Af: Carsten Jensen

14. januar 2016

De gode viljers eftermiddag

Der var afgjort mere snak end konkret handling, da et dialogmøde om kunst og kultur i Den Åbne Skole torsdag blev afviklet med prominent deltagelse af undervisningsminister Ellen Trane Nørby og kulturminister Bertel Haarder. Men rimelig hyggeligt og opbyggeligt var det da...

Der var fuldt hus, da Dansehallerne torsdag eftermiddag lagde lokaler til et dialogmøde om visionerne for inddragelse af kunst og kultur i Den Åbne Skole – hvor hovedpersonerne var kulturminister Bertel Haarder og minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby.

I god tid før mødet var alle 120 pladser blevet reserveret, men takket været livestreamning fra arrangementet kunne alle andre interesserede også deltage.

Disse gik måske glip af den hyggelige stemning og konfliktløse afvikling af arrangementet, men kunne så fra deres egen sofa konstatere, at dialogen var noget stakåndet og visionerne temmelig fraværende under den halvanden time lange seance, hvor ministrene fra den blå regering kunne aflevere deres budskaber fra en højrød sofa rimeligt omkostningsfrit.  

Men det var da flot at få hele to ministre i tale på én gang, og man skal ikke underkende betydningen af at kunne mødes og snakke, se hinanden an og udveksle synspunkter i al fredsommelighed.

Fællessang

Og de gode viljer herskede fra starten, hvor Dansehallernes nytiltrådte leder, Efva Lilja (se note), i sin korte åbningstale på klingende svensk lod forstå, at kunsten selvfølgelig burde have stærk rolle i undervisningen og fungere som identitetsskabende værktøj. 

Ebbe Høyrup, direktør for LMS (Levende Musik i Skolen) og medarrangør af dialogmødet, fulgte hurtigt trop ved at påpege det uudnyttede potentiale for dannelse og læring i skolen, som kunsten kunne byde på. Blot skulle kulturlivet blive bedre til at forstå skolens virkelighed og skolen bedre til at udnytte de mange kunst og kulturtilbud.

Og efter en fællessang – Jeppe Aakjærs 'Spurven sidder stum bag kvist' – var det så de to ministres tur til at pippe.

Med rimeligt lange indlæg, den korte dialogmødetid taget i betragtning, men nu VAR det jo også dem, der som ressortministre skulle afdække deres meninger om og forventninger til skolereformens muligheder for et øget samarbejde mellem undervisningssektoren og de professionelle kulturaktører.

Nogle ministerord

Kulturminister Bertel Haarder indledte med at erklære, at kunst og kultur i skolen primært måtte handle om at tilføre eleverne den nødvendige dannelse, inden han bl.a. tog vejen forbi historiefortællingens glæder, kulturkanoner, behovet for at være kulturel tydelig – med adresse til de 'kærlige krav' man bør stille til muslimer og andre fremmede i vort land m.v.- inden han noterede sig skolens nye muligheder for at åbne sig og skabe en kanal til kunst og kultur og idræt m.v. – hvilket også skulle dække fritidsaktiviteter.

Haarder plæderede også for, at man skal acceptere forskelligheden hos børn, og at det er ok at nogle er bedre til noget end andre, fx. musik, tegning, idræt m.v. – og det kan besøg af professionelle kunstnere være med til at afdække.

Herefter brugte undervisningsminister Ellen Trane Nørby sin indledende taletid til bl.a. at pointere vigtigheden af samarbejdet på tværs mellem skole og kultur, også i ministerielt regi, for at løse opgaven med at få børn til at møde kunst og kultur – også når det gælder børn fra de mindre velstillede miljøer.

Hun opfordrede alle til at tænke i muligheder frem for begrænsninger og noterede sig, at man skulle have respekt for de forskellige måder og kompetencer, som lokalsamfundene forvaltede de kulturelle samarbejder på og med.

Og i hendes oplæg blev børneteaterområdet nævnt specifikt for noget nær eneste gang under arrangementet: Da hun sagde, at man ikke skulle underkende kunstens muligheder for at sætte vigtige emner til debat i skolen – fx hvordan en god forestilling om mobning kunne løse op for ellers umulige konflikter mellem børn i skolen.

Bekymring over fagligheden

Ovenstående yder bestemt ikke ministrenes verbale anstrengelser fuld retfærdighed, men man blev nu ikke overophedet af begejstring over de meninger, muligheder og visioner for samarbejdsformer mellem skole og kulturliv, der blev præsenteret.

Og så var der lige tid til en halv times egentlig dialog, dvs. med spørgsmål fra salen og svar fra ministrene.

Flere indlæg gik på bekymringen over, at det var for svært for kunstnerne at få adgang til skolerne og at der manglede forpligtende samarbejder og aftaler. Mange flere gik på den manglende faglighed hos lærerne, som kombinationsstillinger med fx musikpædagoger, billedkunstnere m.fl. ellers kunne råde bod på – men hvor pengene og måske også viljen til en anderledes bemanding manglede.

Og det var så en af de få gange, at noget så profant som økonomi og ressourcer blev truffet frem. Men Ellen Trane Nørby fik da lige indsparket, hvordan de to ministre havde fordoblet en pulje til styrkelse af det lokale samarbejde mellem skoler og foreninger, kultur og virksomheder (se note) – og siden, hvordan man havde afsat en hel milliard til efteruddannelse af skolelærere. Hun undlod dog lige her at fortælle, at de mange penge faktisk kom fra A.P. Møller Fonden tilbage i 2013 i anledning af 200-året for indførelse af undervisningspligten og ikke som et fremsynet regeringsprojekt…

Men da det blev fremlagt, at der ikke længere er musikundervisning på pædagoguddannelserne, kom Bertel Haarder på mærkerne og erklærede, at det var noget nær en katastrofe, når især små børns læring burde være fuld af musik, sanglege m.v.

'Hvad har jeg dog gjort!?' lød det fra ministeren, der beklagede, hvis det var et tiltag, der var sket i hans tidligere tid som undervisningsminister. 'Ret det op, Ellen!' lød det myndigt og humoristisk, omend uden at det gjorde det store indtryk på ministerkollegaen, som skyndte sig at melde bord forbi.

Dialogen fortsætter

I det hele taget fyldte musikken meget under dialogmødet, hvor der tydeligt var mange deltagere fra musikskoler m.v., mens kun TIO-formand Gitta Malling fik sparket et enkelt indlæg ind om teatrets position og udfordringer i skoleregi.

Dialogmødets skævhed blev understreget af, at der næppe var mere end en håndfuld lærere tilstede, som ellers (sammen med eleverne, som der så heller ikke var nogen af) jo udgør den ene halvdel af den samarbejdsfront, der skal bringe kunsten ind i skolen og skolen ind i kunsten, som det blev udtrykt på slagsordsform af en af deltagerne.

Men som en af disse få fremmødte lærere, der altså som gruppe i debattens løb lige fik et hak i tuden over manglende formåen – stilfærdigt ymtede til Deres udsendte, så er det ikke let for nutidens lærere at skaffe sig tid indenfor den skemalagte virkelighed til at deltage i slige komsammen'er.

Og så kunne centerchef Ulla Voss Gjesing fra Kulturprinsen i Viborg – også blandt initiativtagerne til dialogmødet – ellers runde af med en opsamling af eftermiddagens kerne- og kritikpunkter og udfordringer.

Herefter trak de to ministre sig stilfærdigt tilbage, mens forsamlingen summede af – og interesserede fik mulighed for at høre mere om et nyt netværk, FOKUS (Forum for Kunst og Kultur i Skolen), for professionelle nationale og regionale aktører indenfor kunst, kultur og skole i Danmark, der p.t. består af Dansehallerne, Kulturprinsen, LMS, Skoletjenesten, Station Next og Teatercentrum.

Mens dialogen omkring kunst og kultur som integreret ressource i undervisningen kunne og kan fortsætte på Facebook: https://www.facebook.com/kunstkulturskole/

Seneste artikler

Seneste artikler

Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere
Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere