Af: Carsten Jensen

4. december 2013

‘En ordentlig krammer til teaterfolket’

Danske Teaterjournalister delte onsdag priser ud ved det årlige arrangement på CafeTeatret. Mens Thure Lindhardt tog sig af Teaterpokalen for sin præstation i 'Den mystiske sag om hunden i natten' på Betty Nansen Teatret og Heinrich Christensen fik Teaterkatten som belønning for instruktionen af 'Den spanske flue' på Aalborg Teater, gik årets Initiativpris til Cher Geurtze og Dansekapellet, der har formået at skabe et sprudlende eksperimentarium for allehånde danseformer til alle mulige brugersegmenter derude på Bispebjerget.

Stemningen er normalt altid rigtig god, når den lille skare af danske teaterkritikere og teaterskribenter, der er organiseret i Danske Teaterjournalister, for en stund dropper anmeldelser og stjerner og kritik og knubbede ord for i stedet at prise det teaterliv, der er en forudsætning for deres virke.

Og som formand Jakob Steen Olsen, teaterredaktør på Berlingske, så rammende indledte årets lille prisgalla på CafeTeatret onsdag eftermiddag, så er der rigtig gode chancer for, at teatrene vil være her også i de kommende år, mens det godt kan være mere tvivlsomt med teaterkritikerne.

For dagbladene synes stadig mindre tilbøjelige til at give plads og penge til teaterkritikken og dens udøvere, samtidig med at internettet via blogs og teatrenes egne hjemmesider giver plads til det almindelige publikums meninger og for den sags skyld også de stjerner og hjerter m.v., som hidtil har været forbeholdt de professionelle kritikere.

Formand Olsen synes derfor, at prisuddelingen var en god anledning til at give 'en ordentlig krammer til teaterfolket, mens vi kan…'

Med farcen som bisidder

Og så var den muntre tone slået an, og den blev fulgt op af teaterkritiker Henrik Lyding (Jyllands-Posten, teateravisen.dk og DK4), der motiverede den instruktør-rettede pris Teaterkattens naturlige overdragelse til Heinrich Christensen for dennes overdådige præstation med farcen 'Den spanske flue' på Aalborg Teater.

Heinrich Christensen, der også har haft succes med 'Frankenstein genskabt' på Det Kgl. Teater i indeværende sæson, har faktisk haft et alvorligt forhold til farcen lige fra starten som medlem af teatergruppen The Loyal Shakespeare Company, der blev startet i 1997 og huserede med genialt morsomme og absolut illoyale udgaver af klassikerne i ungdoms- og voksenteatret i nogle år derefter.

Heinrich Christensen, der siden blev uddannet instruktør fra Statens Teaterskole (2007), har også siden haft opgaver i ungdomsteatret, idet han stod for både manuskript og instruktion til BaggårdTeatret og Mungo Parks coproduktion 'Opsang', der giver syv teenage-typer med grovfilen i en hamrende musikalsk og politisk ukorrekt gennemgang af de syv dødssynder. Og blev belønnet med fem stjerner i anmeldelsen her på portalen. Også familieteatret har han haft fingrene i med instruktionen på Aalborg Teater af  Bjarne Reuters ’Fakiren fra Bilbao’, som Henrik Lyding gav alle seks stjerner i sin anmeldelse her på portalen.

Det var dog for iscenesættelsen af 'Café Zennep' på FÅR302, at han modtog en Reumert-talentpris i 2008, og som Heinrich Christensen selv noterede sig i sin morsomme takketale, så var dagens pris ekstra velkommen, for det har ikke været rart 'kun' at have en talentpris hængende over sin karriere i så mange år…

En amatør fra Roskilde

Modtager af den fornemste af de tre priser, Teaterpokalen, var skuespiller Thure Lindhardt for sin overdådige præstation i 'Den mystiske sag om hunden i natten' på Betty Nansen Teatret, hvor han spiller en autistisk 15-årig dreng med al den autoritet og erfaring, som de mange års skuespillergerning har givet ham.

Nævnt her, fordi hans teaterkarriere blev forsøgt sænket af Jakob Steen Olsen mange år tilbage, da han var totalt fejlanbragt i en Shakespeare-forestilling på Det Kgl. Teater.

Jakob Steen Olsen indledte selv med anekdoten i sin pristale for Thure Lindhardt, hvor han førte forsamlingen igennem Lindhardts efterfølgende og særdeles vellykkede karriere både på scenen og i filmen på så grundig vis, at Thure Lindhardt efterfølgende valgte den korte udgave af takketalen, men dog fik fortalt, at han stadig forfølger ambitionerne om en rolle på teatret en gang hver eller hveranden sæson.

Da teateravisen.dk – ganske som med Heinrich Christensen – jo fokuserer på mulige forbindelser til scenekunst for børn og unge, skal det lige nævnes her, at hans karriere ifølge tidligere instruktør, dramatiker og teaterleder Anders Ramberg faktisk blev indledt i en forestilling med professionelle og amatører – deriblandt altså en Thure Lindhardt fra Roskilde –  som Ramberg satte op på Taastrup Teater for flere årtier siden…

Et dansehus for alle

Og så har teateravisen.dk gemt modtageren af Initiativprisen til sidst, nemlig  Dansekapellet ved dens dynamiske leder, Cher Geurtze. 

Danseanmelder Vibeke Vern fra Berlingske motiverede teaterjournalisternes valg af 'det fantastiske sted på toppen af Bispebjerget' i Københavns Nordvestkvarter, der siden den officielle åbning 14. marts 2012 har fungeret som et topmoderne og topfunktionelt danse- og bevægelseshus.

Det tidligere kapel og krematorium, der er blevet totalombygget for 42 mio. kr., huser en lang række aktiviteter både for professionelle dansere og børn og unge fra lokalområdet, ligesom man har fokus på nationalt og  internationalt samarbejde.

Dermed fik det stort anlagte  'community dance'-projekt. fra 1999, 'Dans i Nordvest' et nyt værested, hvor lokale unge undervises i forskellige danseformer som moderne dans, ballet, hiphop, breakdance, streetdance, jazz, zumba m.v.

Dansekapellet, der også huser det professionelle Uppercut Danseteater – som Cher Geurtze var medstifter af – står tillige for en årlig koreografikonkurrence, arrangerer verdensdans for kvinder, gratis dans- og pulstræning, rytmiktræning med mødre og småbørn, break-dance, 'Dans dig glad' og meget mere (se www.dansekapellet.dk).

Og rent internationalt har man siden 2012 haft et samarbejdsprojekt med Hamburg Hip Hop Academy, hvor der afholdes workshops og laves forestillinger.

Cher Geurtze nævnte selv i sin takketale, at det faktisk var den tidligere radikale teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam, der i sin tid stod fadder til ideen til at lade kapellet blive til dansehus, men der er ingen tvivl om, at hun som leder af Dansekapellet har forsynet stedet med ildhu, visioner og utrættelighed.

Hun glædede sig over, at prisen var et dejligt tegn på, at 'dansen bliver anerkendt', og at Dansekapellet har sin force som samlingssted for alle aldre – og at det var brugernes og især børnenes nysgerrighed over for dansens muligheder, der var en stor drivkraft for hendes arbejde.

Dansen som redskab  

Initiativprisen kommer nærmest også som en forsinket fødselsdagsgave til Cher Geurtze, der 6. oktober i år fyldte 60 år og hele sit professionelle liv som danser og koreograf har været optaget af, hvordan dansen kan bruges i arbejdet med børn og unge.

Cher Geurtze – med døbenavnet Cheryl Sue – stammer oprindeligt fra USA, hvor hun er uddannet koreograf fra Boston Conservatory of Music, Dance og Drama. Hun har boet i Danmark siden 1982, hvor hun sammen med kollega og landsmand Ann Crosset etablerede Uppercut Danseteater, der gennem årene har produceret en lang række forestillinger ikke mindst for børn og unge.

I 2011 blev hun udpeget som kunstnerisk leder af Dansekapellet, der består af fem store enheder: En stor Black Box-scene med plads til 249 tilskuere, Kapelsalen til mindre forestillinger samt tre studios, omklædnings- og badefaciliteter. Det samlede bruttoareal i danse- og bevægelseshuset udgør 1714 m2 samt 206 m2 kælder. 

Og stedet har formået at leve op til hendes ord til teateravisen.dk i forbindelse med den officielle åbning i marts 2012:

»Vi håber på, at huset vil stråle ud i det lokale, ud i København, ud i landet og ud i hele verden.« 

Seneste artikler

Seneste artikler

At være Den Grønne Kuffert – en rejse til Mantova

At være Den Grønne Kuffert – en rejse til Mantova

»Jeg ville gerne prøve noget nyt og udfordre mit syn på verden. Og det tror jeg kun, man kan gøre ved at se og lytte.« Sådan skriver 25-årige Liv Annette Muus fra netværket UngKult og Teaterkollektivet AFKOM bl.a. i sin personlige rejseberetning fra Italien, hvor hun i starten af november deltog i en række aktiviteter, hvor der blev diskuteret kultur, kunst og teater på tværs af generationer. Det hele var arrangeret af det EU-støttede ForesTEEN-projekt, som Teatercentrum er aktiv partner i.
Læs mere
Balkan revisited

Balkan revisited

Historien om en turné, som står på skuldrene af en udveksling, der over mange år har forbundet kunst og mennesker med hinanden og ikke mindst styrket en fælles interesse omkring en særlig teaterform.
Læs mere
Dukkemagi i november

Dukkemagi i november

Festival of Wonder gør Silkeborg ekstra attraktiv nogle oplevelsesrige dage hvert andet år i november, hvor der præsenteres internationalt dukke- og animationsteater i alle genrer og for alle aldre.
Læs mere
På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
At være Den Grønne Kuffert – en rejse til Mantova

At være Den Grønne Kuffert – en rejse til Mantova

»Jeg ville gerne prøve noget nyt og udfordre mit syn på verden. Og det tror jeg kun, man kan gøre ved at se og lytte.« Sådan skriver 25-årige Liv Annette Muus fra netværket UngKult og Teaterkollektivet AFKOM bl.a. i sin personlige rejseberetning fra Italien, hvor hun i starten af november deltog i en række aktiviteter, hvor der blev diskuteret kultur, kunst og teater på tværs af generationer. Det hele var arrangeret af det EU-støttede ForesTEEN-projekt, som Teatercentrum er aktiv partner i.
Læs mere
Balkan revisited

Balkan revisited

Historien om en turné, som står på skuldrene af en udveksling, der over mange år har forbundet kunst og mennesker med hinanden og ikke mindst styrket en fælles interesse omkring en særlig teaterform.
Læs mere
Dukkemagi i november

Dukkemagi i november

Festival of Wonder gør Silkeborg ekstra attraktiv nogle oplevelsesrige dage hvert andet år i november, hvor der præsenteres internationalt dukke- og animationsteater i alle genrer og for alle aldre.
Læs mere
På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere