – med undertitlen: 'Hvad skal der til for at give scenekunstnerens fysiske træning en kunstnerisk dimension?'

Det gives der bud på i rapporten, hvis lancering blev fulgt til dørs af et arrangement over flere dage med tre workshops og et seminar med titlen 'Fysisk træning i en kunstnerisk kontekst'.

Forsøgsrapporten er skrevet af Lotte Faarup og Øyvind Kirchhoff, Forsøgsstationens to kunstneriske ledere, og perspektiverer bl.a. de sidste ti års mange genreoverskridende og nytænkende forsøg i det danske scenekunstmiljø – men altså også en kritik af, at man 'lader de nye ideer dominere og underprioriterer koncentrationen og disciplinen på træning og øvelse; størrelser som kan bærer ideerne igennem med nye kunstneriske formsprog, styrke det håndværksmæssige niveau og ikke mindst være en platform, hvor teknik og ånd kan smelte sammen'.

Forsøgsstationens projekt har derfor netop været at 'genopfinde' grundtræning og afprøve nye træningsformer.

Dette forløb gennemgås i rapporten, hvis konklusion er at påtale nødvendigheden af træning i kunstnerisk sammenhæng – ligesom man faktisk lancerer en ny sammensat træningsform, MHS (Meditation – Hop – Stemme) og en helhedsopfattelse af kunstnerisk arbejde, der tænker 'træning, færdighedslære og også prøveprocesser ind i en kunstnerisk kreativ kontekst'.

Det kan man altså læse meget mere om i rapporten – som kan studeres nærmere i læsevenligt pdf-format via dette link.

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne