Af: Carsten Jensen

3. november 2009

En animeret oplevelse

Med 119 forestillinger, teatre fra ni europæiske lande, workshops, foredrag, film, udstillinger og legestuer m.v. åbnes der atter for et overflødighedshorn, når Silkeborg Dukketeaterfestival fra 12.-15. november byder på animationsteater på højeste niveau for både børn og voksne.

Her kan man møde monstre og vanskabninger, Hitler under sine sidste dage i førerbunkeren, et ligkistemagasin i forfald og mange andre rædselsvækkende scenarier, men også Romeo og Julie, en lattervækkende hypokonder og mange poetiske øjeblikke. For animationsteatret har lige så mange facetter som der er udøvere af denne særlige teatergenre, og det kan man i den grad forvisse sig om under Silkeborg Dukketeaterfestival, der byder på højtprofileret kunst og et hav af sideaktiviteter i perioden 12.-15. november.

Den biennale festival, der med sit store internationale fokus også går under navnet Festival of Wonder, koncentrerer sig i år om europæisk dukketeater i anledning af 20-året for Murens fald, men har også valgt temaet ’levende musik i dukketeatret’, der udover en række udvalgte forestillinger også behandles i form af flere workshops.

De er som de fleste andre workshops for voksne, foregår på engelsk og er i sagens natur mest beregnet for scenekunstnere, men der er skam også dukkeværksteder, film og udstillinger for alle aldre og forudsætninger, for Silkeborg Dukketeaterfestival er både for børn og voksne, for lokale teatergængere og for internationale teaterfolk.

Teatertid for de lokale skolebørn

Festivalen forventer 10.775 tilskuere, hvilket er fuldt hus – og ganske som det plejer at være, lyder det fra den kunstneriske leder, Ulla Dengsøe, der gennem mange år omhyggeligt har opbygget en kvalitetsfestival, der indrammes af gode spillesteder, og en fin stemning gennem fem dage. Dette lyder måske som en pressemeddelelse fra festivalen selv, men det er såmænd bare konklusionen efter besøget på seneste festival i 2007 og et nøjere studie af dette års program.

Lidt under halvdelen af de mange billetter er i øvrigt øremærket til skole- og institutionsforestillinger, for efter aftale skal alle skoler i Silkeborg have mindst en forestilling ud, ligesom mange daginstitutioner køber lukkede forestillinger.

Festivalen er således en vigtig del af børneteaterformidlingen i Silkeborg Kommune, og Ulla Dengsøe er i øvrigt af den klare opfattelse, at kommunalreformen ikke har sat sig negative spor i kommunens økonomiske prioritering af teaterkunst til børn og unge. Alene i festivalperioden får skolerne 31 forestillinger, heraf tre internationale, mens der arrangeres 34 forestillinger for institutionerne.

Billigt – men ikke gratis

Med hensyn til den officielle og åbne del af festivalen oplyser Ulla Dengsøe, at der som vanlig er rigtig god gang i billetsalget, men at man tilbageholder ca. 10 pct. af billetterne, der så først kommer til salg under festivalen.
Og det koster altså ikke en herregård at se dukketeater i Silkeborg:

»Vi har helt bevidst sat billetpriserne lavt. Billetter til børneforestillinger koster 40 kr. Voksenforestillinger koster 75 kr. og en enkelt meget dyr satsning koster 100 kr. Billetindtægterne er vigtige for festivalen, da mange af de store gæstespil er meget dyre, og også, fordi vi har meget store udgifter til hotel m.v.,« siger Ulla Dengsøe, der helt afviser muligheden af at sponsoreringen af festivalen bliver så god, at man – i lighed med andre danske festivaler med børneteater på programmet – kan tilbyde gratis billetter.

»Ved festivalens spæde begyndelse udleverede vi gratis billetter. Det giver erfaringsmæssigt et stort billetspild, så allerede for mange år siden gik vi over til brugerbetaling, og det agter vi at fortsætte med. Men stadig vil vi gerne holde lave billetpriser,« siger kvinden, der håndterer et festivalbudget på tæt ved to millioner kroner, der er skruet sammen via kommunale tilskud, statslige tilskud fra Kunstrådet og bidrag fra lokale, fonde m.v.

Pionerarbejde med dukketeater for voksne

»Pudsigt nok er det de internationale forestillinger for voksne, der går først. Vi ved dog af erfaring, at mange familier med børn først beslutter sig kort før festivalen,« lyder det fra Ulla Dengsøe, der pga. af billetsalget via internettet ikke kan sige noget helt præcist om tilskuersammensætningen, men erfaringerne fra tidligere år fortæller om et stort lokalt publikum, voksne såvel som børn, og ikke mindst et stort internationalt publikum.

»Vi ved med sikkerhed, at der kommer internationale festivalarrangører fra London, Dublin, Bratislava, Helsinki, Göteborg, Meppelt i Belgien, Montreal i Canada, Berlin, Teheran, Krakow, Lissabon og Moskva,« siger lederen af den festival, der med sine mange internationale forestillinger har givet danske teaterinteresserede forståelse for, at dukketeater for voksne er en højt respekteret kunstart i mange europæiske lande, selvom der ikke er store traditioner her i landet.

»Lige fra festivalens spæde barndom har vi vist internationale forestillinger sideløbende med danske. I starten skulle vi ’slå meget på tromme’, når vi tilbød voksenforestillinger. Det har absolut ikke været nødvendigt gennem de sidste mange år. Voksenforestillingerne er udsolgt før alle andre forestillinger. Så vi kan vist godt sige, at vi har indført dukketeater for voksne i Danmark,« kommer det fra Ulla Dengsøe, der rejser rigtig meget rundt for at finde de rigtige gæstespil.

»Jeg besøger mange festivaler både i Europa og andre steder, og ofte rejser jeg ud for at se en enkelt forestilling for at sikre mig det bedste af det bedste. Det er selvfølgelig dyrt, men også absolut nødvendigt – både af hensyn til valg af forestillinger og nødvendigt med hensyn til networking. Jeg har netop været på den store verdensfestival i Charleville i Frankrig. Her havde jeg rig lejlighed til at mødes med mange internationale teatre og med mange af mine kolleger fra hele verden. Der uddelte jeg også vores program, som der var meget stor interesse for. En meget efterspurgt spiller fra New York, som jeg længe har ønsket at invitere, sad en dag og læste i programmet og udbrød så: ’What a programme. You have all the good guys’, og så kom hans dvd’er osv. frem. Bedre kan det vist ikke være…«

Et videnscenter

At Festival of Wonder blevet kendt og respekteret i den internationale dukketeaterverden, betyder følgelig, at rigtig mange teatre gerne vil spille i Silkeborg.

»Jeg får vel gennemsnitligt et tilbud om dagen fra internationale teatre, der gerne vil vise deres forestillinger på festivalen. Det er ganske umuligt at se alle tilbuddene. Men alt, hvad vi viser, bliver set først og ofte flere gange. For eksempel har jeg set vores åbningsforestilling tre gange, før den blev inviteret,« siger Ulla Dengsøe, der endog har været med på ide-planet omkring festivalens helt store satsning, den tjekkiske nycirkusforestilling ’Obludarium’, der er lavet af Forman Brothers Theatre og som kommer til Silkeborg med en stor teaterpris i bagagen, Alfred Radok-prisen, der kan siges at være Tjekkiets svar på den danske Reumert-pris.

Med festivalens stigende anerkendelse nationalt og internationalt er Festival of Wonder også kommet til at fungere som en slags videnscenter inden for dukketeatergenren, hvor professionelle dukketeaterentusiaster mødes og udveksler erfaringer og giver hinanden gode råd.

Det kan man forvisse sig om, hvis man lægger kursen om ad Silkeborg til i løbet af de fem dukketeaterdage.

Seneste artikler

Seneste artikler

God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere
Scenekunsten hyldet og fejret

Scenekunsten hyldet og fejret

Med et forrygende show viste Årets Reumert 2024, at essensen af al scenekunst er levende mennesker. Sådan lød dommen fra Teateravisens anmelder, Randi K. Petersen, som i stedet for som normalt at levere faglige kritik af børne- og ungdomsteatrenes forestillinger var blevet bedt om at anmelde prisfesten
Læs mere
Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Over 1.000 teaterfolk fra over 70 lande, 65 faglige arrangementer og 25 håndplukkede forestillinger fra fem kontinenter - dét dannede til sammen en meget multikulturel begivenhed, der under ét havde fået navnet Den 21. Verdenskongres for Scenekunst for Børn og Unge. Det hele blev afviklet i den cubanske hovedstad, Havana, i dagene 24. maj til 1. juni. En talstærk dansk delegation deltog også i dette omfangsrige arrangement, som uden sammenligning er det største af sin art inden for børne- og ungdomsteatret.
Læs mere
Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere
God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere
Scenekunsten hyldet og fejret

Scenekunsten hyldet og fejret

Med et forrygende show viste Årets Reumert 2024, at essensen af al scenekunst er levende mennesker. Sådan lød dommen fra Teateravisens anmelder, Randi K. Petersen, som i stedet for som normalt at levere faglige kritik af børne- og ungdomsteatrenes forestillinger var blevet bedt om at anmelde prisfesten
Læs mere
Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Over 1.000 teaterfolk fra over 70 lande, 65 faglige arrangementer og 25 håndplukkede forestillinger fra fem kontinenter - dét dannede til sammen en meget multikulturel begivenhed, der under ét havde fået navnet Den 21. Verdenskongres for Scenekunst for Børn og Unge. Det hele blev afviklet i den cubanske hovedstad, Havana, i dagene 24. maj til 1. juni. En talstærk dansk delegation deltog også i dette omfangsrige arrangement, som uden sammenligning er det største af sin art inden for børne- og ungdomsteatret.
Læs mere
Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere