Af: Carsten Jensen

14. juni 2010

En balancegang

Horsens Børneteaterfestival fejrer i år 25-års jubilæum, og i forhold til sidste år bydes der på flere og nyere forestillinger og en ny form for debatforum – samt en ny festivalkoordinator. Stine Kamstrup Knudsen har dog en fortid som bl.a. frivillig hjælper og festivaltilskuer, hvilket giver en god ballast til balancen mellem traditioner og fornyelse, når hun skal sætte sit eget aftryk på den hæderkronede festival.

Fra i dag (14. juni) er det muligt for ’teateropkøbere og andre teaterfaglige kontaktpersoner’ at bestille billetter til Horsens Børneteaterfestival 2010, der afvikles fra 17.-19. september og netop i år kan fejre sit 25-års jubilæum.

Veteraner og teaterhistorisk interesserede vil vide, at det hele startede som en regional teaterfestival for medlemmer af BørneTeaterSammenslutningen (BTS) i Brædstrup i 1985, organiseret af Kaskadeteatret og teaterleder Jan Torp, der ville prøve om man ikke kunne forkæle teaterformidlerne bedre end tilfældet var på de store april-festivaler.

I 1988 flyttede festivalen til Horsens, der både tilbød bedre økonomisk støtte og lokalemæssige rammer – og selvom festivalen holdt pause et enkelt år i starten af perioden og Kaskadeteatret selv blev nedlagt i 2000, er Horsens Børneteaterfestival fortsat som et kommunalt anliggende.

Flere forestillinger i år

Gennem alle årene har Horsens Børneteaterfestival søgt at leve op til ryet som en festival for teaterarrangører. Man indførte således forudbestilling af billetter adskillige år før april-festivalen, og man har afviklet festivalen i Horsens midtby med gåafstand mellem de enkelte spillesteder.
Den faste tradition som en festival for alle BTS-teatre og enkelte andre inviterede blev bragt til ophør for et par år siden, da arrangørerne mente, at festivalen var blevet for stor og uoverskuelig. Festivalen er nu blevet en invitationsfestival, hvor et dramaturgiat udvælger forestillinger – og sidste år fortsatte man kursen mod det erklærede mål om at være en mindre og mere kvalitativ festival.
Det betød dog et program med så relativt færre forestillinger, at det skabte frustration blandt teaterformidlerne (læs evt. reportagen fra festivalen: ’Plads til begejstring’
.

Det har arrangørerne og festivalens dramaturgiat taget konsekvensen af, så 2010-udgaven opererer med 35 teatre og 38 forskellige forestillinger – hvoraf en halv snes vil være ganske nye.

Tidligere frivillig

Ikke mindst det sidste er en af de aftryk, som den nye festivalkoordinator har sat på Horsens Børneteaterfestival anno 2010.

Stine Kamstrup Knudsen afløste 1. februar i år Steen Larsen-Ledet og blev dermed den blot fjerde koordinator i festivalens 25-årige historie efter festivalstifter Jan Torp, hans mangeårige afløser, Lone Wessel, og altså Larsen-Ledet.

Stine Kamstrup (f. 1979) er uddannet dramaturg og kommer fra en stilling som projektleder på den internationale showcase :DANISH+, der arrangeres af Gruppe 38 i Århus med det formål at præsentere danske børne- og ungdomsforestillinger for internationale opkøbere.

Hun har således både erfaring med at lave teaterfestival og et kendskab til børneteatermiljøet og flere af de børneteaterproducenter, der er med på festivalen i Horsens.

»Og så kender jeg festivalen her i Horsens ret godt – tidligere har jeg været frivillig hjælper og senere har jeg besøgt festivalen både som almindelig gæst med mine børn og i forbindelse med min ansættelse på Gruppe 38. Så det er en spændende udfordring nu at sidde på den anden side af bordet i koordinator-rollen,« kommer det fra Stine Kamstrup, der har haft det fint med at blive kastet ud i en stor festival med mange traditioner.

»Det er spændende. Og det er vigtigt at finde en balance mellem respekt for traditionerne og plads til at nye bolde bringes i spil. Her tænker jeg netop, at det er en fordel, at jeg kender festivalen og har været på den en del gange med forskellige kasketter på.«

Fleksibelt debatforum

Blandt de ’nye bolde’ er udenomsaktiviteter for de unge tilskuere i form af to legeområder med henholdsvis musikinstrumenter og tumledyr, der indrettes i samarbejde med Legeskab og bObles. Og er sponseres af firmaer.
Det er nyt for de store danske festivaler, men er et anerkendt koncept ved mange udenlandske børneteaterfestivaler, der er mere afhængige af sponsorer og sponsorater og heller ikke har ’berøringsangst’ overfor mere kommercielle tiltag.

Også det traditionelle debatforum har fået et løft, hvori forskellige faglige input fordeles som små øer i programmet i form af oplæg, underholdning, fest m.v.

»Det nye ved debatforum i år er formen. Tanken er at integrere de faglige elementer mere i festivalen og samtidig gøre det fleksibelt, så den enkelte vælger de faglige dele, der er mest interessant og vedkommende. Det giver også mulighed for oplæg, der er målrettet mere specifikke grupper af festivalens gæster. I år har vi et oplæg med en skoleleder, som primært henvender sig til teaterkontaktlærere,« fortæller Stine Kamstrup.

– Debatforum-temaet hedder: ’Er kvalitetskunst vigtigt for børn og unge?’ Det kan der vel ikke sættes de store spørgsmålstegn ved, så hvad er det for nogle svar, I gerne vil give?

»De fleste af os kan nok godt blive enige om, at kvalitetskunst er vigtigt for børn og unge, men tanken er, at oplæggene skal give forskellige vinkler på, hvad børn får ud af sådanne kulturelle oplevelser. Der vil derfor være oplæg fra praktikere, der fortæller om deres erfaringer og syn på sagen, og fra forskere der kommer med mere videnskabelige vinkler,« kommer det fra festivalkoordinatoren.

Positiv respons

Og Stine Kamstrup er heller ikke bange for at give sit eget syn på professionel scenekunst for børn og unge:
»Det, som jeg synes er ret fantastisk ved dansk scenekunst for børn og unge, er, at teatrene tager deres publikum alvorligt. Børn og unge har sans for kvalitet – og skal have æstetiske, tankevækkende og kvalitative oplevelser på samme vis som voksne. Og det er jo netop det, dansk børneteater er kendt for ude i verden – at der også til børn produceres scenekunst af en virkelig høj kvalitet, og at mange af de danske forestillinger har en sådan karakter at de kan ses med stort udbytte af både børn og voksne,« siger Stine Kamstrup.

Hun er som ny festivalkoordinator jo ikke ansvarlig for sidste års stærkt decimerede program, der afstedkom en udbredt kritik fra en ellers trofast formidlerskare, men hun erklærer, at man har taget kritikken til efterretning:

»Vi får generelt meget positiv respons på festivalen, men vi har også fået nogle tilbagemeldinger om, at et vist udvalg af forestillinger er nødvendigt, for at det er interessant for formidlere og opkøbere. Det imødekommer vi ved at have flere forestillinger på programmet i år, og et af mine ønsker har været at præsentere nogle spritnye forestillinger, som formidlere og opkøbere ikke tidligere har haft mulighed for at se. Allerede nu har vi fået rigtig meget positiv respons på årets festivalprogram,« siger Stine Kamstrup.

At kritikken ikke gik sporløst henover arrangørerne sidste år kunne man også se ved, at der i forlængelse af sidste års festival blev der udsendt et elektronisk spørgeskema til formidlere, fagfolk m.v. om deres oplevelse af festivalen.

– Hvad er der kommet ud af den undersøgelse?

»Undersøgelsen har bekræftet os i, at Horsens Børneteaterfestival er en vigtig tilbagevendende begivenhed for rigtig mange formidlere og opkøbere. De folk, der kommer til Horsens, er glade for, at festivalen er overskuelig og hyggelig – og at alle spillesteder ligger i gåafstand fra hinanden. Det faglige element bliver også fremhævet – og så har mange været rigtig glade for sidste års nye tiltag, det udenlandske gæstespil. Så den del holder vi naturligvis fat i. Men evalueringen viser også, som du selv er inde på, at nogle formidlere ikke mener, at udbudet af forestillinger sidste år var stort nok. Det har vi naturligvis taget til os.«

Mere liv i gaderne

– Har du/I aktuelle ideer til videreudvikling af festivalen i de kommende år?

»Sidste års succes med et udenlandsk gæstespil skal naturligvis føres videre, så der er vi allerede i gang med at tænke på 2011. Desuden vil vi gerne have mere liv ud i gaderne. I år er der foruden udendørs forestillinger på gågaden og foran Horsens Ny Teater også en happening på gågaden som optakt til hele festivalen og til en af de konkrete forestillinger. Og så bliver der etableret nogle udendørs legeaktiviteter, hvor børn og børnefamilier kan fordrive eventuel ventetid mellem forestillinger på en sjov måde,« siger Stine Kamstrup, der dog er helt indstillet på, at festivalen ikke igen må vokse arrangørerne over hovedet…

»I forhold til festivalens størrelse sætter økonomi og antal af spillesteder en helt automatisk grænse for, hvor mange forestillinger der kan præsenteres. Der er en øvre grænse på omkring 90 opførelser, dvs. 30-40 forskellige forestillinger. Foruden kvalitet lægges der i valget af forestillinger vægt på spredning i forhold til alder og genrer. Og her er dramaturgiatet også en vigtig sparringspartner for den løbende videreudvikling af festivalen,« siger Stine Kamstrup om det fire personers udvalg, der har placeret sig på øretævernes kunstneriske holdeplads – og som p.t. består af Bodil Alling (kunstnerisk leder af Gruppe 38), Folmer Kristensen (skuespiller m. tilknytning t. bl.a. Møllen, Nørregaard, Rio Rose og Teatret), Stephan Pollner (skuespiller og producent for &Pollner Teaterproduktion) samt Lene Vestergaard (skuespiller og instruktør).

Festivaler supplerer hinanden godt

Men festivalen er i øvrigt ikke eneste opgave for festivalkoordinator Kamstrup, der også har overtaget forgængerens arbejde med indkøb af forestillinger til kommunens skoler og institutioner.

»Jeg booker forestillinger til kommunens skoler ud fra den enkelte skoles ønsker – og rådgiver de skoler, der synes de har brug for det. Foruden børneteaterfestivalens budget bliver der i Horsens Kommune købt teater til skolerne for 300.000 kr.« fortæller Stine Kamstrup, der næppe selv får set meget teater på sin første festival som koordinator, men selvfølgelig nåede omkring Teatercentrums store festival i april i Esbjerg.

»Det var dejligt at være på festival i Esbjerg og jeg har nogle skønne teateroplevelser med derfra. April-festivalen har et stort program – og jeg synes, at det er imponerende, at der i Danmark produceres så meget teater for børn og unge. Her i Horsens vil vi holde fast i at være en mindre og overskuelig festival, der præsenterer et udvalgt program med nogle af landets bedste forestillinger til børn og unge, På den måde synes jeg at de to festivaler supplerer hinanden godt.«

Seneste artikler

Seneste artikler

Balkan revisited

Balkan revisited

Historien om en turné, som står på skuldrene af en udveksling, der over mange år har forbundet kunst og mennesker med hinanden og ikke mindst styrket en fælles interesse omkring en særlig teaterform.
Læs mere
Dukkemagi i november

Dukkemagi i november

Festival of Wonder gør Silkeborg ekstra attraktiv nogle oplevelsesrige dage hvert andet år i november, hvor der præsenteres internationalt dukke- og animationsteater i alle genrer og for alle aldre.
Læs mere
På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Balkan revisited

Balkan revisited

Historien om en turné, som står på skuldrene af en udveksling, der over mange år har forbundet kunst og mennesker med hinanden og ikke mindst styrket en fælles interesse omkring en særlig teaterform.
Læs mere
Dukkemagi i november

Dukkemagi i november

Festival of Wonder gør Silkeborg ekstra attraktiv nogle oplevelsesrige dage hvert andet år i november, hvor der præsenteres internationalt dukke- og animationsteater i alle genrer og for alle aldre.
Læs mere
På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere