Det Olske Orkester har et godt greb om de økonomiske muligheder for tiden. Sidste efterår bevilgede Projektstøtteudvalget for Scenekunst (PUS) således teatret en treårig driftsbevilling for 2017/18, 18/19 og 19/20 på i alt fire mio. kr. – og nu har Bikubenfonden så lagt 1,5 mio. kr. ekstra i pengekassen.
De mange rare penge skal gå til en trilogi, hvis udfordrende titel er: 'En nations selvhad – Danmark mellem skam og selvovervurdering'.
At Bikuben på denne måde følger op på Projektstøtteudvalgets prioritering af vores kunstneriske ambitioner gør, at vi kan satse på at fuldføre vores planer og få mulighed for at fordybe os i arbejdet, lyder det fra Lotte Faarup og Øyvind Kirchhoff, kunstneriske ledere af Det Olske Orkester, i en pressemeddelelse.
De tre forestillinger skal handle om danskernes selvforståelse gennem de sidste 300 år og hvordan det har formet forholdet til omverdenen. Første del – med arbejdstitlen 'Sukker' er en samproduktion med Teater Republique i foråret 2018 – mens de to øvrige har arbejdstitlerne 'Salt' og 'Hvem er det, der banker?'
Som hovedtitlen fortæller, er der en hel del på spil for teatret, der med trilogien vil blande sig i debatten omkring forståelsen af Danmarks identitet – 'helt tilbage fra vores imperialistiske fortid og frem til i dag i forhold til Danmarks håndtering af nytilkomne og vores rolle som krigsførende nation i verden. Det gør vi, fordi vi synes tiden med dens politiske radikaliseringer kalder på, at vi ser kritisk på den danske nationale selvforståelse og de derfra kommende enorme udsving mellem narcissisme og selvhad. På den ene side favoriserer vi vores egen vestlige verden og på den anden side skammer vi os over, at der en kløft mellem vores gode vilje og vores egen uformåenhed, når en brændende verden banker på', som det beskrives i pressemeddelelsen.
Lotte Faarup og Øyvind Kirchhoff stiftede Det Olske Orkester i foråret 2008 og kan bl.a. skilte med en Reumert-pris for Årets Børne-/Ungdomsforestilling i 2013 ('Dengang vi blev væk'), mens deres andet store fællesprojekt, Forsøgsstationen', fik teaterjournalisternes Initiativpris i 2012 og Springprisen i 2014 for stedets scenekunstneriske forskning.
(Billedet: Dette iscenesatte tableau fra pressemeddelelsen skildrer vist meget godt intentionerne omkring trilogien om dansk selvforståelse…Foto: Det Olske Orkester)
(caj)