Af: Carsten Jensen

8. oktober 2012

En noget glædesløs fusion

Marionetteatret i Kongens Have bliver fra 1. januar 2013 en selvstændig filial af Det Lille Teater, der har fået overført Marionetteatrets hidtidige kommunale støtte som københavnsk lille storbyteater på 1,2 mio. kr. – og opgaven med at lave gratis sommerteater for de små børn. Forud er gået et uheldigt forløb med dårlig stemning og uenighed mellem de to teatre - og med Københavns Kommune som en mindre vellykket sagsbehandler.

Fredag den 31. august 2012 kl. 15,30 var det slut på sidste opførelse af sæsonens sidste forestilling for Marionetteatret i Kongens Have – og det var samtidig den allersidste forestilling overhovedet som selvstændigt teater efter 47 sæsoners drift.

Københavns Kommune har nemlig valgt at overføre teatrets hidtidige støtte på 1,2 mio. kr. som lille storbyteater til Det Lille Teater fra 1. januar 2013 og har dermed indirekte dikteret en slags fusion, som ingen af de to teatre egentlig havde ønsket.

Marionetteatret i Kongens Have blev startet i 1966 af kunstmaleren Helgo Jørgensen, men siden 1968 har teatret været ledet af Birte Norst, der dog har været ramt af sygdom de senere år, hvorfor hendes mand, Lejf Norst, har stået for driften.

Teatret har siden 1970 haft  scene i pavillonen i Kronprinsessegade 21 og været en fast dele af Københavns sommerunderholdning som gratis marionetteater – og med et årligt tilskuertal på over 40.000 tilskuere.

Marionetteatrets sidste ’selvstændige’ forestilling hed sigende nok ’Hvem ta’r skraldet’, og svaret er vist, at det gør Det Lille Teater. Det er i hvert fald det hæderkronede børneteater i Lavendelstræde, der har fået pålagt at køre sommerens gratis udendørs dukketeaterforestillinger videre fra næste sæson – i princippet med eller uden Marionetteatrets medvirken. Men det ender nu efter et uskønt forhandlingsforløb med en slags filial-løsning, hvor Marionetteatret nedlægges som selvstændig institution pr. 1. januar 2013, hvorefter Det Lille Teater lader teatret fortsætte sin virksomhed som underafdeling med selvstændig profil og logo m.v. og et særskilt udvalg til at planlægge sæsonens repertoire.

Men en del af skraldet burde nu også være røget over til Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, der ikke synes at have ageret med synderlig finesse i denne sag…

Uvillig fusion

Processen omkring den noget glædesløse sammenlægning blev indledt i starten af året, hvor Københavns Kommunes teatre kunne ansøge om at fortsætte med at være eller blive lille storbyteater, og hvor der blev afholdt korte møder med alle interesserede teatre.

Men det blev først rigtig alvor, da Kultur- og Fritidsudvalget torsdag 19. april 2012 meldte offentligt ud omkring kommunens planer med sine små storbyteatre for sæson 2013-16.

Her fremgik det, at Marionetteatret i Kongens Have ville blive fusioneret med Det Lille Teater – eller rettere at Marionetteatrets pulje på de 1,2 mio. kr. årligt i den kommende fireårs-periode ville blive overført til Det Lille Teater, der så skulle lave sommerteater for pengene. (Se evt. artikel). 

Kommunen havde dog ikke rigtig fået afstemt beslutningen med de involverede teatre. Nok havde man gjort det klart for Marionetteatret, at teatret ikke levede op til kommunens ønsker om stordrift og synergieffekt – og at der derfor ville være god mening i at lade sig indrullere under et større teaters vinger, men man fik ikke igangsat et positivt forhandlingsforløb mellem de to involverede teatre.

Og selvom der allerede i februar blev taget kontakt med Det Lille Teater fra Marionetteatrets ledelse, så sagde sidstnævntes bestyrelse dengang umiddelbart nej til planer om en mulig overdragelse.

Man mente i øvrigt, at kommunen brød med det hellige armslængdeprincip, når de ville tvinge to selvejende institutioner sammen i en fusion, som ingen af teatrene efter bestyrelsens opfattelse havde ønsket eller anbefalet.

If. Marionetteatret var kommunens tre argumenter for en sammenlægning ‘mindre sårbarhed, synergi og en højere grad af professionalisme’ lige til at gendrive, idet man bl.a. ikke mente, at der hverken ville blive tale om økonomiske besparelser eller et mere professionelt repertoire ved en tvungen fusion.

Uskønt forløb

Marionetteatrets bestyrelse forsøgte derfor på et par møder med Københavns Kommune at få omgjort beslutningen, men fik if. bestyrelsesmedlem Palle Aagaard at vide, at ’sammenlægningen er politikernes ønske, og at beslutningen derfor ikke kan gøres om’.

Imens gik tiden. Marionetteatrets bestyrelse bad 30. maj om et snarligt møde med Det Lille Teaters bestyrelse. Her ville man høre om teatrets tanker og visioner omkring en videreførelse af Marionetteatret, mens Det Lille Teater hellere ville informeres om de rent praktiske ting, der skulle afklares, idet man i givet fald agtede at videreføre Marionetteatret i dets nuværende ånd og stil.

Denne uenighed fik så lov til at simre hele sommeren, idet Det Lille Teater ikke kunne samle sin bestyrelse før 23. august. Til stor utilfredshed i Marionetteatrets bestyrelse, der derfor ikke var til sinds at sige ja til en overdragelse på det tidspunkt.

Men bestyrelserne mødtes da så endelig 23. august, hvor der var en del ’heftige meningsudvekslinger’, som Lejf Norst, Marionetteatrets de facto-leder, udtrykker det over for børneteateravisen.dk

På Marionetteatrets efterfølgende bestyrelsesmøde 30. august gik bølgerne ligeledes højt, og selvom det her if. Lejf Norst blev besluttet at ’acceptere at  aflevere Marionetteatret til Det Lille Teater’, fik det Palle Aagaard til sammen med Morten Grue at forlade Marionetteatrets bestyrelse i protest mod den ’tvungne overdragelse’.

Tilskuddet blev taget

Palle Aagaard sendte også sin protest til kommunens øverste politisk ansvarlige, kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), som i sit svar satte ’fusionen’ i et lidt andet lys.

I en mail 3. september 2012 skriver Pia Allerslev nemlig, at ’det ikke blev besluttet, at Marionetteatret skal lægges ind under Det Lille Teater. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at tilskuddet, der tidligere blev udbetalt til Marionetteatret, fremover udbetales til Det Lille Teater, som samtidig overtager forpligtelsen til at lave gratis marionetteater for børn i sommermånederne. Der er ikke herved taget stilling til, hvad der skal ske med Marionetteatret; det beslutter alene Marionetteatrets bestyrelse’.

Hermed kom det altså helt officielt frem, at Det Lille Teater i princippet kunne bruge det forøgede tilskud til sit helt eget projekt sommerdukketeater og altså også i princippet være med til at lukke Marionetteatret, hvis dette ikke selv fandt andre midler til at drive teatret videre med.

Det havde man rent faktisk forgæves forsøgt, idet tanken if. bestyrelsesmedlem Aagaard var at ’retablere teatret som en ambitiøs scene til afsøgning og udvikling af dukketeatrets udtryksformer, finansieret af sponsorater’.

Behersket glæde

Samme dato, altså 3. september, fik Det Lille Teater så i øvrigt Marionetteatrets beslutning at vide.

Det var følgelig først 11. september 2012, at Det Lille Teater selv i en noget lakonisk pressemeddelelse fortalte, at man af Københavns Kommune ’er blevet pålagt at drive Marionetteatret i Kongens Have fra 1. januar 2013’ og derfor nu ’ser frem til at producere sommerteater for byens børn, voksne og turister’.

Begejstringen var afgjort til at overskue i den meddelelse, men bag lå altså også et noget træls forløb med dårlig stemning mellem de to teatres ledelser og bestyrelser, og hvori  indgår et klart indtryk af, at kommunen ikke har brugt overdreven meget krudt på at agere forbindelsesled og dermed smidiggøre den sammenlægning, der nu er en realitet.

Ligesom kommunen måske heller ikke har spillet kortene rent ud i relation til Marionetteatrets nuværende ledelse og et slet skjult ønske om et hurtigt generationsskifte. Der er trods alt tale om en langtidssyg leder, Birte Norst,  på nu 77, hvor hendes Lejf på 74 har måttet køre teatret gennem et par år.

I kommunens og borgmesterens udmeldinger har man sløret det med bemærkninger om ’mindre sårbarhed’ og ’større robusthed’, garneret med ’synergieffekt’, ’forenkling’ og ’samarbejde’.

Ingen glidende overdragelse

Leif Norst selv erkender i en skrivelse til børneteateravisen.dk, at det måske nok var på tide, at han og Birte Norst trak sig tilbage, ikke mindst pga. at Birte Norst de sidste år har været plaget af alvorlig sygdom, så hun ikke længere kunne være aktiv.

»Men vi ville gerne have kunnet bestemme tempoet selv, så vi i løbet af et par år stille og roligt kunne finde nye ’plejeforældre’,« som han udtrykker det.

Det bliver der altså ikke noget af nu. De to gange Norst indgår ikke i hverken Marionetteatret eller Det Lille Teaters ledelse efter 1. januar 2013, selvom der i de indledende snakke, hvor stemningen var noget bedre, lå i kortene, at i hvert fald Lejf Norst kunne blive en aktiv del af en glidende overdragelse af Marionetteatret.

Til gengæld er alle de nuværende kunstneriske medarbejdere på Marionetteatret med i Det Lille Teaters nuværende fremtidsplaner. Og de er da heller ikke fremmede for hinanden. Flere af dem har i årenes løb været med i forestillinger på Det Lille Teater – som dukkemagere, dukkeførere, manuskriptforfattere, instruktører m.v. – og de vil og skal nu være med til at sikre, at Marionetteatrets sjæl og profil lever videre.

Ked af forløbet

Trine Wisbech er som medlem af Det Lille Teaters firemandsledelse talskvinde i denne sag.

Hun er ked af forløbet, som har smittet noget af på teatrets begejstring over det nye projekt, men fortæller, at man nu ser frem til den spændende udfordring, det er at skulle videreføre Marionetteatret med selvstændig profil og form, nu hvor det langt om længe ligger fast, at Det Lille Teater rent faktisk kan producere sommerdukketeater på Marionetteatret.

»Det Lille Teater var helt fra starten af året åben og positiv over for at lade Marionetteatret blive en del af Det Lille Teater frem for at vi skulle finde egne måder at køre sommerteater på. Og vi har hele tiden ønsket en proces, hvor det nuværende hold bag Marionetteatret førte teatret videre, og så gennem de kommende fire sæsoner sikre en glidende overgang omkring ledelse og kunstnerisk stab,« lyder det fra Trine Wisbech, der i øvrigt medgiver, at der ikke er de store besparelser at hente ved samkøring af de to teatre.

»Selvfølgelig vil der være visse administrative fordele, men vi vil under alle omstændigheder køre regnskaber m.v. separat for de to teatre og holde dem adskilt og profileret som hidtil.«

Rent kunstnerisk besluttes repertoiret for næste sæson af Det Lille Teaters ledelse i samarbejde med Marionetteatrets faste medarbejdere, mens man fremover vil nedsætte et egentligt repertoireudvalg.

Behov for renovering

Der er allerede fuld gang i planlægningen af næste sommers aktiviteter. De ’faste’ folk fra Marionetteatret har budt ind omkring næste års repertoire, som nu ligger fast med de sædvanlige to forestillinger for de små tilskuere, der traditionen tro valfarter til gratis teater i Kongens Have i sommermånederne.

Trine Wisbech er da heller ikke blind for de synergieffekter, der kan ligge i at fortælle havens gæster om Det Lille Teaters forestillinger – og omvendt.

Men ud over kunsten i Marionetteatret er der også brug for lidt renovering af  Marionetteatrets teaterpavillon, hvor ikke mindst de elektriske installationer har det skidt. Det er der slet ikke penge til i Marionetteatrets nu overførte støtte på de 1,2 mio. kr. årligt – her går stort set alle til lønninger og meget lidt til administration og markedsføring – så Trine Wisbech og Co. håber på lidt økonomisk velvillighed fra fonde m.fl. til istandsættelsen.

De to pavilloner (Kronprinsessegade nr. 19 og nr. 21), der udgør Marionetteatrets lejemål, er godt nok ejet af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, men her har man skudt projekt totalrenovering af nr. 21 til 2017, mens nr. 19 – der bruges som værksted – if. Lejf Norst nok blev totalrenoveret i 2010, men tog skade, da et stillads i februarstormen 2011 væltede ned over bygningen, som nu afventer forsikringssag og udbedring.

Klar til sommerteater

Men her og nu vil Det Lille Teater så gå i gang med at glæde sig over, at man i hvert fald de næste fire år som københavnsk lille storbyteater udover forestillinger i det hyggelige teaterhus i Lavendelstræde i det indre København også skal stå for sommerteater i Kongens Have.

Og bundlinjen for Trine Wisbech er da også helt klart, at det er en ’god ting’ – og i øvrigt til stor glæde også for Det Lille Teaters bestyrelse, der ofte har ivret for at få sommerteater på repertoiret og gøre Det Lille Teater helårsaktiv. Hidtil har man bl.a. snakket om mulighederne i Det Lille Teaters egen gård eller måske Rådhushaven. Nu er det med en kommunal beslutning og et knudret forløb blevet til marionetteater i Kongens Have.

Forhåbentlig kan Birte og Lejf Norst også  – når tumulten har lagt sig lidt – glæde sig over, at et livsværk er bevaret og kan videreføres, fordi Marionetteatret også de kommende somre er at finde i de små pavilloner.

Seneste artikler

Seneste artikler

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere
Forbehold var et ukendt fremmedord

Forbehold var et ukendt fremmedord

Der var teater i alle afkroge af Helsingør under den netop afsluttede PASSAGE Festival, hvor mere end 50 europæiske teater- og cirkuskompagnier deltog. Indtrykket var, at åbnede man en tilfældig gadedør i et af de små stræder, ville det vælte ud med gøgl og håndstand og udenlandske overskæg. Me Lund har lavet denne stemningsfulde festivalreportage til Teateravisen
Læs mere
God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere
Scenekunsten hyldet og fejret

Scenekunsten hyldet og fejret

Med et forrygende show viste Årets Reumert 2024, at essensen af al scenekunst er levende mennesker. Sådan lød dommen fra Teateravisens anmelder, Randi K. Petersen, som i stedet for som normalt at levere faglige kritik af børne- og ungdomsteatrenes forestillinger var blevet bedt om at anmelde prisfesten
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere
Forbehold var et ukendt fremmedord

Forbehold var et ukendt fremmedord

Der var teater i alle afkroge af Helsingør under den netop afsluttede PASSAGE Festival, hvor mere end 50 europæiske teater- og cirkuskompagnier deltog. Indtrykket var, at åbnede man en tilfældig gadedør i et af de små stræder, ville det vælte ud med gøgl og håndstand og udenlandske overskæg. Me Lund har lavet denne stemningsfulde festivalreportage til Teateravisen
Læs mere
God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere
Scenekunsten hyldet og fejret

Scenekunsten hyldet og fejret

Med et forrygende show viste Årets Reumert 2024, at essensen af al scenekunst er levende mennesker. Sådan lød dommen fra Teateravisens anmelder, Randi K. Petersen, som i stedet for som normalt at levere faglige kritik af børne- og ungdomsteatrenes forestillinger var blevet bedt om at anmelde prisfesten
Læs mere