ET KUNSTNERISK og organisatorisk fyrtårn gennem fire årtier i dansk børneteater er død. Michael Ramløse blev 72 år – og måtte de sidste år døje med et skrantende helbred i kølvandet på en hjerteoperation med grotesk efterfølgende fejlbehandling, der satte sit præg på hans virke pga. smerter og nedsat lungefunktion.
Men han var sej, beklagede sig sjældent, selvom undersøgelser og lejlighedsvise indlæggelser blev en del af tilværelsen. Sidste forår måtte han tilbringe adskillige uger i isolation på hospitalet med MRSA, som også førte til bl.a. udskiftning af pacemaker og kroniske rygproblemer. Efter et fald juleaften blev han atter indlagt, fik igen konstateret MRSA – og sov stille ind 8. januar.
HELBREDSPROBLEMERNE var medvirkende til, at han i januar 2017 stoppede som adm. leder af Teatret Fair Play – og blev hyldet af et gevaldigt fremmøde til en afskedsreception, hvor han bl.a. blev prist med stående ovationer, muntre anekdoter og lange og bevægende taler af kolleger, samarbejdspartnere og andre, der har haft ham som mentor og forbillede gennem Michaels lange, glorværdige karriere i dansk børneteater og det internationale arbejde.
»Jeg var slet ikke klar over, at jeg var så enestående og fantastisk,« lød det dengang ganske karakteristisk fra Michael Ramløse, hvis cv dog taler for sig selv: Kunstnerisk som dramatiker, komponist, iscene- og oversætter m.v. Organisatorisk som bl.a. leder af Teatercentrum og aprilfestivalerne, generalsekretær i International ASSITEJ, formand for Refusionsudvalget, formand for BørneTeaterSammenslutningen (BTS) og mange andre steder, hvor hans kampgejst og talegaver også betød indflydelse og forandringer, der stod i skærende kontrast til hans personlige beskedenhed og en total mangel på forfængelighed, som på et tidspunkt fik kære kolleger til at oprette en forening til Michael Ramløses forskønnelse…
ET LEJLIGHEDSVIST iltert temperament hører også med til historien, selvom han primært brugte det overfor lovgivere og myndigheder m.fl. i kampen for bedre vilkår og synlighed for dansk børneteater.
Som da han på et møde konfronterede det daværende Teaterrådet med ordene: »Gør Jeres arbejde eller gå af!«
Som i den berømte tale han som BTS-formand leverede ved festivalen i Lyngby i 2002, hvor åbningsforestillingen blev afbrudt efter 85 pct. af spilletiden for at markere de 15 pct., som den borgerlige regering havde skåret af kulturbudgetterne. Kulturministeren var til stede og blev rasende, de lokale honoratiores ligeså – men Michael talte for teatrene og ikke fordrageligheden.
FOR DENNE STÆRKT SORGRAMTE skribent var han en overmåde god ven og kampfælle gennem 35 år, lige fra mit første møde med ham efter overtagelsen af redaktørposten for BørneTeaterAvisen i 1986, hvor han fluks tilbød skriverier og hjælp og via sin umådelige indflydelse og popularitet også banede en nem og hyggelig vej ind i det danske børne- og ungdomsteatermiljø.
Michael Ramløse var nemlig også et festligt gemyt, der ved skæbnens lunefuldhed var begavet med et efternavn i forunderlig kontrast til hans naturlige tørst, som gerne kom til udtryk i gode venners lag. Og rygningen blev heller aldrig lagt på hylden.
Det er gennem årene – udover samvær ved diverse arrangementer og som ledsager på faglige rejser i udlandet – blevet til rigtig mange hyggelige 'ølmøder' over et par fadøl på udvalgte værtshuse, hvor der er blevet snakket børneteater og udvekslet anekdoter og af og til sågar noget, vi valgte at betragte som livsfilosofisk tankegods.
Det havde vi tænkt os at blive ved med i rigtig mange år endnu. Men nu er han borte og jeg savner allerede helt massivt hans gode selskab.
Men mindet om et ekstraordinært menneske og et fyrtårn i dansk børneteater vil leve videre. Æret være hans minde.